שר הבינוי והשיכון ויו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף התראיין היום (רביעי) לישי כהן בכיכר השבת והודה שהסיעות החרדיות טעו בכך שלא העבירו את חוק הגיוס מיד לאחר הבחירות, כתנאי להקמת הממשלה. השר חזר בריאיון על האיום שללא אישור החוק - לא תהיה ממשלה. בתוך כך, עמית סגל פרסם הערב, לקראת הדיון בממשלה על החוק, שמסתמן שבשל הלחץ הציבורי גיל הפטור לא ירד ל-22 כפי שתוכנן, והפטור מגיוס לבני ישיבות יחזור למתווה המוכר של מכסות.
"אנחנו מצטערים שלא הבאנו את חוק הגיוס לפני הקמת הממשלה, יחד עם חוק בן גביר, חוק דרעי והחוק של ראש הממשלה שרצה שלא יהיו הרבה חברי כנסת", אמר השר בפתח דבריו. "אחרי כל החוקים האלה היה צריך לעבור חוק הגיוס, ואם לא, אז לא הייתה קמה ממשלה. ראינו שהעליהום כל כך גדול, וגדולי ישראל הסכימו שעם התקציב, החוק יעבור".
יו"ר יהדות התורה סיפר על בקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו לדחות את החקיקה לכנס החורף. "כשהגיע התקציב התחילו להסביר לנו שיש עליהום ושיש הפגנות", אמר. "ניסינו להסביר לגדולי ישראל, אבל הם לא השתכנעו. הם רצו שהחוק יעבור עם התקציב. הבעיה הייתה שהתקציב כבר היה ברגע האחרון. עכשיו אנחנו עובדים על זה".
חוק הגיוס - סיקור N12
- המתיחות סביב "חוק גיוס": ראשי הקואליציה יתכנסו
- חוק הגיוס: המתווים השונים שעומדים על הפרק
- המחלוקת על חוק הפטור מגיוס: דרישות החרדים וההצעות לפתרונות
בהמשך, התייחס גולדקנופף לאיומים של המפלגות החרדיות שהממשלה לא תחזיק ללא החוק והסביר שזו הוראת מועצת גדולי התורה. כשנשאל אם ללא חוק הגיוס לא תהיה ממשלה השיב השר ש"יכול להיות, כן. כך נראה". עוד הסביר שללא חוק הגיוס, לא יתמכו בקידום המהפכה המשפטית: "זו ההתחייבות של הליכוד אלינו, שלא יעבור שום דבר אחר עד שיעבור חוק הגיוס. יש לי חתימה פה בכיס, של מזכיר הממשלה".
"אם יצטרכו פסקת התגברות, גם תהיה פסקת התגברות", המשיך, ואמר שלא יסכימו לחוק שכולל גם יעדים של יציאת חרדים לשוק העבודה: "לא, אנחנו לא רוצים להכביד כי אז צריך עורכי דין ולהביא אנשים להסכמות. אנחנו רוצים פשוט שמה שהיה הוא שיהיה".
הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי נאם היום בטקס "אמץ לוחם" ותקף בנחרצות את הדרישות לפטור מגיוס. לדבריו, מודל צבא העם של ישראל "מחייב גיוס מכמה שיותר חלקים באוכלוסייה הישראלית". עוד הוסיף: "בהתאמות הנכונות, יש מקום ויש דרך ליישם זאת בחברה הישראלית המתפתחת. עמדתנו ברורה – גיוס לכולם. זה סוד כוחו של צה"ל. בייחוד בימי מחלוקת בחברה הישראלית, צה"ל הוא הפתרון המאחד והמלכד, ויש בו מקום לכולם".
"מול צעירים השוקלים לא להתגייס, האמירה היא ברורה: אנחנו נחיה כאן, במדינת ישראל, תמיד", המשיך הרמטכ"ל. "כל מי ששוקלים לא להתגייס, ישאלו את עצמם מה יהיה אם כולם ינהגו כמותם. בימים של מחלוקת, קשה ככל שתהיה, אסור לאבד כיוון".
בקואליציה שוקלים לאמץ את "מתווה אטיאס", שעליו סוכם בתקופת ממשלת נתניהו-גנץ. המתווה כולל קביעת יעדי גיוס בממשלה וסנקציות כלכליות על הישיבות במקרה של אי-עמידה באותם יעדים. בשלב זה אין הסכמה של יהדות התורה לתמוך במתווה, עם זאת בקואליציה מעריכים כי חברי המפלגה ייאלצו להתגמש.