ראש הממשלה בנימין נתניהו השלים היום (שלישי) את יום העדות הראשון שלו במשפט הפלילי שמתנהל נגדו. הדיון החל בנאום פתיחה של פרשת ההגנה של עו"ד עמית חדד שמייצג את נתניהו, והמשיך בחקירה הראשית שבמהלכה שאל חדד שאלות הנוגעות לתיק 4000 ונתניהו השיב באריכות. בחמש שעות עדותו תיאר נתניהו בין היתר את הקשר שלו עם שאול אלוביץ', את תפיסותיו לגבי אתר וואלה, את התנהלותו כלפי עיתונאים ואת שגרת העבודה שלו. N12 עושה סדר
מדינת ישראל נגד נתניהו: כתב האישום המלא
היחסים עם שאול אלוביץ'
- במסגרת תיק 4000 נתניהו מואשם כי סיפק הטבות רגולטוריות לבעל השליטה בבזק שאול אלוביץ' בתמורה לסיקור אוהד באתר וואלה.
- נתניהו סיפר שפגש את אלוביץ' לראשונה בשנות ה-90, ותיאר את ההיכרות ביניהם כ"רחוקה", ו"לא אישית". נתניהו הוסיף ש"לא יצא לי לדבר איתו (אלוביץ') אחד על אחד אף פעם", וש"נוצר קשר אבל זה לא קשר הדוק וחברי".
- נתניהו טען שהוא לא זכר שחתם על היתר שסייע לאלוביץ', שכן לטענתו הוא היה רק "חותמת גומי", ושחתם על מסמכים רבים בלי לקרוא אותם לעומק. "חתמנו על דברים רגולטוריים שבדיעבד אני רואה שהיטיבו עם אלוביץ'", העיד נתניהו.
היחס לאתר וואלה
- נתניהו תיאר את אתר וואלה, שלפי כתב האישום הוא פעל כדי להשיג בו סיקור אוהד, כאתר "זניח ונטול השפעה". ראש הממשלה הרחיב על חוסר החשיבות של האתר מבחינתו, ואמר שהאתר נמצא "בתחתית הרשימה" מבחינת השפעה, ושהוא "לא השפיע על סדר היום הציבורי".
- מעמדו של אתר וואלה נמצא במחלוקת בין התביעה להגנה - בכתב האישום תואר אתר וואלה, שהיה חברת בת של בזק שבשליטת אלוביץ', כאחד משני אתרי החדשות בעלי החשיפה הגדולה ביותר בישראל.
הבקשות לסיקור אוהד
- ראש הממשלה טען בעדותו שהבקשות שלו מאתר וואלה לא חרגו מהמקובל ביחסי שלטון-עיתון. במענה לשאלת עורך דינו לגבי בקשות הנוגעות לידיעות באתר וואלה אמר נתניהו: "זה אולטרה רגיל! הכי שגרתי שיכול להיות! יש כתבות שאתה רוצה להכניס, תיקונים, תגובות, תלונות או הערות. זה מה שעושה פוליטיקאי". לדבריו של נתניהו, אתר וואלה הוא אתר "של חתולים" ולא אתר רציני.
- נתניהו הוסיף שלא מדובר במערכת יחסים מושחתת, אלא טבעית: "לא רק שזה לא חריג, זה קורה לרוחב השדרה של פוליטיקאים והקשר שלהם עם עיתונות. זה הדבר הכי טבעי שאיש ציבור מבין עניין יעשה. זאת לא הייתה מערכת יחסים מושחתת. יש פה אי הבנה יסודית של ההתקשרות בין עיתונאים לפוליטיקאים.
- לקראת סוף יום העדות, נתניהו טען גם שלא קיבל סיקור אוהד מוואלה, אלא יחס עוין: "קיבלתי סיקור איום ונורא!"
- לפי כתב האישום נתניהו דרש מאות פעמים התאמות לסיקור התקשורתי כלפיו באתר וואלה. בכתב האישום מוצגות 315 דוגמאות קונקרטיות לבקשות שהציב נתניהו לאתר וואלה.
