מאז ומתמיד רובוטים הציתו את הדמיון האנושי, אבל הרובוט "ספוט" הוא משהו מיוחד. בשטח ניסוי בקיבוץ גזר, ה"ספוט" הראשון שהגיע לישראל כבר מסתובב בחופשיות. בקרוב הוא יצא לעבודה באתרים תעשייתיים ברחבי הארץ, והאחים שלו בעולם כבר נמצאים בבתי חולים, באתרי בנייה, בשדות חקלאיים, ומשטרת בוסטון אפילו לקחה "ספוט" אחד כחבר ביחידת החבלה המשטרתית.

מדענים בונים רובוט (צילום: fractal pictures, shutterstock)
חברות ישראליות פיתחו רובוטים שמסייעים ללוחמים בשטח ויכולים להציל חיי אדם|צילום: fractal pictures, shutterstock

הרובוט החדשני של חברת הרובוטיקה "בוסטון דיינמיקס" הפך לסלב ברגע שיצא מן המפעל. מי שקלטה את "ספוט" בארץ ומאמנת אותו כעת היא חברת "פרספטו", והיא מתכננת להשתמש בו במגוון דרכים: "'ספוט' יכול להתקדם בשטח בצורה שעד היום הייתה מאוד קשה לרובוטים אחרים, ולעשות הרבה משימות שבני אדם לא יכולים לעשות", מספר דור אבוחצירה, מנכ"ל חברת "פרספטו", "במקרה חירום, אם יש עכשיו אירוע שמסכן אנשים, הוא יכול להיכנס ולהגיע למקום תוך דקות, בעוד שנרצה להרחיק אנשים מהמקום, ולצוותי ההצלה ייקח הרבה מאוד זמן להגיע".

רבים טוענים שמחירו היקר של הרובוט, 75 אלף דולר, משאיר אותו בגדר גימיק. כרגע הוא בעיקר מפטרל ומצלם, אך החברה שרוכשת אותו יכולה לתכנת אותו לביצוע משימות נוספות. "ספוט" הוא לא הרובוט היחיד בשוק, ורובוטים אחרים מפיגים את בדידותם של קשישים, מגישים אוכל, אוספים גללים, לוקחים דם, ומבצעים פעולות חיוניות בתחומי הרפואה והביטחון. רובוטים שפיתחו ברפאל ובחברה ישראלית בשם "רובוטיכאן" יודעים לסרוק מבנים ומנהרות, ובכך יכולים להציל חיים של חיילים כשמחליפים אותם בכניסה לאזורי לחימה.

מפסיקים לפחד מרובוטים  (צילום: החדשות 12, החדשות12)
רובוט "ספוט", בקרוב יתחיל לעבוד באתרי תעשייה בארץ|צילום: החדשות 12, החדשות12

אחד החששות המוחשיים ביותר בנוגע לרובוטים הם שהם ייתרו משרות רבות וייקחו לאנשים את הפרנסה. מלי אלקובי, מומחית בחוויית עובד בעולם העבודה החדש, מספרת: "הוא לא צריך הפסקה, הוא לא צריך תוכנית פנסיה, והוא לא צריך תנאי רווחה מעולים. מיד אפשר לשים לב לפער הגדול ביכולות החישוב שלו. ובאמת היכולות הביוניות האלה הן מטורפות".

אך בניגוד לחששות, הענפים שבדרך להיעלם, כמו נהגים ואנשי שירות לקוחות, ייקטלו בגלל כוחם של המחשבים והבינה המלאכותית שנכנסה לחיינו, ולא בגלל הרובוטים במובן הפיזי של המילה. "התחזית היא שעד 2030 כ-100 מיליון משרות ילכו לאיבוד בגלל החלפה של טכנולוגיות ורובוטים", מסבירה מלי, "החדשות הטובות הן שנקבל בזכות השינויים הטכנולוגיים האלה יותר מ-100 מיליון משרות חדשות בחזרה".