המשבר בצה"ל - והדיון הסגור: שר הביטחון יואב גלנט אמר היום (שני) בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי "יש פגיעה בחוסן הלאומי שעלולה לגרור פגיעה בביטחון הלאומי". את הדברים אמר שר הביטחון בדיון סגור של הוועדה, שעוסק גם באתגרים הביטחוניים העומדים בפני ישראל. בכירי צה"ל הזהירו בוועדה: "האויבים רואים במצב הזדמנות ושעת כושר לתקוף את ישראל". בהמשך, ח"כים בליכוד הטיחו בהם: "מה אתם מבינים בטיעונים משפטיים? מה אתם מתערבים בחקיקה?".
סיקור N12
- "ישראל סובלת מקרע פנימי חסר תקדים"
- מפקד חיל האוויר: אויבינו ינסו לבחון אותנו
- גנץ נפגש עם הרמטכ"ל: "מצב ביטחוני מדאיג"
- כ-10 אלף מילואימניקים: "גם אנחנו לא נתנדב"
ראש אגף המבצעים עודד בסיוק אמר כי הוא "לא יודע כמה זמן ייקח לתקן את הנזקים שנגרמו ללכידות הצבאית", וכי "חיילים מסתכלים על טייסים פתאום אחרת". לדבריו, יהיה קשה יותר לחזור לאחור - והפגיעה תעמיק: "הפגיעה בלכידות מדאיגה אותי יותר ממי שלא מגעיה לטייסת כזו או אחרת. מחלוקת בעם חודרת לצבא".
האזהרה של גלנט: אין לדעת לאן הדברים יובילו
שר הביטחון הוסיף כי צה"ל כשיר לכל משימה, ו"הפגיעה שיש היום מתוחמת באופן יחסי". עם זאת, גלנט הזהיר שאין לדעת לאן הדברים יובילו. גלנט התייחס להשפעות החקיקה - והבהיר: "זה פוגע בנו פעמיים, גם מול אויבינו וגם מול ידידינו". לדבריו, יש חשש ממיסקלקולציה של האויבים מסביב. חה"כ מיכאלי השיבה: "אם יש מישהו שעושה מיסקלקולציה זה אתה, ואתה בפירוש המעטת בתיאור הפגיעה - גם במה שקשור ביחסי ארצות הברית ובמה שקשור בתוך בצה"ל".
בפתח הדיון, יו"ר הוועדה אדלשטיין התייחס לביקורת שהוטחה בפניו על כך שלא כינס את הוועדה כדי לשמוע את אזהרות צה"ל לגבי השלכות המהפכה המשפטית על המצב בצבא, לפני אישור החוק לביטול עילת הסבירות.
"בניגוד לכל מיני פרסומים שראיתי בתקשורת על כך שאנחנו לא מכנסים את הוועדה - הוועדה שמעה את דברי הרמטכ"ל גם בדיון הפתוח וגם בדיון הסגור שהתקיים בנושא כשירות ומוכנות צה"ל בוועדה", אמר אדלשטיין. "כעת נשמע את סקירת שר הביטחון ונתרשם כוועדה ממה שקורה בשטח ואני סמוך ובטוח שנמשיך את הפיקוח, כפי שנדרש מאיתנו כדי לעזור לצה"ל ולכוחות הביטחון להיות כשירים ומוכנים ולאזרחי ישראל להיות שקטים".
במהלך הדיון, חברי כנסת מהקואליציה, בהם לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית) ובועז ביסמוט (הליכוד) התעקשו לכנות את המילואימניקים שמסרבים להתנדב "סרבנים". "לא צריך לכבס מילים ולקרוא לזה אי התייצבות. זו סרבנות לשמה", אמרו. איזנקוט (המחנה הממלכתי) השיב: "זו לא סירוב - זו הפסקת התנדבות". חה"כ עמית הלוי דרש גם הוא: "צריך לנקוט נגדם ביד קשה, ולא להכיל את זה. אתם מקבלים את זה. בהתנתקות התנהגתם אחרת".
שר הביטחון גלנט התייחס לאזהרתו הקודמת על כך שקידום הרפורמה עלול לפגוע בביטחון, ואמר: "פעם שעברה כשיצאתי בהצהרה הייתי בטוח שיהיו עוד אנשים שייצאו איתי למהלך. במקום זה, הם הלכו ותבעו את התפקיד שלי". בהמשך, חה"כ גוטליב טענה כי "נתניהו ירד מהרפורמה, עכשיו רק צריך לגרום לו להגיד לו את זה". חברי הכנסת ביקשו מגלנט להציג נתונים על הכשירות בפני ועדת חוץ וביטחון בפורום המצומצם שלה - אך שר הביטחון לא השיב.
המסמך המטריד שקיבל נתניהו - והסירוב של בכירי צה"ל לשתף בתוכנו
אתמול פורסם במהדורה המרכזית כי ביום ראשון, יממה לפני שהושלמה החקיקה בכנסת על ביטול עילת הסבירות, העביר הרמטכ"ל הרצי הלוי מסמך אזהרה אל חדרו של ראש הממשלה נתניהו שאושפז בבית החולים שיבא תל השומר. אולם, בכירי צה"ל סירבו להתייחס בדיון לשאלות הח"כים על תוכן המסמך.
גורמים שנחשפו למסמך סיפרו ל-N12, שתמונת המצב שהוצגה בפני רה"מ נתניהו וגם בפני שר הביטחון יואב גלנט הייתה קודרת ו"מבהילה". לפי אותם גורמים, הדאגה במכתב התמקדה בהקשר של הלכידות הצה"לית ושל אובדן האמון של אזרחים ושל משרתים בצה"ל - ולאו דווקא בהיבט של כשירות הצבא.
אחד הדברים שהדאיגו מאוד את צה"ל, הם שהספקות וההתחבטויות של חיילי המילואים שלא להתייצב בעקבות החקיקה יתעצמו ויהפכו למשמעותיות גם במערך המילואים המשרת, ולא רק המתנדב. עוד הביעו בצה"ל חשש מ"כדור שלג" כזה שיגרום לספקות להיכנס גם למערך של חיילי הסדיר.
ל-N12 נודע כי ראש הממשלה קרא את המסמך בעיון רב, אך למרות זאת הוא נתן אור ירוק להשלמת החקיקה כפי שתוכננה. זאת, בנוסף על כך ששעות לפני החקיקה ביקש הרמטכ"ל להיפגש עם נתניהו כדי להתריע בפניו מפני ההשלכות של המהפכה המשפטית על צה"ל. נתניהו הסכים להיפגש עימו, אבל רק אחרי שההצבעות בכנסת הסתיימו.