נגיעה בתיק 1000
- בתיק 1000 מואשם נתניהו בכך שקיבל טובות הנאה מאנשי העסקים ארנון מילצ'ן וג'יימס פאקר בשווי מאות אלפי שקלים, בין היתר בדמות סיגרים ושמפניות.
- בעדותו נתניהו טען שהוא עובד שעות ארוכות ומנהל אורח חיים סיזיפי ועמוס. "אני עובד 18-17 שעות ביממה - אלה לא חיים של נהנתנות. אין לנו חיים פה", אמר ראש הממשלה, והוסיף: "מעת לעת אני חוטא בסיגר שאני לא יכול לעשן אותו ברציפות כי אני כל הזמן ברצף של פגישות ותדרוכים. מעשן קצת וממשיך הלאה. ואגב אני שונא שמפניה".
- בכתב האישום נכתב שנתניהו קיבל טובות הנאה, בעיקר בדמות סיגרים ומארזי שמפניות, באופן רציף ותדיר בשווי של כ-690 אלף שקל. לפי כתב האישום המתנות ניתנו במענה לבקשות ולדרישות של נתניהו ורעייתו.
העימות בין ההגנה לתביעה
- במהלך הדיון התובעת עו"ד יהודית תירוש התנגדה מספר פעמים לכך שעורך הדין חדד יציג דברים שאמרו עדים אחרים ויבקש את התייחסותו של נתניהו.
- עו"ד חדד הגיב בחריפות להתנגדות: "אתם רוצים שיהיה משפט בלי הגנה?! אני מוצא את עצמי נדהם מי שמע על דבר כזה?"
- השופטים קיבלו את ההתנגדות של התובעת תירוש בפעם הראשונה ודחו אותה בהמשך.
נאום הפתיחה של עו"ד חדד
- סנגורו של נתניהו עו"ד עמית חדד פתח את הדיון בנאום הפתיחה של פרשת ההגנה וניסה להפריך בתמצית את תזת התביעה בכל אחד משלושת התיקים. חדד תקף בחריפות את התביעה: "יש סטנדרט כפול כלפי ראש הממשלה, הוא הפך לשפן ניסיונות משפטי".
- חדד הוסיף: "לא חקרו פה עבירות, חקרו פה בן אדם, וכשלא מצאו עבירה - המציאו עבירה". הוא טען שההליך המשפטי נגד נתניהו הוא "רדיפה".
סוגיית הפתקים
- עם פתח עדות נתניהו ביקש עורך דינו רשות להעביר לו פתקים במהלך עדותו, כך שיוכל להתעדכן בנושאי המדינה. השופטים קיבלו את בקשתו. במהלך העדות קיבל נתניהו פתק מסווג, ואחרי קריאתו הוא ביקש וקיבל הפסקה של מספר דקות.
- לסוגיית הפתקים עשויה להיות חשיבות רבה במהלך החקירה הנגדית, שבמהלכה תחקור הפרקליטות את נתניהו - קבלת פתקים וקטיעת עדותו באמצע החקירה הנגדית עשויה להקל על ראש הממשלה.
עדותו של נתניהו צפויה להימשך במשך חודשים, 3 פעמים בשבוע, 6 שעות ביום. בימי העדות הראשונים נתניהו ייחקר על ידי עורכי דינו בחקירה ראשית, ולאחר מכן הפרקליטות תחקור את נתניהו בחקירה נגדית. בשלב הבא, ההגנה תחקור את נתניהו פעם נוספת, בחקירה חוזרת, שצפויה להיות קצרה יותר, ולאחר מכן יחל שלב הסיכומים.
אלה טענות התביעה: תמצית האישומים נגד נתניהו
תמצית תיק 1000
מאז 1999 התקיימה בין הנאשם נתניהו למילצ'ן מערכת יחסים אישית בעלת זיקות וקשרים שונים. בתוך כך, בתקופה הרלוונטית לאישום, מחודש אוקטובר 2011 ועד לחודש דצמבר 2016 קיבלו הנאשם נתניהו ורעייתו ממילצ'ן טובות הנאה שונות. בשנת 2013 הכיר מילצ'ן את פאקר לנאשם נתניהו. בשנים 2016-2014 קיבלו הנאשם נתניהו ורעייתו מפאקר טובות הנאה שונות.
