לאחר שבשבוע שעבר אושר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית החוק שמנתק את המגע של ישראל עם סוכנות אונר"א לפליטים פלסטינים, הודיע הבוקר (שני) משרד החוץ לאו"ם באופן רשמי על ביטול ההסכם בין מדינת ישראל לסוכנות.

מנכ"ל משרד החוץ, יעקב בליטשטיין, הודיע לאו"ם על ביטול ההסכם בין ישראל ואונר"א משנת 1967, הסכם שהיווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין מדינת ישראל לסוכנות הפליטים. שר החוץ ישראל כ"ץ: "אונר״א - הארגון שעובדיו השתתפו בטבח 7 באוקטובר ושרבים מעובדיו הם פעילי חמאס - הוא חלק מהבעיה ברצועת עזה ולא חלק מהפתרון. לאו"ם הוצגו אינספור ראיות אודות פעילי חמאס העובדים באונר"א ודבר לא נעשה בעניין".

שר החוץ ישראל כ
צילום: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

עוד מסר שר החוץ כי כבר עכשיו הרוב המכריע של הסיוע ההומניטרי מועבר לרצועת עזה דרך ארגונים אחרים: "רק 13 אחוז מועבר דרך אונר"א, אל תאמינו למי שאומר לכם שאין תחליף לאונר"א. מדינת ישראל מחויבת לדין הבין-לאומי ותמשיך לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה באופן שלא יפגע בביטחון אזרחי ישראל".

עם ההודעה לאו"ם, תיכנס המדינה לתקופת הסתגלות של שלושה חודשים שבמהלכה תתנתק מאונר"א. בתום שלושת החודשים כל גורם במדינת ישראל, בין שמדובר ברשות או בישות מדינית, אישים רשמיים או גורמים רשמיים, יהיו אסורים לבוא במגע עם אונר"א. הסוכנות תצטרך כעת למצוא דרכים חלופיות לפעול ביהודה ושומרון.

לאונר"א יש 13 אלף עובדים בשטחי יהודה ושומרון ובעזה, חלקם פלסטינים וחלקם דיפלומטים של האו"ם שנעים על בסיס דרכון דיפלומטי, שישראל לא תוכל להנפיק להם יותר. ראש אונר"א, פיליפ לזריני, התייחס בשבוע שעבר לחקיקה וכינה אותה "עונש קולקטיבי שצריך להדאיג את כל העולם".

מאז תחילת המלחמה צה"ל והשב"כ חשפו מבנים ומתקנים אזרחיים השייכים לסוכנות. כמו כן, התגלו אנשי חמאס שהופיעו כבעלי משרות ברשימות אונר"א. רגע שפל נרשם כאשר התברר שעובד סוציאלי של אונר"א חטף לרצועת עזה את גופתו של יונתן סמרנו ז"ל שנמלט מהמסיבה ברעים לקיבוץ בארי, שם נרצח.