יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הביע נכונות לדון במתווה החדש של הוועדה לבחירת שופטים שהציגו שר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער, אך הציב שורת תנאים נוקשים - כך כתב הערב (מוצאי שבת) בהודעה שפרסם. בהתייחסות ראשונה למתווה שפורסם ביום חמישי, הדגיש גנץ כי הדיון בשינויים במערכת המשפט חייב להיעשות בהסכמה רחבה ולא "במחטף בזמן מלחמה".
"המתווה שהציגו שר המשפטים ושר החוץ בנושא, אינו מתווה הסכמות לאומי – ככה לא בונים הסכמה בעם. זו לכל היותר הסכמה בתוך הליכוד", אמר גנץ. עם זאת, הוא הכיר בכך ש"יש רבים בעם שמרגישים שהמשבר בבחירת השופטים מחייב שינוי בנושא כבר עכשיו. אסור להתעלם מהם". הוא הוסיף: "למען טובת המדינה, אני קורא לדון במתווה הוועדה לבחירת שופטים בין נציגי הקואליציה והאופוזיציה, ולבחון אם ניתן להגיע להסכמות על בסיסו".
גנץ הציב שלושה תנאים לקיום דיון במתווה: ראשית, בחירת נשיא לבית המשפט העליון ללא "חרב על הצוואר". שנית, קיום דיון מהותי על בסיס ההצעה מבלי לקבל אותה כ"כזה ראה וקדש". והתנאי השלישי והחשוב ביותר לדבריו הוא "עצירת כל ההצעות שפוגעות בדמוקרטיה בכנסת הנוכחית".
יו"ר המחנה הממלכתי הדגיש כי הקואליציה נדרשת להתחייב לעצור את כל המהלכים ל"שינויים משטריים" ויוזמות הפוגעות לטענתו במערכת המשפט. "הדחת היועמ"שית צריכה לרדת מהפרק", הצהיר גנץ והוסיף כי "שרים בממשלה יקיימו פסקי דין או שיפוטרו".
בדבריו התייחס גנץ גם למצב הלאומי הנוכחי והדגיש כי "הדבר הדחוף ביותר הוא להחזיר את כל החטופים במתווה מלא וכואב". הוא קרא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ולקיום בחירות "כדי להשיב את האמון בין העם לנבחריו".
גנץ סיכם את דבריו באזהרה חריפה: "אני מדגיש: קץ התביעות - תנאי להסכמות. אם תחזור ההפיכה המשטרית, ניאבק בה בעוצמה אדירה, בכל הכלים החוקיים שלרשותנו, ולמרות הקושי לעשות זאת בעת הזו".
השר לוין: "ההצעה המקורית שהגשתי היא הנכונה ביותר - אבל אין לה רוב בכנסת"
שר המשפטים יריב לוין התייחס הערב למתווה המחודש לשינוי הוועדה לבחירת שופטים, שפורסם יחד עם השר גדעון סער. "אני שותף לעמדה שההצעה המקורית שהגשתי היא הנכונה ביותר, אבל להצעה הזו אין רוב בכנסת", אמר לוין.
לדברי השר, המתווה החדש מציע שלושה שינויים משמעותיים: הוצאת לשכת עורכי הדין מהוועדה, ביטול זכות הווטו של השופטים על מינויים לעליון, והבטחת זכות וטו לנציגי הממשלה על כל מינוי בכל הערכאות. "פסילות כמו של ד"ר בקשי, ד"ר ביטון, ופרופ' גביזון, לא יוכלו להיות עוד", הדגיש לוין.
השר הסביר את עיתוי הצעת המתווה החדש: "בקדנציה הבאה עתידים להתפנות כשני שליש מהמקומים בבית המשפט העליון, והרכבו יעוצב לחמש עשרה שנה קדימה". לדבריו, "בברירה בין לא לעשות כלום לבין קידום המתווה הזה - אין בכלל שאלה מה עדיף".