פרסום ראשון: הצעת חוק חדשה מקודמת בימים אלו ומטרתה להעניק לבתי הדין הרבניים את הסמכות לדון בנושא מזונות ילדים, כך פרסמנו הערב (ראשון) ב"מהדורה המרכזית". לפי הפסיקה, הסמכות לדון בנושא זה עד היום ניתנה רק לבית הדין לענייני משפחה. מדובר בהצעת חוק ממשלתית מטעם משרד הדתות שבראשותו עומד השר מלכיאלי מש"ס, והיא מפורסמת בימים אלה כתזכיר חוק להערות הציבור עד סוף החודש. 

לקריאת ההצעה המלאה כפי שהובאה בתזכיר החוק - לחצו כאן

בכל הנוגע להליכי גירושים, נושא מזונות הילדים לאורך השנים נידון בבתי הדין לענייני משפחה לפי פסיקה של בית המשפט העליון. יחד עם זאת, בשנים האחרונות נעשה ניסיון של בתי הדין הרבניים לפרש את החוק כך שגם הם יפסקו בנושא מזונות ילדים.

למרות פסיקה נוספת של בית המשפט העליון בשנת 2019, הנושא ממשיך להיות שנוי במחלוקת. כיום, כאמור, הצעת החוק הזו מבקשת לדרוש שהסמכות תהיה בידי בתי הדין הרבניים – זאת לאחר החלטת הממשלה להרחיב את סמכויות בתי הדין הרבניים.

בית דין רבני  (צילום:  ChameleonsEye | shutterstock)
בית דין רבני, אילוסטרציה|צילום: ChameleonsEye | shutterstock
ח
שר הדתות מלכיאלי|צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

יש לציין כי בבתי הדין הרבניים יש היעדר שוויון מובנה לנשים, זאת כיוון שהם כפופים להלכה - לכן נוצר החשש למנוע נוסף להפעלת לחץ על הנשים לוויתורים כדי לקבל גט. מטעמו של שר הדתות מלכיאלי נמסר שהמטרה היא להסדיר את החוק כיוון שהוא לא היה ברור, ולמעשה "להחזירו לפרשנותו המקורית".

מטעם ישראל חופשית נמסר: "מתחת לאף מחזירים את מצב הנשים בישראל עשרות שנים אחורה מבחינת שוויון זכויות. ברגע שהנשים מאבדות מהזכויות הבסיסיות שלהן - אוטומטיות הילדים נפגעים".

גם במכון הרטמן ביקרו בחריפות את ההצעה. "האם ניתן למצוא גבר אחד שהיה מוכן להישפט בפני בית משפט ובו שלוש שופטות, שלעולם אין בו שופטים גברים, בנוגע לסכסוך בינו ובין אשתו?", מסרו. "העברת הסמכות לדון על מזונות לבית הדין הרבני תעצים את האפליה שנשים סובלות ממנה בבתי הדין הרבניים. לא זו בלבד שהרכבי הדיינים הם גבריים בלבד, ההלכה מוטה באופן מובנה כנגד נשים. בשעה שכל סדרי השלטון מתערערים נוכח טענה לכאורית על הרכבו הלא מייצג של בית המשפט העליון, מגדילים את כוחה של מערכת שאינה כוללת נשים ואינה מייצגת זרמים וחלקים גדולים בחברה הישראלית".