בחלוף שנה וחודשיים מאז אירועי שבעה באוקטובר, בהם נרצחו מעל 1,200 ישראלים, נחטפו למעלה מ-200 נוספים, ומלחמה פרצה בעקבותיהם, היועצת המשפטית לממשלה, עו״ד גלי בהרב-מיארה דורשת הערב (רביעי) מממשלת ישראל לדון בהקמת ועדת חקירה ממלכתית.

במסמך מקיף שהוגש לבג"ץ במסגרת העתירות הדורשות חקירה מקיפה של האירועים, הציגה היועצת המשפטית לממשלה עמדה חד משמעית: "אירועים אלה הם חסרי תקדים בהיסטוריה של מדינת ישראל – בהיקף האובדן, באתגרים החברתיים והביטחוניים, ובהשלכות הבין-לאומיות. בהתאם לכך, יש לפעול להקמת מנגנון עצמאי ובלתי תלוי, כפי שמאפשר חוק ועדות חקירה, תשכ"ט-1969״.

המצב הנוכחי – דחייה על חשבון הציבור

על פי המסמך, ממשלת ישראל טרם דנה בסוגיית החקירה, והיועצת המשפטית מבהירה כי דחייה נוספת עלולה לפגוע ביכולת החקירה ובשיקום אמון הציבור במוסדות המדינה. הקמת ועדה ממלכתית אינה רק שאלה של גילוי האמת, זהו צעד חיוני לשיקום אמון הציבור ולמניעת אירועים דומים בעתיד.

במסגרת המסמך, נמתחת ביקורת על כך שעד כה נמנעה הממשלה מקיום דיון מסודר בנושא. "עם חלוף הזמן, ובשים לב לשינויים בתמונת המצב בהקשרי הלחימה, הולך וגובר משקלו של הצורך בדיון סדור ומעמיק בסוגיות אלה", נכתב, תוך הדגשה כי הקמת הוועדה תדרוש זמן היערכות משמעותי – מה שהופך את ההמתנה הממושכת לבעייתית אף יותר.

לא רק עניין פנימי – השלכות בין-לאומיות

בנוסף להיבטים המקומיים, היועצת המשפטית לממשלה מזהירה מפני השלכות במישור הבין-לאומי. לדבריה, "חקירה עצמאית ובלתי תלויה עשויה לשמש כתגובה משפטית מיטבית לניסיונות להטיל על ישראל אחריות בזירה הבין-לאומית״.

כיום מוחזקים עדיין 100 חטופים בידי חמאס, ובמקביל מתמודדת ישראל עם לחימה בדרום לבנון ועם איומים נוספים מצד איראן ושלוחותיה. השיח הציבורי והמשפטי בישראל נוגע בלב סוגיות הליבה של ביטחונה הלאומי, ועל כן אין מקום לדחייה נוספת.

איזה מנגנון עדיף?

במסמך שהוגש לבג"ץ מתארת היועצת המשפטית את היתרונות של ועדת חקירה ממלכתית על פני מנגנונים אחרים, כגון ועדת בדיקה ממשלתית או ביקורת של מבקר המדינה. היא מדגישה כי רק ועדה ממלכתית מבטיחה חקירה עצמאית לחלוטין, עם סמכויות מקיפות ושקיפות מלאה לציבור.

היועצת גם מתארת את החסרונות האפשריים של דחיית הדיון: "ככל שהממשלה תמשיך להימנע מקבלת החלטות, הדבר עלול לפגוע באפקטיביות של החקירה ולערער את אמון הציבור״.

המלחמה הארוכה, הלחימה הרב-זירתית, והמחירים הכבדים בנפש ובחברה הישראלית מחייבים, לדברי היועצת המשפטית, פעולה דחופה. המסמך מסתיים בקריאה ברורה לממשלה: "יש לקיים דיון ולהכריע. הציבור זכאי לתשובות, ומדינת ישראל זקוקה ללקחים״. העתירות יידונו בבית המשפט העליון בשבוע הבא, ונראה כי הלחץ על הממשלה לפעול רק ילך ויגבר.