בליץ הראיונות נמשך ואיתו ההתחמקות מהנושא הבוער: ראש הממשלה בנימין נתניהו נשאל אתמול (שני) שוב לגבי המצב המשפטי המורכב במדינה לאחר העברת ההחלטה לביטול עילת הסבירות וביטולו האפשרי על ידי שופטי בג"ץ - ופעם נוספת התחמק מלהשיב אם יציית לפסיקת בג"ץ שתהפוך את ההחלטה.

נתניהו הסביר כי ממשלת ישראל מחויבת לציית לפסיקות של בית המשפט העליון, אך הביע הסתייגות ואמר שבית המשפט העליון "מכבד" את חוקי היסוד שמועברים לממשלה "אשר מהווים את הדבר הכי קרוב שיש לנו לחוקה".

"אני חושב שאנחנו צריכים לשמור על שני העקרונות האלה - ואני מקווה שנעשה זאת", אמר נתניהו. כשנשאל פעם נוספת על עניין הציות, הדגיש שוב שהוא מקווה שבג"ץ לא יהפוך את ההחלטה בדיון שייעשה בנושא עילת הסבירות ויפעל לפי אותם עקרונות.

בריאיון שנערך ברשת האמריקנית NBC על ידי ראף סאנצ'ז הדגיש נתניהו כי "לא תהיה מלחמת אזרחים וזה באחריות". ראש הממשלה, הממעט להתראיין לתקשורת הישראלית הוסיף כי "כשיתפזר האבק, אנשים יבינו שזה היה הכרחי". 

נתניהו התייחס לבחירת חיילי המילואים לא להתייצב לשירות והאשים את אלו המשתמשים בכך כחלק מהמחאה. "אני חושב שזה חבל שיש מילואימניקים שמתייצבים למשהו שנוגע לוויכוח פוליטי", אמר והוסיף כי ההתערבות גורמת ל"פוליטיזציה" של הצבא. לדבריו היה צורך בהעברת ביטול עילת הסבירות כדי "להעביר מסר" שהמחוקקים לא ייכנעו לאנשי צבא לשעבר שלטענתו בתרחיש זה נמצא האיום האמיתי על הדמוקרטיה הישראלית.  

רה
בנימין נתניהו בריאיון לרשת CNN מוקדם יותר השבוע|צילום: fox news

נתניהו הסביר כי הוא מכיר במתיחות שנוצרה בעם ישראל סביב קידום המהפכה המשפטית וביטול עילת הסבירות אך אמר שלמרות מחאות הענק בהסתכלות לאחור זה יהיה "שווה את זה". 

התייחסות לערב הסעודית ולסוגיה הפלסטינית

כאשר רה"מ נתניהו נשאל לגבי דבריו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שעשויה להיות עסקה עם ערב הסעודית וכי הדבר מותנה ב"ויתורים" לפלסטינים, נתניהו הגיב שהוא לא יכול להתייחס לפרטים של תנאי העסקה אבל הוא רואה בה תפנית היסטורית בקשר הישראלי עם העולם הערבי והזכיר שהסכמי השלום במסגרת הסכמי אברהם נעשו ללא ויתורים שכאלה. "לפלסטינים מגיע כל היכולות למשול על עצמם, ללא שום האמצעים לאיים על ביטחון ישראל", הסביר נתניהו את עמדתו מבלי לפרט.

כשנשאל לגבי אמירות מצד ארגוני זכויות אדם וחברי קונגרס דמוקרטים שכינו את המצב המדיני בגדה "אפרטהייד", גינה נתניהו את הדברים בטענה שמדובר בשטויות. רה"מ השווה את מצבם של הפלסטינים בגדה לערבים שהם אזרחי המדינה ואמר שהמצב רחוק מאותו "טיהור אתני" שאליו טוענים אותם אנשים. נתניהו הסביר את המצב בהקשר ההיסטורי, שבו ישראל יצאה מרצועת הביטחון בלבנון ומעזה וחטפה מטחי טילים ורקטות לשטחה. "כל הסכם שלום יחייב התייחסות לאינטרס הביטחוני של ישראל. האם זה אומר שמדובר בפחות מזכות מלאה למשילות? התשובה היא כן".

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן (צילום: רויטרס)
האפשרות למשול בלי לאיים על ביטחון מדינת ישראל, אבו מאזן|צילום: רויטרס

ריאיון זה של נתניהו מגיע לאחר בליץ ראיונות לתקשורת הזרה, בהם סיפק מענה לגבי גישתו לחקיקה, הכחשה לקשר אפשרי בינה לבין מצבו המשפטי האישי ותוכניות להמשך, בהם החזרת חה"כ אריה דרעי לשולחן הממשלה לאחר פסילתו. התגובות במערכת הפוליטית לא איחרו לבוא, חה"כ בני גנץ כתב בחשבנו בעקבות ההתחמקות מנושא הציות לבג"ץ שאם נתניהו אכן לא יציית הוא יבצע בפועל "הפיכה משטרית" בישראל.

גלנט: "ישראל היא מדינת חוק דמוקרטית, אנחנו נפעל לפי חוק"

שר הביטחון גלנט גם נשאל בכניסה לישיבת ממשלה אם הממשלה תעבד את פסיקת בג"ץ במקרה שיפסול את ביטול עילת הסבירות. גלנט בחר להשיב בצורה חד-משמעית וענה: "ישראל היא מדינת חוק דמוקרטית, אנחנו נפעל לפי החוק".  

 

שר התרבות והספורט מיקי זוהר התראיין לתוכנית "שישי בחמש", וטען שנתניהו "ממש לא התחמק באלגנטיות מהשאלה אם יכבד את פסיקת בג"ץ". לדבריו, "אין שום סיכוי שממשלת ישראל תלך נגד עמדת בית המשפט. עמדת בית המשפט היא עמדה מחייבת. אנחנו דמוקרטיה, וכדי לשמר את חוזקה של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית, מערכת המשפט צריכה את העוצמה שלה".