כנס החורף של הכנסת נפתח - והקואליציה ממשיכה ברצף החקיקה. על הפרק שורה ארוכה של הצעות חוק של הקואליציה, ובראשם חוק הפטור מגיוס לחרדים השנוי במחלוקת. עם זאת, בהוראת הרבנים החרדים יורדים עד הודעה חדשה מחוק הגיוס ויתמקדו בפיצוי על "גזרת המעונות". 

כזכור, מאחר שאין חוק שפוטר את החרדים  מגיוס, ההנחות במעונות לאברכים התבטל ומשפחות חרדיות נאלצות לשלם משמעותית יותר בכל חודש. לפי הצעת חוק של יו"ר ועדת העבודה והרווחה ח"כ אייכלר מיהדות התורה, החוק יאפשר הנחה במעונות לנשות אברכים ללא קשר לעבודה של הבעל. 

סיעת יהדות התורה בהודעה רשמית: ח"כ הרב ישראל אייכלר, יו"ר ועדת העבודה והרווחה, הציג בפני הסיעה את הצעת החוק שהעלה בכנסת, עליה חתומים כל חברי הסיעה, בנושא "השתתפות המדינה בעלות שכר הלימוד במעונות". לפי הצעת החוק יובא בחשבון, לצורך בחינת השתתפות המדינה בעלות השכר, מצבה התעסוקתי של האם בלבד. הסיעה דורשת מהנהלת הקואליציה לקדם את הצעת החוק הזו ב-3 קריאות במהירות האפשרית.

מוקדם יותר, ומה שנראה כעת כחסר משמעות, יו"ר יהדות התורה, השר יצחק גולדקנופף, הציב אולטימטום לממשלה: הוא לא מוכן לקדם חוקים שאין להם קשר למלחמה - עד שיעבור החוק שפוטר חרדים מגיוס לצבא ומסדיר את סוגיית מעונות היום לילדי משפחות של מי שמסרב להתגייס. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיב לאולטימטום, וענה: "לא יקרה". בישיבת הסיעה הוא הרחיב ואמר: "לא אסכים לשום דחייה פוליטית ולאולטימטום סביב התקציב. מי שיתייחס לתקציב כאל קרדום לחפור בו - ישלם מחיר".

סיקור N12

בישיבת ראשי הקואליציה, ראש הממשלה נתניהו נתן סקירה על המצב הביטחוני ואמר: "יש בפנינו את הגיוס והתקציב, התקציב חייב לעבור".
גולדקנופף השיב כי "תביאו חוק גיוס, אלו שלא לומדים שיתגייסו", ופנה לשר האוצר: "אנחנו לא מקבלים כלום ורק חוטפים!".
חיים ביטון (נציגו של אריה דרעי): "גם אופק חדש תקוע".
סמוטריץ': "מה שהציונות הדתית חוטפת זה מחיר כבד".
גולדקנופף: "לי יש רבנים לתת להם דין וחשבון. אנחנו רוצים את החוק של אייכלר".

השר סמוטריץ' התייחס לאולטימטום ואמר בישיבת סיעתו: "אני דוחה בכל תוקף אמירות חסרות אחריות מצד גורמים בקואליציה שמאיימים להתנגד לתקציב המדינה עד שלא יאושר חוק הגיוס. האמירות האלה פוגעות במדינת ישראל, פוגעות ביכולת של צה"ל לנצח במלחמה, פוגעות בכלכלה הישראלית שתומכת את מאמצי המלחמה - בחזית ובעורף - עד לניצחון. לא אסכים לשום דחייה פוליטית ולשום אולטימטום בעניין הזה. מי שחלילה יהפוך את התקציב לקרדום לחפור בו ויתנגד לו ישלם מחיר ויישא במלוא האחריות לכך, ויהיו לכך משמעויות. אני קורא לחבריי השרים, מכל המפלגות, לקחת אחריות ולתמוך בהצעת התקציב בישיבת הממשלה".

בסוף דבריו, השר פרץ בבכי כשדיבר על החללים מהציונות הדתית. "אני ברשותכם רוצה לסיים בנימה אישית. בימים האחרונים אנחנו רואים, קוראים ושומעים סיפורים קורעי לב על הנופלים בתוכם הרבה מאוד חיילי מילואים מבוגרים, אבות לילדים רבים. דתיים וחילונים, בני קיבוצים והתיישבות, מהלוויה להלוויה, משבעה לשבעה. פוגשים את כל עם ישראל, אבל לא ניתן להתעלם מכך שהציונות הדתית משלמת מחיר לא פרופורנציולי לחלקה באוכלוסייה. תלמידי חכמים, בני תורה, צדיקים, עמלים, בעלי משפחות, סבים, נפלו על הגנת המדינה והשאירו אחריהם עשרות יתומים. אל מול הדבר הזה יש תופעה שמרתיחה את הדם, שאולי הם קיצוניים שממשיכים גם עכשיו להכפיש ולהשמיץ את הציבור הזה שאני גאה להיות חלק ממנו. קוראים לנו אוכלי מוות, משיחיים, הזויים. הרוב המכריע של עם ישראל דוחה את דברי הבלע האלה ומוקיע אותם. הרוב המכריע מוקיר ומעריך את תרומת הציבור הדתי יחד עם ציבורים נוספים למאמץ המלחמתי".

