כמעט שנתיים אחרי כישלון הניסיון הקודם, שר המשפטים יריב לוין מחדש את המהלך לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, הפעם לא בקואליציית ה-64 אלא בהסכמה עם כל מרכיבי קואליציית ה-68 - ובראשם שר החוץ גדעון סער. הנוסח החדש שלוין וסער פרסמו היום (חמישי), שונה מהמקורי, וכבר אינו כולל רוב לקואליציה בוועדה. בהתאם להסכמות, השופט עמית צפוי להיבחר לנשיא ביהמ"ש העליון בשבוע הבא.
במסגרת ההסכם, נציגי לשכת עורכי הדין יוחלפו בשני עורכי דין שייבחרו בידי חברי הכנסת, אחד לקואליציה ואחד לאופוזיציה. באופן כזה לקואליציה יהיו 4 נציגים בוועדה ולאופוזיציה 2. הרוב הדרוש לבחירת שופטים יעמוד על 5, בתנאי שלפחות אחד מהם חבר קואליציה ואחד חבר אופוזיציה. בכך, מחד יאבד הווטו של השופטים על מינוי ממשיכיהם, ומאידך לא ימונה לעליון שופט שלא בהסכמת האופוזיציה.
עד כה באופוזיציה מתחמקים - ולא מגבשים תשובה. חבר הכנסת היחיד מהאופוזיציה, מתן כהנא, הודיע שיתמוך: "אם זו ההצעה, היא אכן נראית הצעה טובה שאפשר לגבש סביבה הסכמה רחבה. כל זה בתנאי ששר המשפטים יקיים את פסק הדין של בג"ץ וימנה נשיא קבוע לפני יום חמישי הבא".
הפתרון היחידי למשבר החוקתי הוא כינון חוקה למדינת ישראל. כל השאר זה פשוט טלאי על טלאי. הדבר הדחוף ביותר כרגע הוא הקמת ועדת חקירה ממלכתית.
— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) January 9, 2025
נענה ליריב לוין מיד אחרי שיקיים את צו בית המשפט וימנה נשיא לבית המשפט העליון עד ה-16 לינואר
— יאיר לפיד - Yair Lapid (@yairlapid) January 9, 2025
לפיד הבהיר: נענה ליריב לוין מיד אחרי שיקיים את צו בית המשפט וימנה נשיא לבית המשפט העליון עד ה-16 לינואר. בכירים במחנה הממלכתי: "נלמד את המתווה ונגבש עמדה".
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן לא סיפק תשובה למתווה הספציפי, וכתב: "הפתרון היחידי למשבר החוקתי הוא כינון חוקה למדינת ישראל. כל השאר זה פשוט טלאי על טלאי. הדבר הדחוף ביותר כרגע הוא הקמת ועדת חקירה ממלכתית".
יו"ר הדמוקרטים, יאיר גולן, אמר כי יש לעצור קודם את החוקים שמקדמת הקואליציה: "לא יהיה שום דיון או הסכמה של הדמוקרטים על שום הצעה לפני עצירת כל חוקי ההפיכה המשטרית, ובהן ניסיון ההשתלטות על התקשורת, על לשכת עורכי הדין, הדחת היועמ"שית, הכפפת מח"ש לשר המשפטים וכו'".
המתווה של סער ולוין
הרכב הוועדה
נציגי לשכת עורכי הדין יוחלפו בשני עורכי דין - אחד בבחירת הקואליציה ואחד בבחירת האופוזיציה.
ההרכב יכלול: 2 שרים, 2 ח"כים, 2 עורכי דין ו-3 שופטים.
עורכי הדין יהיו בעלי נסיון של לפחות עשר שנים בליטיגציה בבתי המשפט. בתקופת כהונתם כחברי הוועדה הם לא יוכלו להופיע בבתי המשפט.
שאלת המינויים
מינויים יבוצעו רק בהסכמה חוצת מחנות.
יידרש רוב של חמישה מקרב חברי הוועדה לבחירה בכלל הערכאות.
בערכאות הנמוכות הרוב יהיה חייב לכלול לפחות חבר קואליציה אחד, חבר אופוזיציה אחד ושופט אחד.
שאלת הווטו
נציגי בית המשפט העליון בוועדה לא יוכלו להטיל וטו על בחירת שופטים לבית משפט זה כאשר יתגבש בוועדה רוב לכך.
מינוי שופט לבית המשפט העליון ידרוש תמיכת לפחות חבר קואליציה אחד וחבר אופוזיציה אחד.
השינוי מתכתב עם החשש המקורי של לוין, והוא העובדה שכאשר הימין בשלטון יש וטו הדדי אך כאשר הוא באופוזיציה יש לאקטיביסטים רוב מוחלט. כעת מקבלים שני המחנות "תעודת ביטוח" מפני מינוי סיטוני של שופטים מהצד השני. המפסידה העיקרית היא לשכת עורכי הדין, ואחריה - שופטי העליון שפעלו לרוב כבלוק.
סביר שהחקיקה תהיה תקפה רק לכנסת הבאה, וככל הנראה יוגשו עתירות לבג"ץ. כל מרכיבי הקואליציה הסכימו לתמוך בשיחות חשאיות שנערכו בימים האחרונים, לרבות עם החרדים. הם הסכימו לתמוך למרות שחוק הגיוס טרם אושר.
בהודעה משותפת לשרים לוין וסער נמסר: "ברקע חוסר ההסכמה בשנתיים האחרונות על בחירת שופטים חדשים לבית המשפט העליון, נוכח האחריות המוטלת על כתפי כולנו למנוע משבר חוקתי ולפתור את המחלוקת בסוגיית החקיקה המשפטית ודרך בחירת השופטים, ובעקבות שיחות שקיימו עם השר לשעבר יזהר שי ותא"ל במילואים דדי שמחי - סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין ויו"ר הימין הממלכתי ושר החוץ גדעון סער הגיעו להסכמה על פשרה שתהווה תיקון היסטורי לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ועל עקרונות לחקיקת חוק יסוד: החקיקה".
מהרשות השופטת נמסר: "הרשות השופטת שמעה על ההצעה של סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין ויו"ר הימין הממלכתי שר החוץ גדעון סער לראשונה מן התקשורת, במקביל לדיון המתקיים בשעה זו בוועדה לבחירת שופטים. מטעמים מובנים אין באפשרות הרשות השופטת למסור התייחסות בנושא".