שר הביטחון יואב גלנט אמר היום (שישי) כי יש ארבע חלופות רעות באשר לעתיד ברצועת עזה. לדברי גלנט, האפשרות הגרועה ביותר היא שלטון חמאס, ואחריה שלטון צבאי של ישראל "שיעלה לנו בחיי חיילים ויגזול משאבים צבאיים אל מול מוכנות לצפון וביו"ש".

לפי גלנט, השלב הבא יהיה "כאוס שיביא להשקעת משאבים רבים מול הקהילה הבין-לאומית ולהתעסקות מיותרת בעזה". האפשרות הכי פחות גרועה לדעת גלנט היא שלטון של גוף אחר שיהיה גוף מקומי, אך מאחר שהוא לא חמאס והוא בא מעזה - פירושה שאחת לזמן מה הוא יסתכל על מה אומרים ברמאללה.

יחיא סינוואר (צילום: AP)
יחיא סינוואר|צילום: AP

 

השרים יריב לוין ומירי תקפו את גלנט על ההצעות: "זה לא מקובל עלינו, אתה בעצם מחזיר את הרשות הפלסטינית", אמרו בקבינט, ושר הביטחון השיב: "כל מי שאומר לא מפתחים אלטרנטיבה אחרת, בוחר באחת משלוש האפשרויות שהיא שלא גורם מקומי. מי שמשלם מחיר היום על חוסר קבלת ההחלטה הם חיילי צה"ל. הקצינים הבכירים ביותר אומרים בדיונים לדרג המדיני שהכוחות עושים פשיטה בשכונה מסוימת, יוצאים החוצה, בזמן הזה במקום להכניס גורם מקומי החמאס מתבסס שוב - כך לא נמוטט את הארגון".

גורמים בכירים על המו"מ לעסקה: אין התקדמות, ישראל נערכת לכל האפשרויות כולל הרחבת הלחימה

במקביל להצעה של גלנט לחלופות ברצועת עזה, גורמים ישראליים בכירים התייחסו לסוגיית החטופים וטענו: "החמאס בתשובתו הגזים בכל פרמטר אפשרי. אין שום התקדמות מלבד עצם הגשת התשובה. חמאס מקשה מאוד על התכנסות לקבלת החלטות ועל מו"מ אמיתי. ישראל נערכת לכל האפשרויות כולל הרחבת הלחימה".

דדי ברנע (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
ראש המוסד ברנע, יוביל את המשלחת לקטאר|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

שני הקבינטים התכנסו וההערכה היא שהמשלחת לקטר תצא כבר ביום ראשון. במקביל צפוי דיון מצומצם כדי להחליט על קווי המנדט של המשלחת. ראש המוסד יוביל את המשלחת, ונציגי חמאס יהיו שם כשהמו"מ יתקיים מול המתווכות.

עוד לפני כינוס הקבינט, התכנס קבינט המלחמה שבסיומו הודיע רה"מ בנימין נתניהו כי אישר את התוכניות לפעולה ברפיח, ובנוסף צה"ל נערך לפינוי האוכלוסייה. שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן הגיב: "צריכים לראות תוכנית ברורה".

על המו"מ לשחרור החטופים, בלשכת רה"מ הדגישו בתום ישיבת קבינט המלחמה כי דרישות חמאס "עדיין מופרכות", אך עדכנו כי משלחת ישראלית תצא לקטאר לאחר הדיון בקבינט. באל-ג'זירה התייחסו להצעת חמאס וטענו כי ההסכם יכלול שלושה שלבים - וכל אחד מהם יימשך 42 ימים.