במקביל למחאות - החקיקה נמשכת: לאחר דיון ארוך של 19 שעות, ועדת החוקה סיימה לדון היום (שלישי) בהנמקת אלפי ההסתייגויות שהגישה האופוזיציה על החוק לביטול עילת הסבירות. בתום המליאה, אחרי 17:00 הערב, יחלו ההצבעות עליהן בוועדה. במקביל - מאחורי הקלעים נידונה הצעת פשרה שתרכך באופן משמעותי את החוק לביטול עילת הסבירות אם אכן תתקבל. רה"מ נתניהו יכריע אם לקבל את סעיפיה. 

זו הצעת הפשרה: 

  • החלטות הממשלה במליאתה יהיו מוגנות מהתערבות בסבירות.
  • מינויים שמבצעת הממשלה יהיו מוגנים מהתערבות. 
  • מינויים של שרים שטעונים גם אישור של הכנסת יהיו מוגנים מעילת הסבירות.
  • מינויים של שרים שאינם טעונים אישור כנסת לא יהיו מוגנים ובית המשפט יוכל להתערב
  • תודגש חובת הפעולה בסבירות בחוק.
חצי שנה לממשלת נתניהו השישית (צילום: פלאש 90)
יסכימו לריכוך החוק? נתניהו ושר המשפטים לוין, ארכיון|צילום: פלאש 90

הדיונים על ההסתייגויות החלו כבר אתמול ונמשכו במהלך הלילה. דיון הנמקת ההסתייגויות על החוק הסתיים כאמור, ויושב ראש הוועדה חה"כ רוטמן הודיע שההצבעות עליהן יחלו כ-10 דקות אחרי שתסתיים המליאה. בסיומן - החוק - ויעבור להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת. הצפי להצבעה ולאישור החוק סופית - ביום שני.

במקביל, המחאות נגד המהפכה המשפטית נמשכות גם היום בעשרות מוקדים ברחבי הארץ. המפגינים קוראים לממשלה לעצור את המשך החקיקה - לנוכח הכנת החוק לביטול עילת הסבירות לקריאה שנייה ושלישית ואישורו הסופי.

מהלך הדיון 

חה"כ יוליה מלינובסקי הזכירה דיווח שלפיו יש מגעים מאחורי הקלעים לריכוך החוק, אולם בוועדה השיבו כי "לא מכירים דבר כזה". עוד היא הוסיפה: "מערכת המשפט חשובה כי שיטת הממשל שלנו הכנסת אף פעם לא הייתה חזקה מדי, ועם השנים היא איבדה עוד יותר מכוחה. לא נשקר לעצמנו - כל דבר שהממשלה תרצה לקדם בסוף יקרה רק בגלל השיטה שלנו". 

בהמשך, חה"כ חנוך מלביצקי (הליכוד) ביקר את מחאת המילואימניקים והפסקת ההתנדבות - בעקבות המשך החקיקה: "אפשר להגיד למפקד ביחידה שהוא מפסיק להתנדב, וישחררו אותו.  אבל לבוא, ולהשתמש בתפקיד הצבאי, במדים, כדי לנסות ולשנות או לכפות מדיניות על הדרג הנבחר זה דבר מסוכן.  זהו שימוש פסול שנכנס למקום של סרבנות".

מיד התפתחו חילופי דברים ביניהם, כאשר חה"כ מלינובסקי השיבה: "הם מתנדבים, לא מחויבים לשום דבר על פי חוק. הם עושים את זה על פי צו מצפונם". חה"כ מהליכוד ענה: "ההבדל הוא שאנשים שלא הולכים לצבא בגלל סיבות מצפון מוכנים לשלם מחיר - אבל האנשים הללו לא משלמים שום מחיר. מי שמסרב - לכלא".

מלינובסקי: "חמור יוכל להיות בתפקיד בכיר"; רוטמן: "יש שיגידו שהיו מינויים כאלה בעבר"

לאחר כניסתו של יו"ר הוועדה שמחה רוטמן לאולם הדיונים, חה"כ מלינובסקי התייחסה לחוק ולבעיות שעולות בעקבותיו: "אחרי אישור החוק יהיה אפשר למנות חמור לתפקידים בכירים". רוטמן השיב: "יש שיגידו שהיו בעבר מינויים כאלה". מלינובסקי מיהרה לענות: "הפעם יש תעודת כשרות לזה".

במהלך ההצבעות הלילה, הציעה יועמ"שית הכנסת לחברי האופוזיציה למשוך חלק מההסתייגויות שהגישו נגד החוק - בתמורה לאישור ההסתייגויות של הקואליציה. אולם, באופוזיציה סירבו וטענו: "ביטול הסבירות - שבירת כללי המשחק המקובלים בדמוקרטיה".

_OBJ

לפי הצעת החוק, שהיא למעשה תיקון של חוק יסוד השפיטה, בית המשפט לא יוכל לפסול את החלטות הממשלה או החלטות של שרים בהתבסס על עילת הסבירות. מדובר בצמצום כוחו של בית המשפט, שכן עילת הסבירות היא עילה מרכזית במשפט המנהלי.