שר המשפטים יריב לוין מנצל את השלכת פצצות התאורה אמש לעבר ביתו של רה"מ בנימין נתניהו בקיסריה כדי להחזיר לקדמת הבמה את המהפכה המשפטית. השר בוחן מהלך של קידום אחד מהסעיפים המרכזיים של הרפורמה, ולפיו תפקיד היועמ"ש לממשלה יפוצל החל מהקדנציה הבאה, כך פרסמנו אתמול (ראשון) ב"מהדורה המרכזית".

יריב לוין שר המשפטים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

לוין מנסה לקדם את הסעיף המדובר, למרות שלא היה בראש סדר העדיפויות שלו. הסיבה לכך היא צירופו של השר גדעון סער לממשלה, שבעבר קידם בעצמו חוק דומה. לכן, שר המשפטים מקווה שישיג רוב לאישור החוק באמצעות סער, מאחר שיש בקואליציה קולות המתנגדים לקידום חוקים מן הסוג הזה בטענה שזה לא הזמן. 

גדעון סער (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
גדעון סער|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להיזהר מקידום החוק לפיצול תפקיד היועמ"שית, הן בשל ניגוד העניינים שלו, שיכול לסכן אותו בנבצרות, והן בשל רצונו להתמקד בהליכים מדיניים בעת הזאת. 

אחרי שנורו פצצות תאורה לעבר ביתו של נתניהו, לוין כתב בחשבון הטלגרם שלו: "לא היה צורך בירי פצצות התאורה הערב לעבר ביתו של ראש הממשלה, כדי להבין את חומרתן של האלימות המשתוללת והסרבנות מצד אלה המנסים לפרק את המדינה מבפנים".

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו|צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

"אני דוחה על הסף את קביעת המשטרה והשב״כ שמדובר ב'אירוע חמור'", טען שר המשפטים. "זה לא סתם עוד אירוע חמור. זו חולייה בשרשרת של פעולות אלימות ואנרכיסטיות, שתכליתן להביא לרצח ראש הממשלה ולהפלת הממשלה הנבחרת בדרך של הפיכה אלימה".

עוד טען השר כי "שרשרת המעשים האלה נעשית מזה כשנתיים, בחסות האכיפה הבררנית של רשויות אכיפת החוק. התנהלות פושעת זו קיבלה כמובן גם הכשר של בג"ץ, שדחה את העתירה שהגיש בעניין זה חברי השר וסרלאוף. מאז הקמת הממשלה אני נאבק כדי לשנות את הדברים מן היסוד. כדי לשנות את הרכב בית המשפט העליון, כדי לתקן את מערך הייעוץ המשפטי לממשלה וכדי לעשות סוף לאכיפה הבררנית". 

המטרה בסיום כהונת היועמ"שים

מה שבאמת עומד מאחורי רצון השרים לסיים את כהונת היועמ"שים, הוא קודם כל העניין המנהלי, שהמקום שלו כנראה בבית הדין לעבודה. יש החלטת ממשלה משנת 2009 לקצוב את כהונת היועמ"שים לשבע שנים. 15 שנה שבממשלה לא נגעו בזה ולא טיפלו בזה, ועכשיו יש מו"מ מתקדם לסיים עם הסוגיה. 

אולם, לפתע הממשלה רוצה להעביר את היועמ"שים הללו מתפקידם מעכשיו לעכשיו, אלו שבתפקיד יותר משבע שנים. בייעוץ המשפטי לממשלה סבורים שמה שמסתתר מאחורי העניין זה לא רצון לטפל בעניין שאמור להגיע לסיומו הטבעי בחודשים הקרובים.

לפי גורמים משפטיים, "החלטת הממשלה נוסחה על רקע פרסונלי במטרה להרחיק בתוך זמן קצר את היועמ"ש של משרד האוצר מתפקידו ולהחליף יועמ"שים באנשי אמון שיהיו נוחים יותר לממשלה". למעשה, מה שאומרים גורמים משפטיים, זה לא שיש רצון לטפל בקציבת קדנציות, אלא רצון להעיף את היועמ"ש של משרד האוצר אסי מסינג מיד. גם היועמ"שית של משרד רה"מ שלומית ברנע-פרגו לא "מתאימה" לרה"מ, אבל היא צפויה לצאת לגמלאות בתוך כמה חודשים.