שעות אחרי שאושר בוועדת החוקה החוק לביטול עילת הסבירות, ראש השב"כ לשעבר נדב ארגמן תקף הבוקר (חמישי) בריאיון לאילנה דיין בגל"צ את המהפכה המשפטית שהממשלה מקדמת. "לא יעזור לאף אחד, החקיקה הזו לא תעבור", אמר בין היתר. ארגמן הוסיף כי אם החקיקה תאושר - ראשי מערכת הביטחון חייבים להציג לנתניהו את השלכותיה.

"אם החוק הזה מאושר - אנחנו לא חייבים לעמוד בחוזה שחתמו איתנו כאשר סוכם על כך שאנחנו מדינה יהודית ודמוקרטית", אמר בין היתר בריאיון. "יש כאן מציאות אחרת, שונה מההתנתקות או כל דבר אחר. אנחנו מדברים על שינוי משטר במדינת ישראל, לכן אותה הפסקת התנדבות שעליה מדברים - היא במקום". 

"הייתי אומר לראשי הארגונים שחובתם להגיע אל ראש הממשלה, להציג לפניו את ההשלכות הרות הגורל של המעשים שקורים כרגע במדינת ישראל, פירוק החברה הישראלית ואיום ממשי על ביטחון מדינת ישראל, כתוצאה ממהלכים משפטיים וכתוצאה מהעובדה שזה מפרק, פוגע ברוח צה"ל וביכולת של צה"ל לעמוד במשימותיו, ולכן יש להם חובה להגיע לראש הממשלה, לתאר לפניו את הדברים ולהציג בפניו את כל המשמעויות".

רה
ארגמן על רה"מ: "נבחר כדי להנהיג את כל העם - ולא את חציו"|צילום: n12

ארגמן טען עוד כי הטלת את האחריות למצב על הטייסים ועל מתנדבי המילואים ביחידות השונות היא "שגיאה מוחלטת. האחריות כולה מוטלת על רה"מ, הוא יוכל להוביל להעברת החקיקה הזו בדרך של הידברות ולא בדרך של אכיפה".

רונן בר, ראש השב
רונן בר, ראש השב"כ הנוכחי. ארגמן: "יצטרך להחליט אם לשרת בסיטואציה"|צילום: שב"כ

"אחרי שיעבור החוק - אני חושש מאוד שאנחנו מדינה אחרת. אני חושש מאוד שאנחנו בפתחה של מלחמת אזרחים", אמר, והוסיף: "אני מרגיש שהמכונית מהפרק הקודם של לוין רוטמן וביבי - עם שני גלגלים באוויר, על סף תהום".

ארגמן התייחס גם לדבריו של ראש הממשלה שהביא פרשננו הפוליטי עמית סגל בשבוע שעבר, לפיהם "המדינה תסתדר בלי כמה טייסות אבל לא בלי ממשלה" - ותקף אותו: "אני חושב שהוא טועה. זה נכון שהוא נבחר באופן דמוקרטי,  הוא נבחר בשביל למשול ולהנהיג את העם - אבל את כולו, ולא את חציו". 

לדבריו, "חובתם של ראשי הארגונים להגיע אל ראש הממשלה, להציג בפניו את ההשלכות הרות הגורל - פירוק החברה הישראלית ואיום ממשי על ביטחון מדינת ישראל כתוצאה ממהלכים משפטיים. יש להם חובה להציג בפני ראש הממשלה את כל המשמעויות״.

ארגמן טען שהוא יודע לומר בוודאות שישנם אנשי שב"כ שמתחילים להתלבט לגבי המשך הדרך שלהם בארגון, "ובוודאי כאלה שחשבו להתגייס. אני משוכנע שאם החקיקה תעבור - יהיו כאלה שיגידו ׳אנחנו לא לוקחים חלק׳, ונראה עזיבה והתפוררות". 

עוד הוא הדגיש כי "ראשי הארגונים סרים אך ורק למרותו של  החוק. מן הרגע שמדובר בפקודה שעומדת בסתירה לחוק, ראש השב״כ צריך להתייעץ עם היועמ"שית. אם החוק יהיה שונה, יצטרך להחליט האם הוא רוצה לשרת תחת אותה סיטואציה״.

טייסי חיל האוויר בבסיס עובדה בדרום (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
ארגמן: "הפסקת ההתנדבות היא במקום". תמונת ארכיון|צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

"מהראיונות המסוכנים ששמעתי": התגובות לארגמן

 דבריו החריפים של ראש השב"כ לשעבר עוררו ביקורת רבה, בין היתר בקואליציה. שר העלייה והקליטה אופיר סופר תקף: ״אני מדבר מדם ליבי, כמי שפיקד על לוחמים. נפצעתי קשה וחזרתי לפיקוד לאחר שיקום, התנגדתי להליך אוסלו אך לא העזתי לסרב לשרת ובטח שלא להתבטא בעד סרבנות כאשר ראיתי את האסון של אוסלו בעיניים. הכנסת צה״ל לתוך הוויכוח הפוליטי יוצרת נזק לעשרות שנים. מה המסר של ראש השב״כ לשעבר בהמלצות לראשי מערכת הביטחון שהוא מתבטא בצורה כזאת? מהראיונות המסוכנים ששמעתי".