הזעם במוסד - והדרישה האמריקנית להבהרות: המפגש התקדימי ופורץ הדרך של שר החוץ אלי כהן עם שרת החוץ של לוב הסתיים בפארסה מדינית, כשהשרה פוטרה על ידי ראש הממשלה הלובי ונמלטה במטוס לאיסטנבול. אמש (שני) פרסמנו ב"המהדורה המרכזית" כי גורמים במוסד משמיעים ביקורת קשה על התנהלותו של השר שהסבה, לדבריהם, נזק עצום לקשר שנרקם בין ישראל ללוב. גורם במשרד החוץ: הייתה הבנה הדדית שהדברים יפורסמו, בדיעבד – אסור היה להוציא את ההודעה.

סערת פגישת שרי החוץ של ישראל ולוב - סיקור N12

במוסד זועמים על חשיפת הקשר בין ישראל לבין לוב, ורואים בה נזק שיהיה קשה לשקם – עד כדי סיכון חיי אדם. גורמים במוסד שמכירים היטב את הפרטים אמרו לחדשות 12: "ההתנהלות של השר הסבה נזק עצום לקשר שנרקם בשקט ובזהירות בשנים האחרונות. הוא שרף את הגשר. אין לזה תקומה".

כהן עצמו הגיב אמש לסערה, אבל לא התייחס לגופן של הטענות נגדו. "חבל שיריבים פוליטיים שלא קידמו שום הישג משמעותי, ממהרים להגיב מבלי לדעת את הפרטים ולהאשים בהדלפה שלא הייתה. המתקפות לא ירתיעו את משרד החוץ ועובדיו", כתב השר בחשבון ה-X (טוויטר לשעבר) שלו.

 

 

גורמים במוסד על השר אלי כהן (צילום: n12)
גורמים במוסד על השר אלי כהן|צילום: n12

אגף תב"ל במוסד, שאמון על הקשר בין ישראל ללוב, בונה את הקשרים הללו לאורך זמן וברגישות רבה כדי להוביל את ערוצי ההידברות מאחורי הקלעים. יש במוסד מי שחושב שהשר והמנכ"ל שלו ממשיכים להסב נזק מכיוון שהם מקיימים פגישות כאלה לא רק עם שרת החוץ של לוב אלא גם עם גורמים ממדינות אחרות, ללא תיאום עם המוסד.

התנהלות השר והמנכ"ל, טוענים במוסד, יכולה להסב עוד נזקים בעתיד וראוי שתיפסק. אין זו פגיעה נקודתית באמון, אלא פארסה שמקרינה על מדינות רבות ועל הסיכוי לפתח איתן יחסים בעתיד.

שלשום, דקות לפני הפרסום הרשמי של הודעת משרד החוץ על דבר קיומה של הפגישה, התקשרו מלשכת מנכ"ל משרד החוץ רונן לוי אל השרה הלובית ישירות, ועדכנו אותה על הפרסום הצפוי של הדברים כי הם עוד רגע דולפים.

גורם במשרד החוץ אמר הערב כי "לא חשבנו לרגע לעצור את הפרסום מכיוון שהיה סיכום שהדברים יפורסמו – לא סוכם מתי, אבל הייתה הבנה שבימים הקרובים". בדיעבד, סבורים שם שהיה צריך להטיל צנזורה או פשוט לא להתייחס לפרסומים אם היו יוצאים, בטח לא לאשר אותם בכזאת פומפוזיות.

במשרד החוץ הכחישו אמש שהייתה מחאה אמריקנית על חשיפת הפגישה, אבל בדיקה נוספת שלנו מלמדת שהייתה פנייה אמריקנית כבר שלשום, ומה שבעיקר היה זו הבעת דאגה ממה שחשיפת הפגישה הזו תעשה לגבי העתיד, גם לגבי הצטרפותה הפוטנציאלית של לוב להסכמי אברהם אבל גם כלפי מדינות אחרות שהמגעים שלהן מול ישראל והמערב הם איטיים, הדרגתיים ובעיקר חשאיים מאוד.

הפגישה החשאית והסערה

ההישג של שר החוץ במפגש ישיר עם שרת החוץ של לוב התחלף עד מהרה במבוכה. מיד אחרי פרסום דבר הפגישה החשאית פרצו מהומות בטריפולי כשהמונים צבאו על בנין משרד החוץ בבירה. השרה, נג'לה אל-מנגוש, נמלטה מהמדינה וראש ממשלת לוב פיטר אותה והתנער ממנה.

בלשכת השרה הלובית טענו שראש הממשלה הלובי כן ידע על דבר הפגישה, אישר אותה, ואז אחרי הפרסום ביקש מהשרה לטעון שהיא הייתה מקרית כדי למנוע מעצמו מבוכה.

בישראל עוררה הפגישה סערה וגורמים במשרד החוץ תקפו את השר כהן על כך שפרסם את דבר קיומה בפומבי: "מה שקורה עכשיו הוא תרחיש שמסיג אותנו לאחור באופן דרמטי. מה יחשבו מדינות שרוצות להתקרב אלינו? שאי אפשר לסמוך על החשאיות הישראלית? זו הפרת קודים דיפלומטיים בסיסיים. חובבנות לשמה. אנחנו במבוכה נוראית. האמינות של מדינת ישראל נפגעה פגיעה אנושה".

גם באופוזיציה תקפו. יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד כתב: "כראש ממשלה וכשר חוץ יש פגישות ושיחות שערכתי שאיש לא יידע עליהן לעולם. ניהול מדיניות חוץ של מדינה כמו ישראל הוא אירוע מורכב ולעתים נפיץ שצריך לנהל בזהירות ובחוכמה".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הוסיף: "יחסי החוץ של מדינת ישראל הם עניין רגיש ורציני, בטח כשמדובר ביחסים עם מדינות ערביות ובוודאי כאלה שאין לנו איתן יחסים רשמיים. כשעושים הכול בשביל יחסי ציבור וכותרות, עם אפס אחריות וחשיבה קדימה - זה מה שקורה. ביחסי החוץ או בביטחון, בכלכלה או בחינוך. ממשלת נתניהו היא ממשלה רשלנית וכושלת שחייבת לסיים את ימיה".