חברת הכנסת והשרה לשוויון חברתי ולקידום מעמד האישה מאי גולן ידועה בין היתר "בזכות" התבטאויות שנויות במחלוקת וקרבות קולניים במליאה. אלא שבקרב רבים עולה השאלה מה באמת עושה השרה בתפקידה - ולאן הולך הכסף שכולנו משלמים, בצל המלחמה ובפתחה של שנה רוויה בגזרות כלכליות. הדרישות המוגזמות מהיועצים, התרומות שלא נמצאות במטרות העמותה - ויומן הפגישות ה"מאוורר" ששופץ. צפו בתחקיר "המבקר"

גיוס הכספים לעמותה 

מאי גולן התחילה את דרכה כפעילה חברתית בדרום תל אביב - ויצאה למאבק נגד עשרות אלפי הפליטים המתגוררים שם. גולן, שבולטת בראיונות לתקשורת מתחילה לחפש פתרונות לתושבי השכונה - ובשלב הראשון מקימה עמותה בשם: "העיר העברית".

מאי גולן בהפגנה בדרום תל אביב (צילום: מתוך עמוד היוטיוב של מאי גולן)
מאי גולן בהפגנה בדרום תל אביב|צילום: מתוך עמוד היוטיוב של מאי גולן

התרומות זרמו, אבל לא נרשמה פעילות משמעותית של העמותה בשטח. והמעט שכן נעשה לא היה קשור למטרות העמותה, לכאורה בניגוד לחוק. עו"ד שולי וייס, מומחה לדיני עמותות הסביר: "אנחנו מזהים שהכסף נתרם לאו דווקא לטובת אותן מטרות שלהן הוא הוצע".

שיחה עם א', לשעבר ממקורבי השרה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שיחה עם א', לשעבר ממקורבי השרה|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"יש דברים שהיא עשתה - שאי אפשר לברוח מהם"

בתחילה, גולן גם קיבלה שכר של אלפי שקלים מהעמותה, למרות שהייתה חברת ועד, והדבר אסור. א', מקורב לשעבר לשרה, סיפר: "כשהיא פנתה להיות חברת כנסת, בעצם היה אסור לה על פי החוק לעשות שום פעילות (בעמותה). אבל יש דברים שהיא עשתה שאי אפשר לברוח מהם".

הדרך לכנסת

באפריל 2019 נבחרה גולן לכנסת לראשונה בגיל 34, ושנתיים לאחר מכן כבר הייתה שרה. "היא לא יכולה להשתלט על עצמה", טען א'. "אם מישהו אמר לה משהו היא פותחת ג'ורה, היא בשוק". הסגנון שהפגינה על דוכן הכנסת נשמר גם אצלה בלשכה מול צוות היועצים: "היא הייתה מתעמרת ומתעללת בהם, זה היה פשוט מזעזע", הוסיף א'.

א' טוען: גולן
א' טוען: גולן "הייתה מתעמרת ומתעללת בהם"|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
השרה גולן:
השרה גולן: "עוזרת אישית יכולה לעשות את כל הסידורים שלי"

בהקלטות פנימיות נחשף כיצד השרה עצמה מזלזלת בתוכן הפרלמנטרי של התפקיד ומעדיפה שירות אישי: "עוזרת אישית יכולה לעשות את כל הסידורים האישיים שלי, כולם כולל כולם, וזה מה שעושים כל הח"כים", טענה. משפטית, השרה כמובן טועה.

הסכם העבודה האישי לעובדים של מאי גולן
הסכם העבודה האישי לעובדים של מאי גולן

היומנים המאווררים ששוכתבו

דרישות השרה גולן - והיחס לעוזרים

  • שירות הסעות וקניית שווארמה לאימה רימונה.
  • סידורים אישיים שאינם קשורים לתפקיד: מאיסוף חבילות ודואר עבור השרה ועד חלוקת מתנות לחברותיה.
  • חלק מהעובדים עזבו מרצונם - ואלה שהתלוננו, התעמתו עם החוזה שעליו החתימה אותם השרה מראש.
  • היועצים ש"שרדו" בתפקיד מספרים: מה שעניין את השרה בעיקר זה מה כותבים עליה ברשתות.
  • למה יועצים רבים לא ענו? כי דרישות השרה הגיעו גם אחרי חצות.
היומן הראשון והיומן המתוקן של השרה גולן
היומן הראשון והיומן המתוקן של השרה גולן

"יום העבודה היה מתחיל ב-12:00 או 13:00"

מכיוון שהעדיפה לעבוד בערבים והייתה ערה בעיקר בלילה, יום העבודה של השרה היה מתחיל מאוחר. על כן, זו פספסה לא מעט ישיבות ממשלה, והגיעה למקום ה-108 בנוכחות בכנסת. בתנועה לאיכות השלטון פנו לשרה וביקשו לעיין ביומניה. אחרי כמעט שנה ולא מעט דיונים בבית המשפט, הם קיבלו את היומן שנראה דליל למדי.