אחרי העימות בין שני השרים, רה"מ גיבה את שר האוצר ומטעמו נמסר כי "במהלך ישיבת הממשלה הבהירו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי תקציב המדינה חייב לעבור במועדו, בהתאם לעקרונות התקציב שכבר סוכמו. ראש הממשלה ביקש מהשרים להתכנס למשא ומתן מול משרד האוצר לקראת הדיון ביום חמישי. ראש הממשלה ושר האוצר אמרו לשרים כי הם מצפים להבין את גודל השעה ולהירתם לעניין".

רק הבוקר אושרו כבר שלוש הצעות בוועדת השרים לחקיקה: הצעה למנוע מהרשות הפלסטינית לעתור לבג"ץ, שלילת ביקורי משפחות מאסירים ביטחוניים שארגוניהם מחזיקים בחטופים - וגם "חוק הרייטינג" שיאפשר לשר התקשורת לשלוט בשוק הטלוויזיה באמצעות קביעת שיטת המדידה (ועל ידי כך התקציב).

אל מול מבול החקיקה, צריכה להתייצב האופוזיציה. אלא שאחרי הצטרפותו של גדעון סער לממשלה היא קרועה ומפולגת מאי-פעם: המפלגות הערביות לא משתתפות במהלכים נגד הממשלה, וגם "הדמוקרטים", המפלגה החדשה שמתחממת על הקווים, כלל לא לוקחת חלק ואפילו לא מוזמנת לישיבות - למרות, ואולי בגלל, שהסקר האחרון בחדשות 12 נתן לה לא פחות מ-11 מנדטים.

המכתב של רם שפע לחבריו באופוזיציה
המכתב של רם שפע לחבריו באופוזיציה

אחת הסיבות הבולטות למתיחות בתוך האופוזיציה היא כאמור הסקרים האחרונים, שהצביעו לראשונה על התחזקות של הקואליציה במלחמה - ונראה שגם הכניסה של יאיר גולן ומפלגתו "הדמוקרטים", חיבור של העבודה ושל מרצ, טורפת את הקלפים עד כדי כך שהוא לא מוזמן בכלל לפגישות.

חה"כ לשעבר רם שפע, שלקח חלק בממשלת בנט-לפיד והצטרף ל"דמוקרטים", פרסם מכתב פתוח לחברי האופוזיציה נגד "החרם" על גולן. הוא הביע התנגדות פומבית להתנהלות אל מול מהלכי הקואליציה והציע שיתוף פעולה מחודש בניסיון להביא לפירוק הממשלה: "אני חש חובה לפנות אליכם דווקא בתקופה נוראה זו, שבה כל יום מביא עימו בשורות קשות מנשוא, ולקראת חזרת הכנסת לפעילות בכנס החורף, למען הסיכוי לשנות את מה שהפך למציאות חיינו המסויטת".

שפע מציע "מאבק משותף, קולני ובלתי מתפשר למען החזרת החטופים והחטופות, ולעצירת ההפקרה המזוויעה הזו. יש הזדמנות נדירה לבלום בעוצמה את חוק ההשתמטות שקורע את העם, להפיל את התקציב ולפזר את הכנסת. אם יוקמו צוותי עבודה עם נציגות מכל המפלגות לתכנון מהלכים, ולעבודה עם ארגוני מגזר שלישי – יהיה בכך מסר אדיר לציבור. אם יוגשו הצעות חוק והצהרות משותפות לתקשורת, יתקיים תיאום ברמת 'משמעת ברזל אופוזיציונית' להפלת חוקים אנטי-דמוקרטיים, ואם תיצרו מנגנון להנגשת מידע על חוקים או על התנהלות של הקואליציה שפוגעת בנו – אותו ציבור יתלכד סביב היוזמות הללו. ודאי שיש עוד מגוון פעולות שתוכלו ליזום יחד. לצד המוני האזרחים, אתייצב גם אני להיות שותף ואסייע ככל יכולתי.

"אני מאמין שיש בכוחכם לעשות דבר נחוץ במיוחד – להוביל שינוי כיוון בהתנהלות האופוזיציה", הוא הוסיף. "תהיה עוצמה גדולה בהחלטה לפעול במשותף. מובן מאליו כי ישנם פערים בין המפלגות המכהנות באופוזיציה. יחד עם זאת, זוהי קריאה שעניינה רחב הרבה יותר ממחלוקות אידיאולוגיות בעת שגרה. ידוע לכל שהרבה מכם קרובים ומוקירים אלה את אלה, ופועלים לעיתים במהלכים משותפים. אולם כעת, כשמדינת ישראל על פי תהום, זה לא מספיק. זה זמנה של האופוזיציה להיות שלם הגדול מסך חלקיו".