בימים חמישי ושישי יתקיים הדיון בבית הדין הבין-לאומי בהאג, והערב (ראשון) דיווחנו כי בישראל מתכוונים לבקש להקרין בבית הדין חלק מ"סרט הזוועות" שיצר דובר צה"ל. לא בטוח שהסרט כולו יוקרן, אלא רק תקציר שלו, כדי להמחיש לשופטים בבית הדין שישראל יצאה למלחמת אין-ברירה כדי להגן על עצמה, וכדי להדגיש שמי שביצע פשעים של רצח עם ופשעים נגד האנושות זה חמאס.

אחרי שהשר אקוניס העלה את הדברים, החל בממשלה שיח ורה"מ פנה אל השרים ואמר להם: "אני משיא אליכם עצה. תבררו את מילותיכם, שימו לב טוב מה אתם אומרים". נתניהו מבין היטב שכל מילה מיותרת של השרים מאותרת, וכי דרום אפריקה שהגישה את התלונה והובילה לדיון בבית הדין, תעשה בה שימוש. אלו רגעים דרמטיים, ובישראל לא רוצים שתיאמר מילה שתסבך אותה בבית הדין שיתבקש להוציא לא פחות מצו מניעה שיורה להפסיק את הלחימה בעזה.

נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
אהרן ברק|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

על רקע הניסיונות של ישראל להגן על עצמה בבית הדין, היום פורסם כי נשיא ביהמ"ש העליון לשעבר אהרן ברק מונה לשופט בבית הדין הבין-לאומי בהאג. על אף שבלשכת ראש הממשלה לא אישרו את הפרטים, נתניהו נתן אישית אור ירוק למינוי ברק לשופט בהאג, אחרי המלצה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה.

הערב דיווחנו כי ברק לא היה השופט הראשון שעליו חשבו בממשלה. תחילה חשבו לפנות לשופט אמריקני בעל שם עולמי, ואחרי שהפנייה אליו לא הסתייעה - הוחלט לפנות לברק. הפנייה לברק - בין היתר מפאת היותו ניצול שואה שיהיה, כך מעריכים בישראל, משמעות נוספת שיכולה להשפיע על הרכב השופטים.


"בחירה מדויקת" ו"שתיקתי רועמת": התגובות הפוליטיות על מינוי השופט אהרן ברק

על רקע הבחירה באהרן ברק, היו שבירכו את רה"מ על האישור, והיו שעקצו את מי שתקף את נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס לאורך השנים. יו"ר יש עתיד, ראש האופוזיציה יאיר לפיד בירך על ההחלטה: "לא בפעם הראשונה מדינת ישראל זקוקה לשכל, לידע האין-סופי ולמעמדו הבין-לאומי הייחודי של השופט אהרון ברק. מברך אותו על המינוי ומאחל לו בהצלחה".

גם שר הפנים משה ארבל מש"ס בירך: "אני מברך על המינוי של הפרופ' ברק לשופט בבית הדין הבין-לאומי בהאג מטעם רה"מ בנימין נתניהו וממשלת ישראל. מינוי זה הוא שיעור נוסף לכולנו כי בזמן אמת רב המאחד על המפריד וכולנו יחד נתייצב ונאמר 'הננו' כשניקרא לדגל למען מדינתנו כאיש אחד בלב אחד. דעות שונות, עם אחד ומאוחד".

יו"ר תקווה חדשה, שר המשפטים לשעבר גדעון סער, בירך את ברק ועקץ את נתניהו: "ברגע האמת, ההסתה, ההכפשה והדה-לגיטימציה פינו את מקומם למעמד הבין-לאומי, לשם הטוב שנרכש במשך עשרות שנים, למקצוענות. מברך את ראש הממשלה ואת היועצת המשפטית לממשלה על ההחלטה הנכונה והמדויקת".

"גם קורות החיים האישיים ולא רק המקצועיים, הופכים את הבחירה בפרופ' ברק למדויקת", הוסיף סער. "הילד ניצול השואה הוא לא רק המשפטן הראוי אלא גם האדם המתאים לשבת בדין על עלילת הכזב הזדונית של דרום אפריקה והפלסטינים". 

יו"ר המחנה הממלכתי, השר בני גנץ, הצטרף: "בשנה האחרונה קיימתי כמה שיחות עם נשיא העליון בדימוס פרופ' אהרן ברק. על ידיעותיו המשפטיות ושמו - אין מה להרחיב. הדבר החשוב ביותר שאני יודע להגיד עליו הוא שמדובר בפטריוט ישראלי שתמיד יתייצב לצד המדינה שאותה הוא כל כך אוהב. כך גם הפעם. ‏אני מברך על המינוי החשוב שלו לייצג אותנו בתביעה בהאג. החלטה נכונה וראויה".

רה"מ לשעבר אהוד ברק תקף את הממשלה על היחס לשופט בדימוס ברק, ובירך אותו: "חבורת אפסים שהמשבר גדול עליהם בשני מספרים ושאינם ראויים לאומץ ולקורבן של הלוחמים. במשך שנה מנסים למרר כל יום מימיו ולהרוס את מפעל חייו של ברק וכשמסתבכים על רקע טמטומם שלהם, רצים אליו שיציל אותם. בושה. ברק באצילותו - נענה". 

יו"ר מפלגת העבודה, חה"כ מרב מיכאלי הגיבה גם כן: "איזה מזל שממשלת הטינופת של נתניהו לא הספיקה להעביר את ההפיכה המשטרית, אחרת - איך היו יכולים לשלוח את אהרן ברק, נציג בית המשפט שהציגו בתור האויב, לייצג את ישראל בהאג?"

לצד הברכות, היו גם מי שתקפו את ההחלטה למנות את ברק לשופט מטעם ישראל בבית הדין. חה"כ מהליכוד טלי גוטליב צייצה בחשבון שלה ב-X: "בכל הכבוד. אני לא מסכימה שהנשיא בדימוס אהרון ברק יהיה השופט מטעם מדינת ישראל בבית הדין בהאג ועוד לבקשת רה"מ נתניהו. מי שיצא שנה שעברה נגד הממשלה והציג אותה באור כה שלילי עכשיו ייצג את המדינה? וזה בחסות ממשלת ימין. אין לתאר". גם יו"ר ועדת החוקה חה"כ שמחה רוטמן נמנע מלברך, וצייץ: "שתיקתי רועמת".