"פתאום מתקשרת אליי הפרקליטה שמייצגת אותה בתיק ואומרת לי: 'תשמע, הייתה פה בעיה. קיבלתם את היומן הלא נכון'"

"פתאום מתקשרת אליי הפרקליטה שמייצגת אותה בתיק ואומרת לי: 'תשמע, הייתה פה בעיה. קיבלתם את היומן הלא נכון'"

עו"ד תומר נאור, התנועה לאיכות השלטון
נוכחות חברי הכנסת במשכן
נוכחות השרה במשכן הכנסת

היומן השני הגיע - וקשה היה שלא להבחין בשינויים:

  • ביומן הראשון - יום העבודה של השרה באחד הימים בחודש מאי החל בשלוש בצוהריים, כאשר הדבר היחיד שהופיע בו הוא פגישה בכנסת עם היועץ שלה, נתנאל חי יוסף. ביומן החדש, הלו"ז צפוף: יום העבודה החל בשעה תשע בבוקר, עם רצף פגישות מהבוקר ועד הערב.
  • ביומן הראשון - יום העבודה באחד הימים בחודש יוני כלל הגיעה לכפר המכבייה בצוהריים ושיחה עם כתבים. ביומן השני: פגישה בעפולה והמשך לפגישה עם נשים חרדיות בטבריה.
  • השרה נאלצה להגיש תצהיר לבית המשפט שם טענה כי העיכוב בהעברת היומן הינו בשל "תקלה פנים משרדית שמקורה בתפקוד לקוי של עובדת".

ג'ובים ממשלתיים פיקטיביים

היועצים לא שרדו הרבה, אך יש מי שמלווה את השרה כבר שנים: הם בוחשים בקלחת הפוליטית, מייעצים לה ועל הדרך מסדרים ג'ובים ממשלתיים פיקטיביים לבני משפחתם. הראשון שבהם - עו"ד אהוד גבאי. הוא עבד בסניף הדואר בפתח תקווה, אך בגיל מבוגר החליט ללמוד משפטים ופתח משרד קטן באשדוד. למרות הסרטונים הנוצצים באתר שלו, הוא בחר בשנת 2019 להיות עוזר פרלמנטרי זוטר של חה"כ מאי גולן.

גבאי גם הופיע כחבר ועד בעמותה של גולן - ואף נתן לה שירותי משפט. למשל, 5,000 שקלים על הכנת והגשת תביעה. בשנה שעברה הוציאה השרה עשרות אלפי שקלים מתקציב הקשר לבוחר להכנות תביעות מכתבי התרעה, אך לא נמצאו תביעות שגבאי הגיש וניהל עבורה. עורך דין גבאי קיבל כספים לא רק מהכנסת, אלא גם מהעמותה שייסדה גולן תמורת ייעוץ משפטי לקראת תביעה - שכלל לא הוגשה. גם ענבל, אשתו של אהוד, מעורבת באירוע.

ענבל גבאי ספרית כלבים
ענבל גבאי ספרית כלבים

סיפרה כלבים - והייתה רשומה כעובדת אצל גולן

  • ענבל גבאי הייתה פקידה בעיריית אשדוד שפרשה לפני שנים והקימה בבית מספרת כלבים.
  • בביקור בעסק בביתה סיפרה: "אני המון שנים בתחום, כל החיים אני עם בעלי חיים מקבלת כמה כלבים ביום בכיף שלי, לא בלחץ".
  • למרות הניסיון להבין את עברה התעסוקתי, היא לא הזכירה לרגע אף תפקיד ממשלתי.
  • מהתחקיר עלה: בזמן שענבל רחצה, סיפרה וסירקה כלבים - היא גם הייתה רשומה חודשים ארוכים כעובדת במשרד של מאי גולן, ואף קיבלה שכר ממשלתי.
עו
עו"ד אהוד גבאי, לשעבר עוזר פרלמנטרי של גולן

כשנשאל עו"ד גבאי האם הוא היה עוזר פרלמנטרי של מאי גולן הוא השיב: "אם אתה מזכיר קודם כול את מאי גולן, היא חברה של המשפחה, זה אחד. אני לסירוגין במהלך השנים שהיא הייתה חברת כנסת, ייעצתי לה לפי החוסרים שהיו לה". עוד הוא הבהיר: "על כל העבודה שלי כעורך דין חל חיסיון. תגיש לי את כל השאלות שיש לך בכתב".

