בצבא מתמודדים עם סוגיית האי-התייצבות, וצה"ל החל לגבש תוכנית לשמירה על הלכידות והכשירות של הצבא. הרמטכ"ל הוציא הערב (שלישי) הודעה מיוחדת ובה קרא למשרתי המילואים לחזור להתייצב לשירות: "עלינו לקרב את אנשי המילואים היקרים לנו מאוד שתרומתם לביטחון המדינה רבה".

״אתמול היה יום של שיא בעוצמות המחלוקת בחברה הישראלית", פתח הלוי את דבריו. "בתוך הטלטלה הזו, על צה״ל מוטלת אחריות גדולה להגן על מדינת ישראל ועל אזרחיה. ימי מחלוקת ומשבר דורשים להדגיש את המשותף והמאחד - משימת ההגנה על המדינה היא המחויבות העמוקה שלנו".

הרמטכ
הלוי: "צה״ל נכון ומוכן לכל אתגר"|צילום: דובר צה"ל

הרמטכ"ל המשיך: "גם מי שקיבל החלטה בלב כבד שלא להתייצב - צה״ל צריך אתכם. רק יחד נגן על הבית. נבחר לעמוד איתן נוכח אתגרי התקופה המורכבת הזו, יש לנו אחריות רבה״. הלוי הדגיש כי צה"ל מוכן לכל אתגר: "זהו הציווי שלנו להבטחת קיום המדינה".

בצה"ל כבר מרגישים התחלה של שחיקה

הצבא החל לגבש תוכנית מיוחדת להתמודדות עם השמירה על הלכידות והכשירות - לטווח הארוך וגם לטווח הקצר. בפרק הזמן המיידי המפקדים ינהלו שיחות עם החיילים. בצבא מתמודדים עם פגיעה מסוימת בלכידות, וישנם מאמצים פנימיים כדי להשיב את הגלגל עד כמה שניתן לאחור. 

בצה"ל פרסמו נתונים לפיהם נכון לשעה 19:30 ביממה האחרונה מאז החקיקה, מעל ל-60% מחותמי המכתב מכלל המערכים הודיעו למפקדיהם כי לא יתייצבו למילואים. המספרים עולים כל העת. מדובר בטייסים, אנשי מערך כטמ"מ, מערך הבקרה, המטה המבצעי, ואנשי יחידות מיוחדות, כולם משרתים פעילים במילואים בחיל האוויר.

בצבא אומרים שהפגיעה בצה"ל רק תגדל ככל שהמצב הנוכחי יימשך - ותוך שבועות היא עלולה להיות מורגשת. נעשה מאמץ לשמר את המוכנות הגבוהה בכל הגזרות והדרג המדיני מעודכן כל יום בתמונת המצב. צה"ל מנסה לרתום את המילואימניקים לחזור לשירות ומדגיש: "אין להם תחליף". עוד מצפים בצבא כי במקרה של מערכה שתיפתח - המשרתים יגלו אחריות ויתייצבו למילואים. 

טייסי חיל האוויר (צילום: חיל האוויר)
בצבא אומרים שתוך מספר שבועות עלולה להיות פגיעה|צילום: חיל האוויר

בהיבט של גיוס לצבא - המפקדים ידברו עם מועמדים לשירות. מבחינת צה"ל השירות בצבא הוא גורם מלכד וזו הדרך לבנות גשרים בחברה ולהפחית קוטביות. על סוגיית הגיוס אומרים בצבא כי יש לפעול על מנת להביא לגיוס רחב ככל הניתן.