היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, תמכה הערב (חמישי) בהקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי שבעה באוקטובר. היועמ"שית, במכתב לראש הממשלה נתניהו, הבהירה כי לא תייצג את עמדתו בעתירות שדורשות את הקמת הוועדה. "ועדת חקירה ממלכתית היא, באופן מובהק, הכלי החוקי הייחודי ההולם את חקר אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת 'חרבות ברזל'", כתבה היועמ"שית לנתניהו, שמסרב להקים ועדת חקירה ממלכתית בעת הזו.

בהרב-מיארה אישרה לנתניהו לקבל ייצוג פרטי בעתירות. עם זאת, במכתב ששלחה לו, עמדה היועמ"שית על הצורך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית. "קיימת חשיבות מכרעת לכך שחקירת אירועי המלחמה והפקת הלקחים יתבצעו בעצמאות מקצועית מלאה, תוך שימוש במנגנון החקירה המיטבי והייחודי שקבוע בחוק, ובניתוק מלא מכל אפשרות של השפעה זרה על אופן ניהול החקירה ותוצאותיה", כתבה.

היא הוסיפה: "ועדת חקירה ממלכתית היא האמצעי להתמודדות עם הסיכונים החמורים והמיידיים הנשקפים למדינה במישור הבין-לאומי ולהגנה עליה. טעמים אלה מצדיקים שהממשלה תידרש לעניין זה בפרק הזמן הקרוב".

גלי בהרב-מיארה (צילום: Yonatan SindelFlash90)
תומכת בהקמת ועדת חקירה ממלכתית. גלי בהרב-מיארה|צילום: Yonatan SindelFlash90

 

חלטת היועצת המשפטית לממשלה שלא לייצג את עמדת הממשלה בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית היא צעד דרמטי וחסר תקדים", טענו בתנועה לאיכות השלטון, אחת העותרות. "עמדתה הנחרצת של היועמ"שית, מחזקת את טענותינו בעתירה ומדגישה את הדחיפות בהקמת ועדה כזו ללא דיחוי".

גם נפגעי שבעה באוקטובר הגישו לפני כשלושה חודשים עתירה לבג"ץ, ובה דרשו להקים ועדת חקירה ממלכתית. העותרים, בהם משפחות שכולות ומשפחות חטופים, הבהירו בעתירה: "אירוע כה חריג לא קרה מעולם בהיסטוריה של מדינת ישראל. ככל שיואץ תהליך הקמתה של ועדת חקירה, יוכלו ממצאי הביניים שלה לסייע מיידית בתהליכי קבלת החלטות ובניהול המערכה הכוללת בה מצויה המדינה".