טובות ההנאה ממילצ'ן ומפאקר, שעיקרן קופסאות סיגרים ומארזי שמפניות, ניתנו לנאשם נתניהו ולרעייתו, באופן רציף, במענה לבקשות ואף דרישות, בין היתר באמצעות משלוחים, גם כאשר מילצ'ן ופאקר לא שהו בישראל, עד כדי כך שהפכו למעין "קו אספקה". היקף טובות ההנאה הצטבר לכדי כ690,000 שקלים טובות ההנאה ניתנו לנאשם נתניהו בזיקה לתפקידיו הציבוריים ולמעמדו כראש ממשלת ישראל.
נוכח שלל הזיקות בין הנאשם נתניהו למילצ'ן, היה על הנאשם נתניהו להימנע כליל מלעסוק בענייניו של מילצ'ן, במסגרת תפקידיו. אף על פי כן, בתקופה שבין אוקטובר 2011 לדצמבר 2016 פעל הנאשם נתניהו במסגרת מילוי תפקידיו הציבוריים לטובת מילצ'ן במקרים הבאים: בשנים 2014-2013 הנאשם נתניהו פעל מול גורמי ממשל אמריקנים על מנת שתינתן למילצ'ן אשרת כניסה לארצות הברית, בשני אירועים; בשנת ,2013 הנאשם נתניהו פנה לשר האוצר באותה העת, יאיר לפיד, בעניין הארכת משך הפטור מדיווח ותשלום מס הכנסה הניתן לתושבים חוזרים, ממנו נהנה מילצ'ן; ובשנת ,2015 הנאשם נתניהו פעל בעצמו והנחה את פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת, לסייע למילצ'ן בעניינים הנוגעים לרגולציה, בקשר לעסקת מיזוג בין חברות התקשורת "רשת" ו"קשת", על מנת שהשקעה שבחן מילצ'ן באותה העת תהיה כדאית עבורו מבחינה כלכלית.
במעשיו אלה עשה הנאשם נתניהו מעשי הפרת אמונים הפוגעים פגיעה מהותית באמון הציבור ובטוהר המידות. זאת, בכך שקיים במשך שנים מערכת יחסים פסולה עם מילצ'ן ופאקר במסגרתה קיבלו מהם הנאשם נתניהו ורעייתו טובות הנאה בהיקפים גבוהים מאוד, בזיקה לתפקידיו הציבוריים של הנאשם נתניהו ולמעמדו כראש ממשלת ישראל. כן עשה הנאשם נתניהו מעשי הפרת אמונים הפוגעים פגיעה מהותית באמון הציבור, בטוהר המידות ובתקינות המעשה המנהלי בכך שפעל במילוי תפקידיו הציבוריים בניגוד עניינים חריף ומתמשך בין מחויבותו האישית למילצ'ן לבין מחויבותו לציבור.
תמצית תיק 2000
לאורך השנים התקיימו בין הנאשמים נתניהו ומוזס יחסי יריבות עמוקה. עם זאת, קיימו השניים במהלך השנים שלוש סדרות של פגישות: בשנים 2009-2008; בשנת 2013 ובשנת .2014 במהלך כל אחת מסדרת הפגישות האמורות, הנאשמים נתניהו ומוזס קיימו שיח על קידום האינטרסים ההדדיים שלהם: שיפור אופן סיקורו של הנאשם נתניהו בכלי התקשורת מקבוצת "ידיעות אחרונות" והטלת מגבלות על העיתון "ישראל היום", דבר שהיה בעל משמעות כלכלית רבה עבור הנאשם מוזס ועבור קבוצת "ידיעות אחרונות".
