אחרי התנגדותו של גדעון סער, קולות נוספים צפו בקואליציה שמתחלקת לתומכים ומתנגדים לחוק המעונות שמפלג אותה. בעוד יומיים יעלה החוק להצבעה בקריאה טרומית, וביהדות התורה שלחו איום לליכוד: חוק המעונות יקודם ראשון - ואז יקודמו שאר החוקים. אם לא, נתנגד לחוקים שלכם.

במקביל, נציגים מהמפלגות החרדיות פנו למפלגות הערביות וניסו לשכנע אותם להימנע בחוק המעונות, שיאפשר לחרדים להשתמט מבלי לשאת בהשלכות, כך נודע היום (שני) ל-N12. הנימוק שהציגו לנציגים הערבים הוא שהחוק ייטיב עם האוכלוסייה הערבית כי הוא יאפשר גם לאב שאינו עובד ליהנות מההטבה. אחרי הפרסום, יו"ר חד"ש-תע"ל דחה את הבקשה וכתב: "העמדה של סיעת חד"ש-תע"ל ברורה מאוד. כל דבר שיעמיק את הפער ויפגע בקואליציה ויעזור בהפלת הקואליציה זו העדיפות הראשונה - נצביע נגד".

כמה מסרבים בתוקף להצעה, ומי מציב תנאים? N12 עם מפת ההצבעות המלאה 

המתנגדים

לחבר הקואליציה הטרי גדעון סער הצטרפו יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, שר העלייה והקליטה אופיר סופר וחה"כ דן אילוז. אדלשטיין אמר בהצהרה: "לא אתן ידי - לא לחוק מעונות ולא לשום חוק שינסה לעקוף את המאמצים הבלתי פוסקים שלנו להרחיב את בסיס הגיוס במדינת ישראל!"

למרות התנגדותו לחוק, עמד אילוז לימינו של מזכיר הממשלה והשיב ליועמ"שית כי "החוק הוא ללא ספק חוקתי". עוד צייץ בחשבון ה-X שלו: "מאז שהבעתי את עמדתי בנושא חוק המעונות, אני מקבל הרבה תמיכה – בעיקר מהציבור הימני, כולל המון חברי ליכוד".

אופיר סופר (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
אופיר סופר|צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בהמשך הוסיף: "יש גם כאלה שמנסים לתפוס על זה טרמפ. כאלה שבשנתיים האחרונות, בכל פעם שלא הסכמנו, קראו לי סמרטוט, פיון, משרת של אדון – ואפילו 'רוצח עם דם על הידיים'... אמשיך לייצג את מצביעי הימין שהכניסו אותי לכנסת – אנשים שמצפים לשינוי אמיתי, שינוי שמכבד את כל מי שמשרת, תורם ונושא בנטל, ולא מוריד את התמריצים המעטים שיש לגיוס חרדים לפני שיש פתרון שלם וצודק". 

גם השר סופר התראיין אתמול בתוכנית "קלמן ליברמן" בכאן רשת ב' והבהיר שיתנגד להעברת חוק המעונות אם לא יתגייסו 3,000 חרדים לצה"ל – עד סוף 2024. "כוח המילואים והסולידריות נשחקים ויש צורך ביטחוני אמיתי למלא את השורות", הבהיר.

"זה צריך לקרות בטווח הזמן הקצר", אמר השר על הדיונים סביב גיוס בני ישיבות. "כרגע כל האסטרטגיה היא למרוח את הזמן ויש תחושה שלא מבינים את האירוע. אם לא אראה התקדמות ממשית, לא אתמוך בחוק המעונות". לצדם ניצבים שרים וחברי כנסת נוספים מהקואליציה שמערימים קשיים ומציבים במכוון תנאים בלתי אפשריים, שבוודאות לא יוכלו לעבור.

יושבים על הגדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וחברי כנסת נוספים בציונות הדתית אמרו שיסכימו לתמוך בחוק, רק אם ייכנסו הטבות נוספות לחיילי המילואים - תנאי שבפועל משמש כעלה תאנה להכשרת החוק שיאפשר את המשך ההשתמטות. מה גם שהתנאים שדרש סמוטריץ' כלל לא נמצאים בנוסח שיאושר. וגם אם אכן היו, משרתי המילואים כלל לא היו "נהנים" מההטבות מכיוון שהרישום למעונות הסתיים לשנה זו.

