הממשלה אישרה היום (ראשון) פה אחד את דחיית הבחירות לרשויות המקומיות ל-27 בפברואר 2024. ההחלטה כפופה לאישור ועדת הפנים של הכנסת ולאחר מכן הצבעה במליאה. האישור מגיע בהמשך לדיון שהתקיים בממשלה ברביעי האחרון, שבו ביקשה הממשלה מצה"ל את השלמת הנתונים החסרים בעניין מספר הלוחמים שאותם לא ניתן לשחרר, ואת מספר הרשויות שבהן הם מתמודדים. מתוך נתוני צה"ל נלמד כי ישנם 688 משרתים שאותם לא ניתן לשחרר המתמודדים ב-144 רשויות.

על פי החוק הקיים, הבחירות אמורות להתקיים בסוף חודש ינואר. אולם, יו"ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' דרש להשתמש בסעיף המאפשר את דחיית הבחירות לחודש פברואר משום שלטענתו בגלל המלחמה רבים מהמועמדים לא יכולים להתמודד. בליכוד ובמחנה הממלכתי התנגדו תחילה לדחייה.

עם קבלת ההחלטה בממשלה, יפנה מזכיר הממשלה לקבלת אישור ועדת הפנים של הכנסת למועד החדש וככל שהוועדה תאשר את קיום הבחירות בסוף חודש פברואר ברוב של 75%, תתבקש גם מליאת הכנסת להצביע על אישור המועד החדש. במקביל, בג"ץ צפוי לדון בצוהריים בעתירות שהוגשו לדחיית הבחירות - חלקן גם למועד מאוחר יותר מ-27 בפברואר.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח הישיבה: "אנחנו בדרך כלל לא מקיימים בחירות בזמן מלחמה, אבל הבחירות האלה נקבעו מראש. הן כבר נדחו פעם אחת, וקשה לדחות אותן לתקופה ארוכה מאוד, אבל יש שתי אפשרויות: או לקיים אותן בסוף ינואר, או בסוף פברואר". נתניהו הוסיף כי "ההמלצה שלי היא ברורה: לעשות את זה בסוף פברואר, כדי לאפשר לכמה שיותר אנשי מילואים להשתתף בבחירות. זו זכות אלמנטרית וחשובה".

בצלאל סמוטריץ' (צילום: Arie Leib Abrams, Flash90)
דרש לדחות את הבחירות לסוף פברואר. סמוטריץ'|צילום: Arie Leib Abrams, Flash90

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בירך את הממשלה על דחיית הבחירות, ומסר: "כשחיילינו בחזית הם לא יכולים להשתתף בהצבעה, והדבר האחרון שאזרחי ישראל צריכים זה ויכוחים של מערכת בחירות. הובלנו את הדחייה הזאת בשמם של עשרות אלפי חיילים שלא מוכנים לוותר על הזכות לבחור ולהיבחר".

גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בירך על ההחלטה, ואמר כי זו "החלטה חשובה מוסרית וערכית כלפי לוחמי המילואים אשר נמצאים בעזה, בצפון וביהודה ושומרון - שיוכלו להמשיך ולהתרכז בלחימה באופן מלא". לדבריו, "היה ראוי לדחות לפרק זמן יותר ארוך גם אם זה היה מצריך שינוי חקיקה".