שופטי בג"ץ הציעו היום (שלישי) פשרה בעתירה נגד מינוי עו"ד רואי כחלון לתפקיד מ"מ נציב שירות המדינה. לפי הצעתם, כהונתו של כחלון תוקצב לשלושה חודשים, ומבלי "שתקופת כהונה זו תובא בחשבון לצורך מינויים עתידיים". השופטים ביקשו לקבל את עמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו להצעה עד שלישי הבא, והבהירו כי אם הצעתם לא תתקבל, אין בה "משום נקיטת עמדה לגוף העתירה".

בתנועה לאיכות השלטון שהגישו את העתירה, הבהירו כי הם מתנגדים להצעה, וכי הם המומים ממנה. גם היועצת המשפטית לממשלה צפויה להגיש את עמדתה. ההצעה היא ניצחון מסוים לנתניהו וכחלון – כי השופטים לא הקפיאו את המינוי, אך מצד שני כהונתו הזמנית מוגבלת לשלושה חודשים.

היועמ
היועמ"שית תצטרך להגיש את עמדתה על הצעת הפשרה (ארכיון)|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לקראת סוף הדיון אתמול בעתירה, עדכנה עו"ד שוש שמואלי מהפרקליטות את השופטים על בדיקה משמעתית שנערכת בעניינו של כחלון. הסוגיה עלתה לאחר שבדיון עסקו במסמך בו פורטו דרישות הסף לתפקיד בו מכהן כחלון - כראש מטה המאבק לפשיעה בחברה הערבית. לפי המסמך, לתפקיד "נדרש ניסיון ניהולי בכיר של 3 שנים בשירות הציבורי, או בתאגיד בעל היקף עסקים משמעותי או במגזר הציבורי: הכולל ניהול היררכי של 3 עובדים ומעלה וניסיון בניהול תקציב בהיקף כולל של לפחות 10 מיליון ש"ח". בשבוע שעבר תחקיר בעיתון "הארץ" העלה כי כחלון ניפח את קורות החיים שלו, וכי בעוד הצהיר שניהל מועדון כושר שהכנסותיו הגיעו למיליוני שקלים בשנה, הבעלים של אותו חדר כושר אמר על כחלון כי תפקידו במקום היה איש מכירות, וכי הכנסות המועדון לא הגיעו לעשרה מיליון שקלים – אלא לכמאה אלף שקלים.

על אף שנראה שהשופטים הקשיבו קשב רב לטענת הפרקליטות ולטענת התנועה לאיכות השלטון, ההחלטה שלהם היום הפתיעה את הצדדים. אמנם, נכתב כי כהונתו הזמנית לא תוארך – אך ייתכן ויהיה ניסיון מצד ראש הממשלה למנות את כחלון לתפקיד הקבוע של הנציב – מה שיפתח מחדש את הסוגיה. הצעת השופטים למעשה מאפשרת "להכשיר" את המינוי, חרף התנגדות היועמ"שית, ואף על פי שיש בדיקה משמעתית בנוגע לקורות החיים שלו.

גלי בהרב-מיארה, בנימין נתניהו (צילום: פלאש 90)
היועמ"שית התנגדה למינוי - נתניהו לא הקשיב "לעצתה" |צילום: פלאש 90

מזכיר הממשלה יוסי פוקס אמר על התנגדותה של היועמ"שית למינוי: "שוב הוכח כפי שהיה בפסק הדין בעניין ד"ר אודליה מינס, שהייעוץ המשפטי לממשלה ממציא מניעויות משפטיות באופן סיטונאי כנגד החלטות של הממשלה וראש הממשלה ללא כל יסוד משפטי, וגורם למדינה חסרון כיס בשל הצורך לגייס עורכי דין פרטיים שייצגו את הממשלה, במקום הייעוץ המשפטי לממשלה שמצטרף לעמדת העותרים". "אין אלא לקוות שיופקו הלקחים והממשלה תזכה לקבל ייעוץ משפטי מאפשר ולא ייעוץ משפטי מסכל", הוסיף פוקס.

יוסי פוקס, מזכיר הממשלה
מזכיר הממשלה פוקס: "הייעוץ המשפטי לממשלה ממציא מניעויות משפטיות" (ארכיון)

כזכור, ראש הממשלה בנימין נתניהו מינה את עו"ד רואי כחלון לתפקיד ממלא-מקום נציב שירות המדינה, במקומו של פרופ' דניאל הרשקוביץ. החלטת רה"מ למנות את עו"ד כחלון לתפקיד התקבלה בניגוד לעמדת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה, או כפי שרה"מ נתניהו הגדיר במכתבו: "עצתה".

"ניסיונו המקצועי אינו מאפשר. יש מניעה למנות את עו"ד רואי כחלון לממלא מקום נציב שירות המדינה", טענה היועמ"שית נגד המינוי. עוד אמרה בהרב-מיארה כי יש "פערים ניכרים ומהותיים בין האופן שבו הוצג ניסיונו המקצועי של עו"ד כחלון לבין התשתית העובדתית שהתבררה".