שורת ח"כים נוספים בליכוד אמרו שיתמכו בחוק, רק אם יעבירו במקביל חוק שישלול הטבות מחרדים וייתן אותם למשרתים – ובתנאי שיעבור באותו היום.

בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

נשאלת השאלה מה יעשו גורמים בכירים בקואליציה כמו שר הביטחון יואב גלנט למשל, שהתריע פעם אחר פעם שלא יאפשר תחת משמרתו חוק שלא יפתור את הבעיה כראוי. השר סופר, שמתנגד לחוק, הדגיש כי הוא חושב ששר הביטחון יואב גלנט "שוגה בכך שאינו מכניס את ידיו לנושא".

כמוהו גם שר הכלכלה ניר ברקת נמצא בהתלבטות גדולה, לאחר שהוזהר בידי כל אנשי המקצוע כי מעבר לסוגיית השוויון בנטל, המהלך צפוי לפגוע בתמריץ לצאת לעבודה על ידי גברים.

בין חברי הכנסת והשרים המתלבטים נמנים גם חה"כ משה סעדה שיזם את חוק מעמד המשרת (שאושר גם כן אמש בוועדה) וחה"כ עמיחי שיקלי, שדרש לכרוך את ההצבעה על חוק המעונות בחוק מעמד המשרת. "חוק מעמד המשרת אומר דבר פשוט: שירַתָּ – קיבלת, לא שירַתָּ – לא קיבלת". 

"ובהרחבה", המשיך, "החוק מבקש לשנות עוול היסטורי ולהקנות תמריצים כלכליים חיוביים למי ששירת, ולעומת זאת לשלול הטבות ממי שלא שירת: סיוע ברכישת דירה, סיוע בסך עשרות אלפי שקלים בלימודים אקדמיים או תורניים, הטבות מס ללוחמים או תעדוף שלהם במשרות בשירות המדינה - כל אלה יוענקו רק למשרתים".

יואב גלנט (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר הביטחון יואב גלנט|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הקשיים בקואליציה הנוכחית גדולים ונראה כי הסיכוי להעביר את החוק במתכונתו הנוכחית - נמוך. מה שמעלה את הסברה שייתכן שיש ניסיון להעביר את החוק בקריאה טרומית – ובהמשך לראות מה קורה. מהצד השני, הסיעות החרדיות - שכעיקרון לא אמורות להסכים לאישור תקציב המדינה ללא פתרון לסוגיית הגיוס (מעמד קידום חוק המעונות) - ייאלצו להסכים בלית ברירה.

"לא חוקתי": הביקורת של היועמ"שית – והתשובה של מזכיר הממשלה

במכתב חריף תקפה בהרב-מיארה את יוסי פוקס שטען כי הנחיותיה גורמות לפגיעה בהורים לא חרדים. היועמ"שית הבהירה שטענותיו שקריות וכתבה: "אינך רשאי להלך אימים על עובד המדינה, המבקש לקיים את חובת הנאמנות הציבורית".

מזכיר הממשלה טען כי לשיטת היועמ"שית אין אפשרות לתת סבסוד מעונות יום לחרדים שאין להם פטור מגיוס בעקבות פסיקת בג"ץ. בצל ההנחיה, במשרד העבודה ניסו שלא להעביר בכלל את הסבסוד למעונות היום, לאף הורה, והפנו אצבע מאשימה ליועמ"שית.

המכתב של היועמש
המכתב של היועמש"ית למזכיר הממשלה
יוסי פוקס, מזכיר הממשלה
מזכיר הממשלה יוסי פוקס

בהרב-מיארה הדגישה כי "לפני שר העבודה הוצגו חלופות חוקיות להמשך המימון לתקופה זו", והוסיפה שהיא "עמדה על החשיבות ביישומן". לדבריה, מי שבחר שלא ליישמן הוא השר עצמו - "תוך פגיעה שלא כדין בציבור הרחב".