שר החוץ אלי כהן נפגש בשבוע שעבר באיטליה עם שרת החוץ של לוב נג'לא אלמנקוש. זו פגישה ראשונה אי-פעם בין שרי החוץ של שתי המדינות, במטרה לבחון אפשרויות לשיתופי פעולה וקשר בין המדינות ושימור מורשת יהדות לוב.
הפגישה היא ככל הנראה יוזמה ישראלית, כדי להרחיב את מעגל המדינות שאיתן יש לישראל יחסים. איטליה עודכנה בפגישה רק אחרי שנקבעה - ושמחה לארח. הפגישה בדרג הבכיר מתנהלת אחרי שבחודשים האחרונים התקיימו מגעים בין גורמים במשרד החוץ הישראלי לגורמים בלוב שהביאו להבשלת הפגישה. כך שלמעשה איטליה לא מתווכת באירוע אלא רק מארחת.
שר החוץ אלי כהן: "הפגישה ההיסטורית עם שרת החוץ של לוב, נג'לא אלמנקוש, היא צעד ראשון בקשר בין ישראל ללוב. גודלה ומיקומה האסטרטגי של לוב מעניקים לקשרים איתה חשיבות עצומה ופוטנציאל עצום עבור מדינת ישראל. דיברתי עם שרת החוץ על הפוטנציאל הרב לשתי המדינות מהיחסים ביניהן, וכן את החשיבות לשימור מורשת יהדות לוב הכולל שיפוץ בתי כנסת ובתי קברות יהודים במדינה. אני מודה לשר החוץ האיטלקי, אנטוניו טאיאני, על אירוח הפגישה ההיסטורית ברומא".
במהלך הפגישה השניים דנו בקשים ההיסטוריים בין העמים ובאפשרות לשיתוף פעולה בין המדינות, כמו גן סיוע ישראלי בנושאים הומניטריים, חקלאות וניהול מים. בלוב חיה עד תחילת שנות ה-50 קהילה יהודית משמעותית שרבים מבני הקהילה עלו לישראל החל משנות ה-30 של המאה ה-20 ובשנים הראשונות לאחר הקמת המדינה.
פגישתו של שר החוץ מגיעה חודש לאחר שביקורו בבחריין נדחה בשל "אילוצי לו"ז" של מלך בחריין. ההודעה על הדחייה הגיע יום אחרי עליית בן גביר להר הבית, והזעם על כך בעולם המוסלמי.
בעקבות עליית בן גביר להר הבית, ישראל ספגה גינויים גם מירדן וגם מטורקיה. הביקור בבחריין אמור היה להיות ביקור ראשון של שר בממשלה הנוכחית, במדינה שהיא חלק מהסכמי אברהם. אז יצאה הודעה כי הביקור נדחה לחודש ספטמבר.