גורמים שונים בממשלה גינו את כנס ההתיישבות ברצועת עזה שהתרחש אתמול (ראשון) וביקרו את חברי הקואליציה שהשתתפו בו, וגם בסביבת ראש הממשלה כינו את הכנס "מיותר". "מי שהשתתף בכנס לא למד חצי דבר מאירועי השנה האחרונה, מצאו זמן לאירוע מפלג", אמר השר איזנקוט. גנץ תקף ורמז להקדמת הבחירות: "נחזור לעם והציבור יאמר את דברו".
"השתתפות השרים וחברי הקואליציה בכנס אתמול - פגעה בחברה הישראלית בזמן מלחמה", תקף השר גנץ. "הם פגעו בלגיטימציה שלנו בעולם, פגעו במאמצים לייצר מסגרת להשבת חטופינו". בהמשך פנה ישירות לראש הממשלה: "זה לא הזמן לדבר ל'בייס', אלא לפעול למען כל העם. זה הזמן, לתת גב ללוחמי צה"ל, השב"כ, המוסד ולשוטרים. לא משנה מה דעותיהם ולא משנה מאיפה באו. יהיה זמן למאבקים. לא עכשיו".
בהמשך הדגיש כי ניסה להתריע בפני ראש הממשלה לפני הכנס: "שוחחתי איתו גם בנושא ח"כ גוטליב שממשיכה לכהן בוועדת החוץ והביטחון כממלאת מקום - תוך פגיעה באנשי הביטחון שזקוקים לגיבוי היום יותר מתמיד. היא חייבת להיות מודחת מתפקידה".
"חשוב שנדע ושהעולם ידע – מי שמנהל את קבלת ההחלטות הוא קבינט המלחמה והקבינט המדיני ביטחוני ככלל", הבהיר. "מי שרקד ופילג, אינו מחליט, ומי ששותק ונגרר – אינו מנהיג". גנץ רמז להקדמת הבחירות "כשהמצב יתייצב" ואמר: "נחזור לעם, והציבור כולו יאמר את דברו למי שבימים של שותפות גורל בעם, עוסק בגורלו הפוליטי".
בליכוד ענו לגנץ כי "בישראל יש חופש ביטוי גם לימין - גם אם יש מישהו שלא אוהב זאת, הליכוד היא תנועה דמוקרטית ובמדינת ישראל יש חופש ביטוי לכולם. ראש הממשלה נתניהו כבר הבהיר שההחלטות הקובעות מתקבלות בקבינט ובממשלה".
איזנקוט מתח ביקורת חריגה על חבריו לקואליציה ואמר שמדובר באירוע שמגדיל את חוסר האמון הקיים בממשלה: "כל מי שהשתתפו באירוע לא למדו דבר וחצי דבר מאירועי השנה האחרונה. בעת שחיילי צה"ל נלחמים כתף אל כתף במלחמה - אחרים מוצאים להם זמן לאירוע מפלג. האירוע מגדיל את חוסר האמון הקיים בממשלה ובנבחריה ובעיקר מחדד את המפלג על פני המאחד".
גם בסביבת נתניהו חשבו שהאירוע מיותר, ושההשתתפות של חברי הליכוד בכנס פוגעת במאמץ המדיני של ישראל. "לכל דבר יש את הזמן שלו והכנס הזה לא צריך להיעשות בעיצומה של מערכה מדינית וצבאית אלא רק ביום שאחרי. הם מחזקים את היריבים הפוליטיים שלנו, כנס כזה צריך לעשות אחרי הניצחון ולא בזמן לחימה", נמסר מגורם בסביבת ראש הממשלה.
בתוך הליכוד היו כאלה שהתרעמו על ההשתתפות של 13 חברי המפלגה בכנס. גורם בליכוד טען שהשרים הופכים את המפלגה ל"עוצמה יהודית ב'": "זה לא מייצג את הזרם המרכזי. מי שהשתתף בכנס הזה הוא הזוי ופוגע במטרות הביטחוניות והמדיניות של מדינת ישראל".
הביקורת לא הגיעה רק מהליכוד ומהמחנה הממלכתי. שר הרווחה יעקב מרגי מש"ס גינה ב"קול ברמה" את הכנס: "זו תקופה מאוד רגישה, צריך איפוק וצניעות. יהיה זמן לכל השאיפות האידיאולוגיות של כל מיני אנשים ושל כל מיני דעות, כרגע מיטב בנינו נמצאים ומחרפים נפשם בעומק רצועת עזה. אנא, לא נכביד עליהם עם הוויכוחים בעורף. יש זמן לכל דבר".
מרגי ביקר ספציפית גם את השרים וחברי הכנסת שבחרו להשתתף: "אנשים צריכים להבין את גודל השעה, להבין את גודל תפקידם ואת המשמעות של התואר שהם נושאים בו, וכל אחד ישקול ויחשוב. זה לא הזמן לזה".
לצד הביקורת מחברי הקואליציה, עופרי ביבס, שאחיה, גיסתה ואחייניה חטופים בעזה, טענה שהכנס הוא "ריקוד על הדם": "אחרי שהייתה טיפה של אופטימיות, התעוררתי הבוקר להרגשה שפשוט ויתרו ושרוקדים על הדם שלהם. ויתרו עליהם כי עכשיו מתעסקים בלהתיישב בעזה, לא את ההסכם שמקדם את החזרה שלהם הביתה".
בכנס שקרא להתיישב ברצועת עזה השתתפו שרים בליכוד, ביהדות התורה ובציונות הדתית. משתתפים בכנס קראו לטרנספר לתושבי עזה, והשר בן גביר הביע את הסכמתו: "צריך לקרוא לעידוד הגירה מרצון".
תמיכת שרים בכירים בממשלה בהתיישבות בעזה עלולה להיות בעייתית מבחינה בין-לאומית, כשברקע מתנהל ההליך המשפטי נגד ישראל בבית הדין בהאג. אמירות בעייתיות של פוליטקאים, כמו קריאה לטרנספר, עלולות לסבך את ישראל ולשמש נגדה בהמשך המשפט.
בכנס השתתפה כל סיעת עוצמה יהודית, לצד השר סמוטריץ' ושלושה מחברי הציונות הדתית. מהליכוד השתתפו השרים חיים כץ, מאי גולן, עידית סילמן, עמיחי שיקלי ושלמה קרעי, וחברי הכנסת חנוך מילביצקי, ניסים ואטורי, עמית הלוי, טלי גוטליב, אתי עטיה, משה פסל, אריאל קלנר ודן אילוז. השר מיקי זוהר השתתף בסרטון שמקדם את הכנס אך לא הגיע.