המשרד להגנת הסביבה פרסם היום (שני) לראשונה הצעת חוק לטיפול במשבר האקלים. החוק כולל קביעת יעדים לאומיים, הקמת ועדת מומחים עצמאית לליווי הטיפול הממשלתי בנושא, ויצירת מנגנונים לדיווח ובקרה. החוק שם דגש על שני היבטים מרכזיים בסוגיית האקלים – צמצום של פליטת גזי חממה וקידום ההיערכות לנזקי משבר האקלים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אנחנו מצטרפים לרשימת המדינות המתקדמות בעולם, מגדירים לראשונה בחקיקה את יעדי צמצום פליטות גזי החממה של מדינת ישראל ונערכים להתמודדות עם משבר האקלים. אני קוראת לשרי הממשלה הרלוונטיים להישיר מבט אמיץ אל המציאות, להבין כי אנו בעת חירום, ולתמוך בחוק האקלים שאנחנו מובילים", אמרה השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, בנוגע להצעת החוק שיזם המשרד.

גילה גמליאל על הזיהום החריג בחיפה והקריות (צילום: מתוך
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל|צילום: מתוך "אופירה וברקוביץ'", קשת 12

השרה הוסיפה: "אנחנו היום מגנים על הציבור, על בריאותו ועל רווחתו מפני השלכות משבר האקלים, ובפרט על הדורות הבאים אשר יאלצו להתמודד עם ההחרפה הצפויה במצב. משבר האקלים והנזקים הנובעים ממנו הם עובדה שאינה שנויה במחלוקת כיום בין מומחים ומדענים. שינוי האקלים הניכר בעשורים האחרונים הוא תוצר לוואי של הפעילות האנושית".

מטעם עמותת "אדם טבע ודין", שהייתה שותפה בגיבוש הצעת החוק, נמסר: "אנו גאים להיות שותף מקצועי לניסוח חקיקת האקלים ונעשה כל שניתן כדי לפעול לצד המשרד לקידום יעדים של איפוס פחמן עד שנת 2050, מעבר ל-100% אנרגיות מתחדשות, והיערכות אמיתית לאיומי האקלים. חוק אקלים לישראל הוא מורשת הכרחית שאנו חייבים להותיר לילדינו, למען איכות חייהם ועתידם הקיומי בישראל".

זיהום אוויר (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
הצעת החוק מגדירה לראשונה את יעדי פליטת גזי החממה. ארכיון|צילום: רויטרס, חדשות

הצעת החוק החדשה קובעת יעדים להפחתת פליטת גזי חממה ב-27% עד שנת 2030 וב-85% עד שנת 2050. כמו כן, תוקם ועדת מומחים עצמאית שתעסוק בנושא. לפי ההצעה, לוח הזמנים לגיבוש התוכנית הלאומית להפחתת פליטת גזי חממה הוא אישור התוכנית הראשונה עד סוף שנת 2025, ועדכונה מדי חמש שנים. בימים הקרובים יפרסם המשרד להגנת הסביבה את טיוטת החוק. בהמשך הדרך הוא יצטרך לקבל את אישורה של ועדת השרים לחקיקה כאשר תקום, ולאחר מכן יונח על שולחן הכנסת לדיון ולהצבעה.

חברות הכנסת לשעבר סתיו שפיר ויעל כהן פארן, ראשות התנועה הירוקה: הצעת החוק הממשלתית היא תרגיל חלול ביחסי ציבור - ולא תכנית רצינית להתמודדות עם משבר האקלים. ממשלת ישראל כושלת בנושא משבר האקלים ומציבה אותו בתחתית סדר העדיפויות שלה בזמן שהעולם המערבי כולו מתקדם בהרבה מאיתנו. יותר מזה - הממשלה נמצאת אלף צעדים מאחורי השוק והטכנולוגיה המתפתחת בישראל, שכבר מסמן הסתערה אל עבר פתרונות שצופים פני עתיד. במקום, הממשלה ממשיכה להתהדר באנרגיות ישנות כמו הגז, לחתום על הסכם מסוכן להובלת נפט מהאמירויות דרך הים והאדמה בארץ, ולהביא הצעת חוק שאין בה שום תכנית סדורה לקידום המטרות שהיא בעצמה מציבה. ב-2021 היה רצוי שנהיה מתקדמים בהרבה, או לפחות בקו אחד עם אירופה וארה"ב. במקום זה אנחנו כלואים במעגל למחזור הצעות ריקות מתוכן.