באחת הפגישות שהתקיימה ביום ,4.12.2014 ולקראת מערכת הבחירות לכנסת העשרים, הנאשם מוזס הציע לנאשם נתניהו שוחד. זאת, בכך שיביא לשינוי ניכר לטובה בקו ובאופן הסיקור של הנאשם נתניהו ובני משפחתו בכלי התקשורת מקבוצת "ידיעות אחרונות", ולשינוי לרעה באופן הסיקור של יריביו הפוליטיים, עד כדי "רעידת אדמה" ו"סיבוב הספינה", כאמור בשיחתם. מוזס הציע כי יעשה כן באופן שיבטיח את המשך כהונתו של הנאשם נתניהו כראש ממשלה לאורך זמן, וזאת בתמורה לכך שהנאשם נתניהו ינצל את השפעתו כראש הממשלה לקדם חקיקה שתטיל מגבלות על "ישראל היום" ותביא להטבות כלכליות משמעותיות לנאשם מוזס ולעסקיו.
הנאשם נתניהו לא סירב להצעת השוחד ולא הפסיק בעטיה את השיחה עם הנאשם מוזס, והגם שלא התכוון לקדם את הצעת החוק, המשיך לנהל עם הנאשם מוזס שיחה ארוכה ומפורטת על מרכיבי ההצעה והציג בפניו מצג לפיו יש אפשרות של ממש שיעשה שימוש בכוחו השלטוני על מנת לקדם חקיקה המיטיבה עם הנאשם מוזס. הנאשם נתניהו פעל כאמור על מנת להמשיך את השיח ובכך לגרום לנאשם מוזס להשפיע לטובה על אופן סיקורו בכלי התקשורת מקבוצת "ידיעות אחרונות" בתקופת הבחירות ולגרום לו לפעול למניעת פרסומים שליליים שיפגעו בו או במשפחתו, לפחות בתקופה זו וכל עוד השיחות ביניהם נמשכות.
בהמשך לפגישה זו, ועל מנת לשמר אצל הנאשם מוזס את הרושם כי הוא בוחן את היתכנות קידום החקיקה האמורה, הנאשם נתניהו נפגש עם יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, ועם יו"ר ועדת הכנסת, יריב לוין, כאשר לנגד עיניו האפשרות שדבר קיומה של הפגישה ייוודע לנאשם מוזס. בפגישה זו הבהירו אלקין ולוין לנאשם נתניהו כי לא ניתן יהיה לקדם את החקיקה בתקופה זו. בהמשך לכך קיים הנאשם נתניהו, ביוזמתו, פגישה נוספת עם הנאשם מוזס, במהלכה הציג בפניו מצג לפיו יפעל לקדם את החקיקה לאחר הבחירות, וזאת במטרה להמשיך עמו את השיח על הצעת השוחד.
במעשיו אלה הציע הנאשם מוזס לנאשם נתניהו הצעת שוחד. במעשיו אלה עשה הנאשם נתניהו מעשה הפרת אמונים הפוגע פגיעה מהותית באמון הציבור בעובדי הציבור ובנבחריו ובטוהר המידות של האחרונים. בכך שניצל את מעמדו ואת כוח המשרה על מנת לקבל טובת הנאה אישית ובכך שבהיותו נבחר הציבור הבכיר ביותר העביר מסר לפיו הצעות שוחד הן כלי שניתן לעשות בו שימוש לשם קידום אינטרסים הדדיים של עובדי ציבור
בכירים ואנשי עסקים וכי אין פסול בעסקאות שוחד.
תמצית תיק 4000
בתקופה שבין דצמבר 2012 ועד חודש ינואר 2017 היה הנאשם נתניהו בעל סמכות להעניק אישורים והיתרים לפעולות עסקיות שונות שבוצעו על ידי קבוצת בזק מתוקף תפקידו כראש ממשלה, ולאחר מכן גם מתוקף תפקידו כשר התקשורת. כן הייתה לנאשם יכולת השפעה על נושאים שלטוניים הנוגעים לקבוצת בזק.