הידידים המקורבים, נציב שירות המדינה - והנכד שלו 

נתנאל חי יוסף, ידיד אחר של השרה גולן, הוא אשר לפני כשנה וחצי נחשף שקיבל רבע מיליון שקלים עבור התקשרות עם המשרד של גולן - בתפקיד עוזר פוליטי. "אני עדיין נותן שירותי ייעוץ אסטרטגיה לח"כים ושרים, שמאי גולן הייתה אחת מהם. אני בניתי לה את הוויז'ן של המשרד. אנחנו חברים טובים בלי שום קשר", אמר נתנאל לתחקירנית המבקר.

המייל של נעם אהרוני
המייל של נעם אהרוני

נתנאל קיבל ג'וב לעצמו - וג'וב נוסף לנעם אהרוני, הבת של זוגתו לחיים. בת 21 שסיימה שירות לאומי - ונרשמה כעובדת במשרד לשוויון חברתי. בפנייה לחשבות המשרד, נעם הציגה עצמה כרכזת בלשכה של השרה מאי גולן, וביקשה סיוע באישור הנוכחות מרחוק בעזרת אפליקציה. נעם, העובדת במשרד כביכול, קיבלה שכר ממשלתי עבור משהו לא ידוע. לפי טענת העובדים – היא לא הופיעה בלשכה בכלל.

חבר קרוב נוסף של השרה מאי גולן הוא רועי שטרן - אחד הבעלים של חברת שטרן ורסנו, שעוסקת בתשתיות ונדל"ן. תחקיר המקור הראה בעבר כיצד מאי גולן לוחצת על השרה רגב לקדם את ענייניו של שטרן מול נת"ע, חברה ממשלתית. בדצמבר 2021 מאי גולן כתבה לעוזריה: "תחייגו לשרונה המזכירה של רועי, היא ממש צריכה את הפרטים של חשבון הבנק של העמותה".

שיחת
שיחת "המבקר" עם נעם אהרוני|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90/ מתוך עמוד האינסטגרם של הדר אהרוני
מירב ועפר שטרן (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק מירב עפר שטרן)
מירב ועפר שטרן|צילום: מתוך עמוד הפייסבוק מירב עפר שטרן

מירב שטרן, אשתו של רועי, היא יועצת לעסקים קטנים. כמה שבועות אחרי התרומה של בעלה, גם הקריירה שלה השתנתה. למרות היותה חסרת ניסיון במגזר הציבורי, היא הפכה לממלאת מקום מנכ"לית המשרד של מאי גולן. לאורך הדרך משפחת שטרן וגם השרה לא טרחו לפרט על טיב הקשר ביניהן ועל התרומה לעמותה.

דניאל הרשקוביץ, נציב שירות המדינה, הסכים להאריך 3 פעמים את המינוי של שטרן - בניגוד לחוות דעת של המשנה ליועמ"שית. הרשקוביץ אפילו קבע שלא חייבים לפרט על הקשר הקודם בין משפחת שטרן לשרה בגלל צנעת הפרט. כשנשאל רועי שטרן אם הוא בקשר עם מאי גולן הוא השיב: "לא, אני לא עונה, תסלח לי. מעולם לא תרמתי לה כסף או לעמותה 'העיר העברית', לא זכור לי. מה זה מעניין אותך? זה כסף שלי".

רועי שטרן, מקורב לשרה גולן
רועי שטרן, מקורב לשרה גולן

הראל הרשקוביץ, הצטרף ללשכה של גולן כבר בגיל 17 ועזר לגולן ברשתות החברתיות, בצילומים, בניסוח פוסטים ועוד. בהמשך הדרך הוא נאלץ להיפרד כשהתגייס לדובר צה"ל, אך הפרידה הייתה קצרה מאוד. הראל אומנם התגייס ושירת בבסיס הזה, לרוב במחלקת הדיגיטל של דובר צה"ל, אבל המשיך גם כחייל להעניק ייעוץ תקשורתי קבוע לפוליטיקאית גולן.

