ראש המוסד לשעבר, יוסי כהן, אמר הערב (שבת) בריאיון לעמית סגל ובן כספית ב"פגוש את העיתונות" שישראל נמצאת בדרך לניצחון, וכי צריך לומר זאת בצורה יותר נחושה ותכליתית מכפי שזה נאמר עד כה. "בעניין הזה הייתי מאוד מצפה מכולנו, כל הדרגים בכל המערכות, לתת לצה"ל רוח גבית מלאה", אמר כהן. "בעיקר כי הם צריכים את זה, לדעת שכל המנגנונים האזרחיים תומכים בלחימה באופן בלתי מסויג ורוצים להגיע לאותם יעדים של מיגור יכולות החמאס הצבאיות".

ראש המוסד לשעבר מספר כי נכח במאות דיוני קבינט, את חלקם ניהל. "מה שמתנהל בקבינט המלחמה ובקבינט המורחב הם דיונים קדושים שמקבלים שם החלטות מאוד חשובות לחיי כולנו, להווה שלנו ויותר מכך לעתיד", אמר. "בימים ובלילות קשים כאלה בהם יש לנו מספר הרוגים לא מבוטל, כל חייל וחיילת שמקפחים את חייהם על מזבח המלחמה החשובה הזו זה יום קשה. אנחנו במקום בו אנחנו צריכים להביע הרבה מאוד תקווה".

יוסי כהן ובנימין נתניהו (צילום: חיים זך לע
יוסי כהן ובנימין נתניהו|צילום: חיים זך לע"מ, פלאש/90

האם צה"ל מתקדם קרוב לפרק את החמאס מיכולותיו?

"אני חושב שכן. אני מכיר יותר מקרוב את המערכה הצבאית מכפי שמדווח בתקשורת. חלק מהדיווחים שאני מקבל הם ממקור ראשון. נכון לומר שהמערכה הצבאית בדרך הנכונה. כל הפיקוד הצבאי עושה מעל ומעבר כדי להגיע להכרעה כפי שנקבעו יעדי המלחמה", אמר.

איך זה מסתדר עם החזרת החטופים?

"מה שהוכח עד כה זה שאותם חטופים וחטופות הוחזרו בתשלום מסוים שהיה בעינינו תשלום ריאלי", טען. "אני מזכיר שחלקנו גם לא האמין שנחזור להילחם אחרי העסקאות – אבל חזרנו להילחם ובעוצמה רבה. ללא המערכה הצבאית לא היינו מגיעים למו"מ כלשהו על החטופים. כניסה קרקעית מייצרת מודיעין, מגע ושבויים של חמאס, חלקם בכירים, שעוברים לחקירות. ככל שנהדק את הטבעת הזו נגיע לדעתי יותר ויותר קרוב לשחרור חטופות וחטופים".

האם שחרור סינוואר יוביל לשינוי משמעותי ללחימה?

על כך השיב ראש המוסד לשעבר כי "במזרח התיכון למנהיגים דיקטטוריים מהסוג הטרוריסטי יש משמעות עצומה לנוכחותם ולהסתלקותם. מבחינתי, הסתלקותו של סינוואר מהמערכה כולה מהדהדת מאוד חזק לכל לוחמיו ואי אפשר לסיים את המלחמה כשהוא עוד על הרגליים".

מנהיג חמאס יחיא סינוואר בעזה (צילום: Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images)
מנהיג חמאס יחיא סינוואר בעזה. "אסור שהמלחמה תסתיים כשהוא עדיין על הרגליים"|צילום: Ali Jadallah/Anadolu Agency via Getty Images

חיסול ראשי חמאס בחו"ל: האם נצליח לחסל את אלה הנמצאים בקטאר?

כהן סבור כי זה קשור למדיניות. "כשהמוסד מעלה יוזמות, והדרג המדיני מאשר, היוזמה מתקיימת. זאת, כל עוד היעד ערכי, יש יכולת לבצע ותגובה. אם מקבלים הנחייה לבצע – אנחנו מבצעים. בהחלטת מדיניות החלטנו לא לבצע חיסולים ממוקדים כאלה בקטאר, בשאר המקומות האחרים – תלוי בקונטקסט. אנשי חמאס בכירים נמצאים בדרך כלל ב-4 מקומות: יו"ש, עזה, טורקיה ולבנון. בכולם יש יכולת לעבוד, אפשר לבצע סיכולים ממוקדים", אמר.

מה דעתך על מדינה פלסטינית?

לדבריו, מדובר בדיון שלא נכון לעשות בעת הנוכחית כיוון שאין מספיק תנאים שיאפשרו לקיים את הדיון, "בטח כל עוד החמאס נוכח. ביום שאחרי המלחמה אנחנו צריכים לחשוב על מיגור יכולות החמאס הצבאיות (מבלי לצפות לחיסול האידיאולוגיה), ולייצר אחרי הלחימה מציאות ביטחונית ברצועת עזה. אם לא נתמקד ביום שאחרי, הרי שנמצא את עצמנו במצב לאומי של מבוכה". לדבריו חייבים לעסוק ביום שאחרי, קודם כל ברצועת עזה.

"כדי לדון ביום שאחרי צריך להבין שיהיו שחקנים שלא יתקיימו יותר, וחדשים שרוצים לקחת חלק בלסייע לנו לשקם את רצועת עזה על אזרחיה", אמר. "אני לא חושב שכרגע יש פלסטיני שינהל את הרצועה הזו. אני לא רוצה, בנחרצות, שצה"ל ישקע בשוך הקרבות בבוץ העזתי. ניסינו את זה בעבר, זו תהיה חוויה לאומית קשה עם אבדות רבות ובלי נקודת יציאה". לדבריו חשוב מאוד לתכנן כבר היום את נקודת היציאה, ואפשר לעשות זאת.

בנימין נתניהו (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90)
בנימין נתניהו. "לא הציע לי להיכנס איתו לפוליטיקה"|צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש 90

איפה אתה עם להיכנס לפוליטיקה?

"זו החלטה מאפס למאה, אם אחליט אומר את זה. החשיבה הזו קיימת כי מגיל 18 עד 60 עסקתי בלשרת את ישראל, ולא עסקתי בשום דבר אחר. קרה הדבר ופרשתי מהמוסד, חשבתי שאני חוזר לחיים אזרחיים רגועים. פתאום קרה המשבר הנוראי הזה ונפל דבר ב-7 באוקטובר, שאני כעומד מהצד לא יכול להמשיך. המעורבות העתידית שלי תהיה בוודאות לטובת המדינה, הפרקטיקה שלה יכולה להיות בהרבה סגנונות. אם אחליט להיכנס לפוליטיקה ואגיד לכם".

נתניהו הציע לך להיכנס?

"לא הציע לי דבר. דיברנו לפני כמה ימים בנושא ביטחוני, ממש לא בנושא פוליטי", סיכם.