בצל התקיעות במשא ומתן, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ נפגש אתמול (שלישי) בפריז עם ראש ממשלת קטאר מוחמד אל-ת'אני, לצד משפחות חטופים ונשיא הקונגרס הציוני העולמי. הפגישה ארכה כשלוש שעות,  במשך שעתיים השתתפו בה גם משפחות החטופים, ובשעה שנותרה השניים שוחחו בארבע עיניים.

גנץ רואה בפגישה איתות לצורך של דרג מדיני להיכנס באירוע ולפעול בכל האמצעים, מול כל מי שיכול לעזור לקדם עסקה. במהלכה הוא הדגיש בפני אל-ת'אני כי יש להגביר את הלחץ על חמאס באמצעים שלרשותם, בעיקר באמצעים כלכליים ומדיניים. עוד הוסיף גנץ כי מדובר בנקודת זמן קריטית, לפני הגברת  הלחץ הצבאי.

ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבד א-רחמן אל-ת'אני (צילום: Reuters)
הגיע במיוחד לפריז לפגישה, אל-ת'אני|צילום: Reuters

יו"ר המחנה הממלכתי הבהיר לאל-ת'אני שאם תובא עסקה, תהיה לה תמיכה ציבורית רחבה בישראל, ושהמשך המאמצים של המתווכות הם חשובים ואינם לשווא. על החשש ממלחמה אזורית אמר כי זוהי אפשרות שעל הפרק, ולכן לדבריו יש עוד סיבה ללחוץ על חמאס להגיע לעסקה שאולי תמנע הסלמה, וציין זאת כסיבה להאיץ את המגעים.

אל-ת'אני הגיע במיוחד לפריז רק עבור הפגישה, והוא חזר בה על מחויבותו לעסקה. לדבריו, גם אם יש קשיים, אין בכוונתו להרפות מהמשימה הזו. הוא אמר שהוא "מסתכל על הבנות שלו ורואה את החטופות בעזה", ואף סיפר על קרובת משפחתו שנחטפה בעיראק בעבר, ועל הקושי שעבר על משפחתה שאותה ליווה.

בני גנץ (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
"צורך של דרג מדיני לנקוט בכל האמצעיים", גנץ|צילום: תומר נויברג, פלאש 90

בישראל חוששים מהאשמה בכישלון העסקה

בכירים בישראל טוענים שהמתווכות במשא ומתן לעסקת חטופים, קטאר ומצרים, שקלו או שוקלות להאשים באופן פומבי את ישראל בכישלון המגעים לעסקת חטופים, כך פרסמנו אתמול. בירושלים מעריכים שהעמדה של המתווכות הערביות הן בניגוד לדעתה של ארה"ב, שסבורה שחמאס דורש תנאים מפליגים.

החשש הוא שהפער בין ארה"ב לקטאר ומצרים, בנוגע לזהות הגורם שאחראי לכישלון המשא ומתן, יפגע בסופו של דבר במגעים. החשש הוא שהפער ירחיק בין המתווכות, וימנע הפעלת לחץ על חמאס להסכים לעסקת חטופים. בוושינגטון בינתיים מסבירים שארגון הטרור חרג מהסיכומים שכבר הושגו.

נשיא ארה
מכנס את הצוותים יום-יום, ביידן|צילום: reuters

בינתיים, האמריקנים ממשיכים בניסיון להגיע לפריצת דרך במשא ומתן. הנשיא ביידן מכנס את הצוות שלו על בסיס כמעט יום-יומי, ובארה"ב דורשים מקטאר ומצרים להפעיל לחץ על חמאס. האמריקנים מסבירים שאם ציר פילדלפי יישאר כסוגיה האחרונה שדרושה פתרון - ניתן יהיה להגיע להסכם.

המהלך של משפחות חטופים: ממשלת אחדות

בימים האחרונים פורסמו התבטאויות אודות מאמצים של נשיא המדינה יצחק הרצוג לקדם ממשלת אחדות. "אם רוצים להחזיר את החטופים, צריכים להיות מאוחדים בכל הכוח", אמר הרצוג בשיחה עם משפחות תצפיתניות, ויותר מרמז כי יש להקים ממשלת אחדות כדי לקדם עסקה. "צריך להתייצב בכל הכוח ביחד, להיכנס מתחת לאלונקה".

מאחורי הקריאות הללו של הרצוג עומדות משפחות חטופים. משפחות אלו הגיע למסקנה כי הקמת ממשלת אחדות תגדיל את הסיכויים להשגת עסקה לשחרור יקיריהם. בימים האחרונים הם קיימו שורה של פגישות עם גורמים פוליטיים מכל קצוות הקשת הפוליטית, מיש עתיד, המחנה הממלכתי, מעוצמה יהודית ואף מהליכוד.