בתקופה הרלוונטית היה הנאשם אלוביץ' בעל השליטה בקבוצת בזק, ובשל כך היה בעל יכולת השפעה על אופי וטיב הפרסומים החדשותיים באתר וואלה שבשליטת בזק. תחום הסיקור התקשורתי היה בעל משמעות רבה עבור הנאשם נתניהו, וכן עבור בני משפחתו, והוא ייחס לו חשיבות מכרעת בכל הקשור לעתידו הפוליטי.
על רקע זה נוצרה בין הנאשמים נתניהו ואלוביץ' מערכת יחסים של "תן וקח", שהתבססה על הבנתם המשותפת כי כל אחד מהם מחזיק באינטרס משמעותי שהצד השני הוא בעל יכולת לקדמו.
מערכת היחסים בין הנאשם נתניהו לבני הזוג אלוביץ' התאפיינה בקשר אינטנסיבי ותדיר שהתנהל במישרין ובאמצעות מתווכים. במסגרת קשר זה הפנו הנאשם נתניהו ובני משפחתו, בידיעתו, לבני הזוג אלוביץ', דרישות שונות שעניינן אופן הסיקור שלהם באתר וואלה, ואף דרשו דרישות הנוגעות לסיקור יריביו הפוליטיים של הנאשם נתניהו. בני הזוג אלוביץ', בהתאם לתקופות הרלוונטיות לכל אחד מהם, כפי שיפורט להלן, הפעילו לחץ כבד ומתמשך על מנכ"ל וואלה, ישועה, להיענות לדרישות אלה. כתוצאה מכך הנחה ישועה את העורכים והעיתונאים של וואלה לשנות פרסומים באתר באופן התואם את דרישותיהם של הנאשם נתניהו ובני
משפחתו.
לאורך התקופה הרלוונטית, כחלק ממערכת היחסים ההדדית של "תן וקח", בני הזוג אלוביץ' נענו, לדרישותיו של הנאשם נתניהו, באשר הן, ועשו כל מאמץ כדי לממשן. בחלק משמעותי מהמקרים השתדלותם עבור הנאשם נתניהו אף נשאה פרי. במסגרת מערכת יחסי "תן וקח" שנרקמה בין הנאשם נתניהו לבין בני הזוג אלוביץ', הפעיל
הנאשם נתניהו את כוחו ואת סמכויותיו כעובד ציבור כדי לקדם נושאים שהנאשם אלוביץ' היה מעוניין בקידומם – בעבורו, בעבור בזק או בעבור חברות שונות ביורוקום. בתוך כך, ובמקביל לדרישות שהפנה לנאשם אלוביץ', עסק הנאשם נתניהו מתוקף תפקידיו הציבוריים במספר מקרים בענייניו הרגולטוריים של הנאשם אלוביץ', וביצע פעולות שקידמו אינטרסים עסקיים משמעותיים שלו, שהיקפם נאמד בסכומי עתק. הנאשם נתניהו עשה פעולות שונות לטובת הנאשם אלוביץ' בתמורה לטובות ההנאה שלקח מבני הזוג אלוביץ' בתחום הסיקור כאמור, תוך שנהג במשוא פנים והעמיד עצמו בניגוד עניינים בין תפקידיו הציבוריים לבין ענייניו הפרטיים ותוך סטייה מן השורה.
הנאשם נתניהו הסתיר את מערכת היחסים בינו לבין בני הזוג אלוביץ' באופן שיטתי ועקבי מפני שורה של גורמים רשמיים, להם מסר מידע חלקי ומטעה על אודות טיב יחסיו עם אלוביץ'.
לשם הסתרת הקשר המושחת שלהם עם הנאשם נתניהו, פעלו בני הזוג אלוביץ' על מנת להשמיד ראיות שנמצאו בטלפונים הניידים שהיו ברשותם וכן הורו לישועה לפעול באופן דומה, ואף הנחו אותו למסור גרסאות כוזבות ביחס למעורבותם בשינוי הפרסומים באתר וואלה, ביחס לקשר בינם לבין הנאשם נתניהו ובאשר לדרישותיו להתערבות בפרסומים השונים.