בדיון של גולן שנערך בשנה שעברה, צץ לרגע החייל הראל בזמן שהוא מצלם סרטון עבור הרשתות של השרה. זאת, לאחר שסבו אישר כמה מינויים זמניים במשרד של השרה, לרבות מינוי המנכ"לית שטרן. דניאל הרשקוביץ, סבו של הראל, היה כאמור עד החודש האחרון - נציב שירות המדינה. כשנשאל על נכדו השיב: "כשהוא התחיל לעבוד איתה, עשו הסדר ניגוד עניינים, אבל לא אישרתי מינויים שם. בתקופת הצבא שלו הוא לא עבד אצלה, הם בידידות".

ניהול העמותה - והתרומות מטאיוואן

כשמאי גולן נבחרה לכנסת, היא הייתה אמורה לעזוב את העמותה. על הנייר, אימה רימונה הפכה לדמות הדומיננטית ב"עיר העברית". גרפולוג שבחן את מגוון החתימות של האם רימונה במסמכי העמותה לאורך השנים הסביר כי החתימות שונות לחלוטין. "אני בכלל לא משוכנע שזאת חתימה אמיתית שלה", טען. מעיון במסמכי העמותה עלה כי בין חברי העמותה ישנם עובדים של מאי בכנסת ובממשלה. מקורב לשרה הוסיף: "מאי בעצמה אמרה להם 'אתם עובדים אצלי אז מה הלחץ, תחתמו פה ויהיה בסדר'".

דניאל הרשקוביץ, לשעבר נציב שירות המדינה
דניאל הרשקוביץ, לשעבר נציב שירות המדינה

גולן, שמשמשת גם כיושבת ראש שדולת הידידות ישראל-טאיוואן, ערכה לפני כשנתיים וחצי סיור בדרום תל-אביב לנציגי השגרירות. מקורב לשרה סיפר כי היא הציגה להם מצג של טיפול בנזקקים, ואלה "התרשמו מאוד מעשייה – שכלל לא קיימת". הפוליטיקאית מאי גולן חיברה את כל העולמות והחלה לגייס כסף למטרה לא ברורה ולעמותה, שלטענתה, כלל אינה מנהלת.

התרומה, הטקס - וסימני השאלה

  • שגרירות טאיוואן קיבלה בקשה מהעמותה "העיר העברית" לתרומה כספית: תחילה של 78 אלף דולר, ולאחר מכן בקשה מופחתת של 20 אלף דולר.
  • לאחר העברת התרומה, נוצר גם קשר ישיר בין הטאיוואנים לחברת הכנסת גולן.
  • אחרי שהכסף הטאיוואני הופקד בחשבון העמותה, נערך טקס חגיגי בהשתתפות השרה והשגרירה לצד כספי התרומה.
  • מה נעשה עם התרומה הכספית? לא ברור. הסיבה - העמותה לא מגישה דוחות כספיים כבר שלוש שנים.

מה נעשה עם כספים שנתרמו מהטאיוואנים, או עם כספי התרומה של רועי שטרן? לאן הלך שכר בשווי מאות אלפי שקלים של גבאי ואהרוני? ומי קיבל את כספי המדינה ששולמו לעורך דין גבאי על תביעות שלא הוגשו? מאי גולן מכחישה שכספים הגיעו לידיה.

השוואת החתימות של רימונה בדרה
השוואת החתימות של רימונה בדרה

בביתה של מאי גולן בדרום תל אביב, נדמה שהמצב לא השתפר. מי שעשתה הון פוליטי על הגב של מהגרי העבודה כבר לא כאן - ואת הדירה שלה, היא משכירה לעובדים זרים. שכנתה לשעבר של השרה גולן שיתפה: "היא טוענת שהם עושים בלגן והיא בעצמה משכירה לעובדים זרים. את סותרת את עצמך. איך את אומרת לזרוק את העובדים הזרים ואז את מביאה עובדים זרים אלייך הביתה?".


