ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר אתמול (רביעי) שבכוונתו לבחון את ההחלטות שהתקבלו בממשלה הקודמת ביחס לרשות הפלסטינית כדי לוודא שמדיניות הממשלה הנוכחית מיושמת. אך בחינה של המדיניות הכלכלית והאזרחית של הממשלה הנוכחית, מעלה כי אין שום שינוי בגישה כלפי אבו מאזן והרשות הפלסטינית לעומת הממשלה הקודמת, ובחלק מהתחומים אף ניתנו לרשות הפלסטינית הטבות נוספות.

רק לפני חודשיים אמר נתניהו בישיבה של הקבינט המדיני-ביטחוני ש"בהיעדר שינוי בהערכה הלאומית, ישראל תפעל למנוע את קריסתה של הרשות הפלסטינית". חודש קודם לכן הדגיש ראש הממשלה פעם נוספת את מחויבותו לקיומה של הרשות: "ישראל צריכה את הרשות הפלסטינית. אסור לנו לאפשר את התמוטטותה".

נתניהו ובן גביר (צילום: פלאש 90)
נתניהו ובן גביר, "אם לא תכחיש - יהיו השלכות"|צילום: פלאש 90

המדיניות המפויסת של הממשלה כלפי הפלסטינים באה לידי ביטוי גם במעשים. הממשלה הנוכחית אישרה פיתוח שדה גז חדש ברצועת עזה, מאפשרת לכ-18 אלף פועלים פלסטינים להיכנס מעזה לישראל מדי יום, קידמה אזור תעשייה פלסטיני חדש סמוך לחברון, הרחיבה את שעות הפעילות של מעבר אלנבי והעניקה הנחות מס לרשות הפלסטינית.

בנוסף, בחודשים האחרונים שלח נתניהו את ראש המועצה לביטחון לאומי צחי הנגבי ואת ראש השב"כ רונן בר למפגשי פסגה עם הפלסטינים בעקבה ובשארם א-שיח'. הממשלה הקודמת בראשות בנט ולפיד לא קיימה מפגשים מהסוג הזה עם הפלסטינים. כמו כן, למרות שנתניהו ושר הביטחון גלנט התקשו להעביר בקבינט חלק מהצעדים הכלכליים שנועדו לסייע לרשות, הם הבטיחו לממשל האמריקנים שצעדים אלו יבוצעו עד סוף השנה.

המנגנונים בג'נין (צילום: ג'עפר אשתייה (Jaafar Ashtiyeh), AFP)
מנגנוני הביטחון הפלסטיני בג'נין|צילום: ג'עפר אשתייה (Jaafar Ashtiyeh), AFP

הדיווח, ההכחשה – והטענה של מערכת הביטחון

היחס של הממשלה לרשות הפלסטינית עלה אתמול לסדר היום הציבורי לאחר שפורסם שארה"ב העבירה כלי נשק וכלי רכב משוריינים הישר לרשות. השר לביטחון לאומי בן גביר מיהר לאיים שאם ראש הממשלה לא יכחיש את הדיווח, "יהיו לכך השלכות". שר האוצר סמוטריץ' טען שהמהלך נועד לאפשר את כניסת המחנה הממלכתי לממשלה.

נתניהו מיהר להכחיש את הידיעה, והבהיר שהועברו רק כלי רכב ממוגנים כתחליף לכלי רכב שהתיישנו. "מימשנו החלטה שהתקבלה על ידי שר הביטחון בני גנץ, בממשלת בנט-לפיד בינואר בשנה שעברה, להעביר מספר כלי רכב ממוגנים כדי להחליף כלי רכב אחרים שהתיישנו", הוא טען. גם שר הביטחון גלנט הכחיש את הדיווח וטען שבכהונתו ישראל לא העבירה אמצעי לחימה לידי הרשות הפלסטינית.

 

 

לעומת זאת, גורם ביטחוני בכיר הבהיר בשיחה עם N12 שבמידת הצורך תועבר גם תחמושת למנגנוני הביטחון הפלסטיני. "אין דבר כזה לא להכניס לרשות אמצעים. אי-אפשר להחזיק את המקל בשני קצותיו. לבקש מהם לפעול מול ארגוני הטרור, ואז לא לתת להם כלים - בהם גם תחמושת", הסביר הגורם.

במערכת הביטחון תומכים בהעברת הציוד לרשות הפלסטינית, ואף שוקלים צעדי סיוע נוספים. בכל מקרה ישראל לא מתכוונת להתערב בהחלטות אמריקניות בנושא. מטרת הסיוע היא לאפשר למנגנוני הרשות לפעול בשכם ובג'נין תחת אש בהתאם לאינטרס הישראלי.