מזכיר הממשלה יוסי פוקס השיב היום (שישי) ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שקראה לראש הממשלה בנימין נתניהו להקים ועדת חקירה ממלכתית בהקדם: "טרם בשלה השעה לחקור את כלל המלחמה ומה שקדם לה". במכתבו פוקס לא התייחס להסברים של היועמ"שית לחשיבות של הקמת ועדת חקירה ממשלתית בעת הזו.

"נושא הקמת ועדת חקירה ממלכתית מצוי בסמכותה הבלעדית של ממשלת ישראל בהתאם לחוק", כתב פוקס במכתבו ליועמ"שית. "הישיבה מיום 2.6.2024 אליה התייחסת בפתח מכתבך, לא עסקה בהקמת ועדת חקירה ממלכתית לחקר כלל אירועי המלחמה ומה שקדם לה".

 

לדבריו, בישיבה נדונה האפשרות להקמת ועדת חקירה אך ורק לבחינת הטענות נגד ישראל בערכאות הבין-לאומיות ביחס למדיניות ההומניטרית של ישראל ברצועה לאחר פרוץ המלחמה. "במסגרת זו, המליץ הצוות המשפטי לבחון הקמת ועדת חקירה ממלכתית למטרה זו בלבד, אך המלצה זו טרם הובאה בפני שרי הממשלה".

הוא חתם את מכתבו: "ישראל מצויה בעיצומה של מלחמה עצימה וטרם בשלה השעה לחקור את כלל אירועי המלחמה ומה שקדם לה".

היועמ"שית לנתניהו: יש להקים ועדת חקירה ממלכתית בהקדם

במכתב שמסרה בהרב-מיארה אתמול לנתניהו נכתב: "עמדתנו המקצועית היא כי ועדת חקירה ממלכתית היא המנגנון החוקי המתאים לבחינת סוגיות בהיקף ובמידת החשיבות הלאומית של אירועי מלחמת חרבות ברזל". היא ציינה כי "ועדה כזו היא האמצעי המיטבי להתמודדות עם הסיכונים הנוכחיים במישור המשפטי הבין-לאומי, אשר אם יתגשמו עלולים להוביל לפגיעה משמעותית באינטרסים של המדינה, וכמובן בראש הממשלה ובשר הביטחון באופן אישי. ייתכן שאף בגורמים נוספים".

גלי בהרב-מיארה (צילום: Yonatan SindelFlash90)
היועמ"שית לנתניהו: "אין לעכב את ההחלטה על הקמת הוועדה"|צילום: Yonatan SindelFlash90

לדברי היועמ"שית, "נוכח מאפייניו הייחודיים של מנגנון ועדת החקירה הממלכתית ובהם, בראש ובראשונה, הניתוק המלא מהרשות המבצעת. כל מנגנון קיים אחר, אינו הולם את הצרכים ואת הסיכונים הייחודיים שעימם המדינה מתמודדת כעת".

היא הדגישה במכתב כי "מצב שבו הרשות המבצעת היא שממנה את המנגנון שאמור לבדוק את פעולתה ואת התנהלות ראשיה - יחטיא את המטרה. ישנה חשיבות בהפעלה של מנגנון הקיים בדין, להבדיל מיצירת מנגנון ייעודי חדש, שעלולה להיתפס ככזו שנועדה להבטיח תנאים אופטימליים לגורמים הנבדקים".