שר המשפטים יריב לוין שיגר אמש (שבת) הודעה תקיפה שבה הצהיר על ניסיונותיו לחדש את חקיקת המהפכה המשפטית, לאחר שבג"ץ הורה לו למנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון בתוך חודש. לוין מסר כי "הממשלה פעלה באחריות ועם פרוץ המלחמה השעתה כל עיסוק ברפורמה. בית המשפט בחוסר אחריות החליט לנצל זאת כדי להמשיך ולהשתלט על סמכויות הכנסת והממשלה. זו מציאות שאין לקבלה. בית המשפט דוחק אותנו בלית ברירה לפעול. אני עצרתי, הם המשיכו ביתר שאת. הם לא הותירו בידינו ברירה. זה לא יכול להימשך כך, גם לנו יש זכויות".

במקביל, ראשי מפלגות הקואליציה יתכנסו היום ויעסקו בדרישת לוין לחוקק את שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ובדרישת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה.

בפוסט ארוך שפרסם ברשתות החברתיות, חשף לוין כי באוגוסט האחרון הציע פשרה למ"מ נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט עוזי פוגלמן. "הצעתי שהשופט אלרון ימונה לתקופה של כשנה לנשיא העליון, ואחריו ימונה מועמד השופטים", אמר לוין. לדבריו, ההצעה כללה גם מתווה למינוי שופטים חדשים, אך "דקות לאחר ששלחתי לשופט פוגלמן את הצעתי - הוא דחה אותה בבוז מבלי שדן בה בכלל".

שר המשפטים התייחס גם להחלטות בג"ץ מאז פרוץ המלחמה. "מספר שבועות לאחר הטבח הנורא של ה-7.10, השתלט בג"ץ באופן סופי על סמכויות הכנסת, וקיבל החלטה שאין לה תקדים בעולם כולו לבטל חוק יסוד שהתקבל בכנסת ברוב גדול", טען לוין. הוא הוסיף כי "בג"ץ לא הסתפק בזה - מאז פרוץ המלחמה הוא דן בתנאי המחבלים שטבחו ב-7 לאוקטובר, דן בסיוע ההומניטרי לחמאס בעזה, שקל להורות למדינה לשחרר גופות מחבלים בעוד חטופינו נמקים במנהרות החמאס".

שר המשפטים יריב לוין מכריז על הרפורמה המשפטית (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
שר המשפטים לוין מכריז על הרפורמה המשפטית בכנסת|צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

לוין ציין כי מאז תחילת המלחמה, הצליחה הוועדה לבחירת שופטים למנות 162 שופטים בהסכמה. אולם לטענתו, בג"ץ פעל בצורה חסרת תקדים כשקבע דד-ליין להצבעה על מינוי נשיא תוך חמישה שבועות. "בלי זמן לדיון אמיתי בהסתייגויות הרבות שהוגשו", הדגיש.

"אני ביקשתי להימנע מהעיסוק בזה עכשיו. הם קבעו בצו מועד מיידי והכתיבו את לוח הזמנים", סיכם לוין. "אני פעלתי להגיע להסכמות. הם הוציאו צווים חסרי תקדים ופועלים בדרך כוחנית של כפייה. אני מבקש להביא למינויים מוסכמים שיזכו לאמון הציבור כולו. הם סוגרים את שערי בית המשפט בפני כל מי שאינו חושב כמוהם. הם לא הותירו בידינו ברירה. זה לא יכול להימשך כך. גם לנו יש זכויות".

הצבעה על תקציב המדינה לשנת 2023 בכנסת, 6.12.2023 (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
ידונו בפיטורי היועמ"שית. ראשי הקואליציה|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שעה קלה מאוחר יותר, לוין פרסם הודעה נוספת ומסר כי "הצעת הפשרה ההוגנת שהצעתי לשופטים עודנה מונחת על השולחן. ההגינות וטובת המדינה גם יחד מחייבים להיענות לה. אני שב ומדגיש פעם נוספת את שאמרתי לכל אורך הדרך - דרך ההסכמה וההידברות הייתה ונשארה הדרך הנכונה והעדיפה. בד בבד - לא תהיה השלמה עם צווים חד צדדיים הדורסים את רוב העם".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד הגיב לדבריו של לוין וכתב בחשבונו ברשת X כי "לוין לא הציע שום דבר מלבד הרס וחורבן. כדרכו הוא עוסק בסחיטה קרימינלית באיומים כדי להכניס לבית המשפט העליון את האנשים שרוצים לרסק מבפנים את הדמוקרטיה הישראלית". לדבריו, "האופוזיציה ניצחה כחוק בהצבעה החשאית בכנסת והשיגה רוב בוועדה לבחירת שופטים. פתאום הוא לא בעד 'רצון הרוב', אלא מנסה לנקום במערכת כולה".

דברי לוין עוררו תגובות נזעמות גם מצד ארגוני המחאה. מתנועת אחים ואחיות לנשק נמסר: "ההפיכה המשטרית קרעה את העם, כל ניסיון להחזיר את חוקי ההפיכה יפגוש אותנו כחומה בצורה. שר המשפטים לוין וממשלת הבלהות הזו, שהביאו לחורבן, מנסה לגרור אותנו בכוח לימים טרום מתקפת השבעה באוקטובר. לא נאפשר לזה לקרות. הגיע הזמן לשלוח אותם הביתה".

התנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה כי היא רואה בחומרה את הכרזת השר לוין על חידוש המהלכים לפגיעה במערכת המשפט. "אותם מהלכים שהביאו לשבר העמוק שהוביל לאסון השבעה באוקטובר", נכתב בהודעה. "אזרחי ישראל יתייצבו שוב להגנה על מערכת המשפט העצמאית ושלטון החוק, שהם המגן האחרון מפני עריצות השלטון".

ממטה המאבק "חופשי בארצנו" נמסר: "בזמן שחיילי צה"ל נלחמים ומדינה שלמה מתפללת לשובם של החטופים, ממשלת החורבן בוחרת לחזור למהלכי ההפיכה המשטרית - אותה התנהלות הרסנית שהובילה לאסון 7 באוקטובר. במקום להתמקד בהחזרת החטופים ובניהול המלחמה, הם שבים לערער את יסודות הדמוקרטיה. הציבור הישראלי לא שכח ולא סלח על המחדל הנורא. לא נאפשר לממשלת ההרס להוביל אותנו שוב לתהום. נמשיך לצאת לרחובות בכל הכוח כדי לעצור את הטירוף הזה".