תגובות

השרה לשיוויון חברתי ומעמד האישה מאי גולן: "מאז שהתמנתה לחברת כנסת מאי גולן לא מילאה תפקיד בעמותת 'העיר העברית', לא גייסה תרומות, ולא הכריחה עוזרים להיות חברי עמותה. היא פעלה לייצר מודעות למצב בדרום ת"א באמצעות סיורים והסברה. ענבל גבאי הועסקה כרכזת לשכה עד לפני חצי שנה. לא הייתה מניעה להעסיקה, שכן זוהי משרת אמון. גם נעם אהרוני הועסקה במשרת אמון. לא מצאנו תשלומים לאהוד גבאי שהוזכרו בכתבה, אך יש תשלומים שהועברו אליו באישור חשבות הכנסת, ובתמורה למכתבי התראה שהוציא.

הטענה שהשרה קיבלה בחזרה כסף מעו"ד גבאי - שקרית. השרה שהיא בת יחידה לאימה בת ה-77, הסובלת מתחלואים רבים, גאה בהקפדה על מצוות כיבוד אם. גולן ממלאת במקביל תפקיד ח"כ ותפקיד שרה, ולכן לא יכולה להיות חברה בוועדות הכנסת. בשל כפל התפקידים היא עובדת שעות מרובות ומתנהלת בשני יומנים נפרדים. היומנים הועברו לתנועה לאיכות השלטון בלי שבוצע סנכרון ביניהם.

העסקתו של הראל הרשקוביץ נעשתה בשקיפות מלאה, ותוך הסדרה של ניגודי עניינים. הטענה שיש קשר בין מינויו לבין אישורי מינויים של נציב המדינה מרושעת ושקרית. גולן לא ביקשה מרועי שטרן, לתרום לעמותה 'העיר העברית'. מירב שטרן עברה ועדת איתור, עמדה בכל תנאי הסף לתפקיד והיא ממלאת אותו במקצועיות. השרה לא עוסקת בענייניו של מר שטרן ולכן אין חובה לדווח על ניגוד עניינים. הדירה בדרום תל אביב שייכת לאימא של מאי והושכרה לעובדים זרים חוקיים ולא למסתננים".

רשם העמותות: "לעמותה 'העיר העברית' אין אישור ניהול תקין ותקף. תיק העמותה ייבדק ונחליט אם לקיים הליך פיקוח".

ענבל ואהוד גבאי: "עו"ד גבאי הועסק בעבר לסירוגין כעוזר פרלמנטרי בלשכתה של מאי גולן בכנסת. אין טעם לפגם בהעסקת אשתו, ענבל, שכן היא הועסקה כרכזת שטח בלשכת השרה ולא בכנסת. עבודתה החלקית כספרית כלבים לא התנגשה עם עבודתה כשכירה. כאשר לא עבד בכנסת גבאי נתן לשרה ייעוץ משפטי אך אינו מכיר סכום של 5,000 שקלים שהוזכר בכתבה. בנוסף כיהן כחבר בעמותה לתקופה קצרה מאוד, ונתן לה ייעוץ משפטי".

רועי שטרן: "מעולם לא תרמתי לעמותה המדוברת. קבוצת החברות בה אני חבר תורמת מדי שנה למטרות הנוגעות לעזרה לזולת. השרה מעולם לא פנתה אליי או לגורם הקשור בעסקיי בקשר לעמותה. רעייתי, אישה עצמאית, עומדת בזכות עצמה". 

נציב שירות המדינה לשעבר פרופ' דניאל הרשקוביץ: "הודעתי ללשכה המשפטית בנציבות על כניסתו של נכדי הראל לתפקיד בלשכת השרה, וזו הכינה הסדר ניגוד עניינים שקוף וברור".

הראל הרשקוביץ, יועץ השרה לשוויון חברתי ומעמד האישה: "לא עבדתי בלשכת השרה בתקופת שירותי הצבאי".

דובר צה"ל: "לא היה ידוע לנו שהראל הרשקוביץ עבד עם השרה גולן".

דודו לניאדו, לשעבר יועץ השרה: "עבדתי עם גולן כשהייתה בכנסת, אין ולא היה לי קשר לעמותה ומעולם לא אישרתי את חברותי בה".

לוי מלאייב, לשעבר יועץ השרה: "למיטב ידיעתי אני לא חבר בעמותה 'העיר העברית'".

מטעמם של רימונה בדרה גולן, העמותה "העיר העברית", נתנאל חי יוסף, יעל ונעם אהרוני ומירב שטרן - לא נמסרה תגובה.