סיעות הכנסת ה-25 התכנסו גם היום (שני) לישיבות סיעה, רגע לפני שמליאת הכנסת תתכנס ותצביע אם לאשר את ביטול עילת הסבירות בקריאה ראשונה, ויממה לפני "יום השיבוש" שצפויים לקיים ארגוני המחאה נגד המהפכה המשפטית. השר ברקת אמר בריאיון לפני הישיבות וההצבעה כי לאחר אישור ביטול עילת הסבירות ימליץ לחזור לשיחות בבית הנשיא.
ישראל ביתנו
- יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תקף את יאיר לפיד ובני גנץ לפני ישיבת הסיעה: "קורא ללפיד ולגנץ להפסיק לשדר תבוסתנות ולהיות עקביים לפחות לחודש אחד. חייבים להתמקד בהצגת אלטרנטיבה לתרגילי ההונאה של נתניהו".
- ליברמן: "האלטרנטיבה היחידה היא כינון חוקה שמבוססת על שלושה עקרונות מרכזיים - הפרדה בין דת ומדינה, שוויון בנטל ולימודי ליבה בכל מוסד חינוכי שנהנה מתמיכה ממשלתית".
- במהלך הישיבה אמר ליברמן: "ראינו את הלינץ' שבוצע אתמול בישיבת הממשלה נגד היועמ"שית, את החוקים הפרסונליים שאישרה הממשלה ואת הניסיון לפרק את לשכת עורכי הדין - ולכן אני קורא לבית המשפט לפסול את החוק לביטול עילת הסבירות אם יאושר בקריאה שנייה ושלישית".
- ליברמן ללפיד ולגנץ: "לא לחזור לשיחות בבית הנשיא. אין מה לחזור, זו תהיה חציית קו אדום".
המחנה הממלכתי
- לפני ישיבת הסיעה, במחנה הממלכתי הודיעו כי פתחו בקמפיין: "עוצרים את ההפיכה המשטרית וחוזרים להידברות".
- המחנה הממלכתי על הקמפיין: "להסביר את הצורך לעצור את החקיקה החד-צדדית, ולחתור לחזרה להידברות".
- יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ לנתניהו: "סביר שתיפגע החברה, סביר שביטחון המדינה ייפגע, כל השאר לא סביר".
- יו"ר המחנה הממלכתי: "הזובור ליועמ"שית בישיבת הממשלה - הכשרת הקרקע לפיטוריה. אם היא תפוטר - זו תהיה פשיטת רגל".
- גנץ על האלימות כלפי מפגינים במחאות: "כולנו יודעים מה קורה כשאקדח מופיע במערכה הראשונה"
- גנץ שוחח עם הנשיא יצחק הרצוג: "הצעתי שנתכנס יחד עם ראש הממשלה ועם ראש האופוזיציה עוד לפני אישור החקיקה. החזרה לאחור תהיה קשה יותר".
- גנץ: "המסר של הנשיא ביידן יכול בטווח הרחוק להפוך לאיום על העליונות הביטחונית של ישראל באזור. אני מוטרד מכך שנתניהו מקריב את הצרכים האסטרטגיים של מדינת ישראל כדי לרצות את יריב לוין, סמוטריץ' ובן גביר. זו הפקרת ביטחונם של אזרחי ישראל ויעדיה האסטרטגיים".
יש עתיד
- יו"ר יש עתיד ראש האופוזיציה יאיר לפיד בישיבת הסיעה: "הממשלה איבדה כל רסן".
- לפיד על ביטול עילת הסבירות: "הנוסח שהם שמים היום על שולחן הכנסת אומר דבר אחד - החוק לא יחול עליהם".
- לפיד: "זה לא חוק רגיל וזה לא יום רגיל. היום הזה ייחרט לדיראון עולם בדברי הימים של כנסת ישראל ומדינת ישראל. זה היום שבו ממשלת ישראל הודיעה שהחוקים לא חלים עליה יותר".
- לפיד במתקפה על הקואליציה: "הם עצרו את כל הניסיונות להגיע להסכמה לאומית רחבה. אחרי שהם התעלמו מכל הקריאות, מנשיא המדינה ועד נשיא ארצות הברית".
- לפיד לנתניהו: "עוד לא מאוחר מדי. אפשר עדיין לעצור. אל תובילו את מדינת ישראל לאסון".
הציונות הדתית
- יו"ר הציונות הדתית שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "הכנסת תאשר בקריאה ראשונה את צמצום עילת הסבירות, יש לזה הסכמה רחבה".
- סמוטריץ': "גנץ ולפיד לא מעוניינים בהסכמות. הגענו לשיחות בבית הנשיא בלב פתוח, ולצערנו הם לא".
- במהלך הישיבה, אדם התפרץ לעבר סמוטריץ' וצעק לעברו: "לא מדובר בימין ובשמאל - תבחרו בעם ישראל", לאחר שאמר שר האוצר כי יש הסכמה רחבה לצמצום עילת הסבירות.
- סמוטריץ' על ביידן: "זכותו של הנשיא להביע ביקורת על המדיניות שלנו וזכותנו וחובתנו להמשיך ולפעול למימוש השליחות של אזרחי ישראל, להגן על עצמנו ולהילחם בטרור ולבנות את ארץ מולדתנו. אני מכבד את הנשיא ואת היחסים החשובים, ובין בעלי ברית זה לגיטימי שיהיו גם חילוקי דעות".
מפלגת העבודה
- יו"ר מפלגת העבודה מיכאלי בישיבת הסיעה: "הדרך היחידה לנצח את ריסוק מערכת המשפט היא החרפת המחאה, לסייע למחאה להיאבק בכנסת בכל הכוח".
- מיכאלי: "מראש חשבתי שאין להצטרף לשיחות בבית הנשיא. נוכחתי לראות שמדובר בגנבת דעת".
- מיכאלי: "הדחת היועמ"שית - הכרזת מלחמה ולא פחות. אתם משחקים באש".
- יו"ר העבודה על נתניהו: "רימה את מי שישבו בבית הנשיא, רואים את זה בחקיקה החד-צדדית".
- מיכאלי על המחאה: "המחאה חייבת להתרחב, הפרת הסדר הציבורי אינה אלימות.
- מיכאלי: "ההפגנות שהיו בלילה שנתניהו הדיח את גלנט ייראו כמו משחק ילדים לעומת מה שיקרה במדינה אם חס וחלילה נתניהו ידיח את היועמ"שית".
השבוע הדרמטי בכנסת מתחיל
ב-16:00 נפתח במליאה דיון על הצעת אי אמון בממשלה. כשהדיון הזה יסתיים, בסביבות 19:00-18:30, יחל הדיון על החוק לביטול עילת הסבירות לנבחרי ציבור. ההצבעה על הקריאה הראשונה מתוכננת לסביבות השעה 22:00, אך ייתכנו שינויים.
לאחר מכן, כבר מחר ב-12:30, ועדת החוקה בראשות ח"כ שמחה רוטמן צפויה להתכנס ולהכין את החוק לקריאה שנייה ושלישית. המטרה של הקואליציה היא לאשר את החוק סופית עוד בכנס הקיץ, שמסתיים ב-29 ביולי.