בלוח זמנים צפוף ובהרכבים שונים, שופטי בית המשפט העליון יתכנסו בשבועות הקרובים לדון בשורת עתירות דרמטיות. הדיונים על אי כינוס הוועדה לבחירת שופטים, ביטול עילת הסבירות ו"חוק הנבצרות" - כבר נקבעו. דיון נוסף בעתירה לפסילת ראש הממשלה בנימין נתניהו מכהונתו בשל "הפרת הסדר ניגוד עניינים", צפוי גם הוא בזמן הקרוב.

7.9 – אי כינוס הוועדה לבחירת שופטים

הדיון הראשון בשורת העתירות צפוי להתקיים כבר בסוף השבוע. ביום חמישי השופטים דוד מינץ, יעל וילנר וענת ברון - אמורים לדון בעתירה שדורשת לחייב את שר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים. עם זאת, שר המשפטים מעוניין לדחות את הדיון כיוון שרק אתמול אושר לו ייצוג פרטי בעתירה, על רקע חילוקי הדעות החריפים בנושא בינו לבין היועמ"שית גלי בהרב-מיארה. הייעוץ המשפטי טען כי אין בסיס משפטי להחלטתו של השר להימנע מלכנס את הוועדה זה חודשים.

בשבוע שעבר לוין תקף את היועמ"שית בנוגע לעמדה שהציגה לו בעניין וחילופי דברים קשים התנהלו מאז בין השניים. "כל מי שקורא את התגובה מטעמך, יחשוב שמדובר בכלל בעתירה נגדי, ולא בתשובה מטעמי", כתב לוין בין היתר. בהמשך בקשתו של השר לייצוג פרטי אושרה, אך טרם ידוע מי ייצגו בעתירה שבמרכזה הטענה כי החלטתו שלא לכנס את הוועדה נגועה בשיקולים זרים. היום היועמ"שית צפויה להגיש רשמית את עמדתה.

יריב לוין (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
עימות חזיתי בין לוין ליועמ"שית?, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

12.9 – ביטול עילת הסבירות

הדיון בעניין ביטול עילת הסבירות נקבע ליום שלישי הבא – אך בממשלה מבקשים לדחותו. הרכב מלא של 15 שופטי בית המשפט הוא שידון בעתירות הרבות שהוגשו נגד החוק, שכבר אושר בקריאה שנייה ושלישית. העותרים מבקשים מבג"ץ לבטל את התיקון לחוק בטענה שמדובר בשינוי שאינו חוקתי, שהוא בבחינת שינוי בשיטת המשטר הדמוקרטי של מדינת ישראל ופוגע במערך האיזונים והבלמים שקיים בין שלוש הרשויות.

היועמ"שית הגישה את עמדתה בעניין אתמול, הצטרפה לעמדת העותרים וטענה כי על בג"ץ לפסול את החוק לביטול עילת הסבירות, על אף שמדובר בחוק יסוד. בהרב-מיארה כתבה כי מדובר ב"מצב חריג" והסבירה כי החוק פוגע בעקרון הפרדת הרשויות, וגם שולל את סמכות בג"ץ לסייע לציבור בהתאם לשיקול דעת שיפוט עצמאי. בא כוחה של הממשלה, עו"ד אילן בומבך, הגיש לדחיית הדיון לחודש אוקטובר, לדבריו לא ניתן להתייחס לכל טענות היועמ"שית ב"סד הזמנים הצפוף".

היועצת המשפטית גלי בהרב מיארה (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
היועמ"שית, כבר הציגה את עמדותיה, ארכיון|צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

28.9 – "חוק הנבצרות"

בסוף החודש בג"ץ יחדש את הדיון בעתירה נגד התיקון ל"חוק יסוד: הממשלה" – חוק הנבצרות, בהרכב מורחב של 11 השופטים הוותיקים. בחודש שעבר הוצא בעניין צו על תנאי שמתייחס למועד תחילת החוק, אם יחול על הכנסת הנוכחית או מאוחר יותר – ועל כן הדיון צפוי להתמקד במועד כניסתו לתוקף ולא בפסילת החוק עצמו.

השופטים ביקשו מהמדינה להסביר למה שתחילת החוק לא תידחה, וזאת אחרי הטענות שהחוק פרסונלי וחוקק בגלל ראש הממשלה נתניהו. בשונה מהצו שהוציא בית המשפט, עמדת היועמ"שית הייתה שיש לפסול את החוק, ולא רק לדחות אותו. לצד זאת, בהרב-מיארה ציינה שתחולה מאוחרת של החוק תנטרל חלק מהקשיים שהתעוררו.

אסתר חיות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
לוח הזמנים צפוף בצל פרישתה של הנשיאה חיות, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

העתירה לפסילת נתניהו מכהונתו כרה"מ בשל "הפרת הסדר ניגוד העניינים"

בג"ץ ידון בזמן הקרוב גם בעתירה שקוראת, בין היתר, לפסול את נתניהו מכהונתו כראש ממשלה בגלל הפרה של הסדר ניגוד העניינים שלו. 3 השופטים הוותיקים - הנשיאה חיות, המשנה לנשיאה פוגלמן והשופט יצחק עמית – הם שיכהנו בהרכב, שטרם נקבע מתי יתכנס. 

על העתירה חתומים 39 בכירים בתחומים שונים ובמסגרתה נטען בין השאר כי "נתניהו הפר את האיסורים וההגבלות שחלים עליו כראש ממשלה", וכי הוא "פועל בניגוד עניינים בביצוע תפקיד ראש הממשלה". עוד לפני קביעת מועד הדיון, היועצת המשפטית לממשלה, הגיבה עליה וטענה שיש לדחות אותה על הסף. לדבריה, על אף שלשיטתה נתניהו הפר את הסדר ניגוד העניינים - אין מקום להחלטה כה מרחיקת לכת כמו הוצאה מתפקיד ראש הממשלה.