טום ניידס, שגריר ארצות הברית בישראל, תכף מסיים את תפקידו - לאחר תקופה סוערת במיוחד שבה כיהן. בימים האחרונים לפני הפרישה ליוונו אותו ב"חדשות סוף השבוע" - והוא עונה על כל השאלות הכי מסקרנות. צפו בריאיון המלא.
ריאיון הפרידה שלך. תודה לאל שזה נגמר?
"לא, אלוהים. אני אחזור הביתה בעוד חודש מהיום ואגיד, 'אלוהים, למה ויתרתי על זה? 'אני אוהב את המקום הזה. כמה מגניב זה להיות השגריר האמריקני של בעלת הברית הכי חשובה בעולם? בחייך. עם כל הצרות וכל הבעיות וכל ה'משיגעש', כמה זה מגניב?".
כשאני אומרת "ישראל", מה הדבר הראשון שעולה בראשך?
"יפהפייה. דמוקרטיה".
דמוקרטיה?
"לגמרי".
ירושלים?
"המולדת של העם היהודי".
רמאללה?
"מורכב".
נתניהו?
"חכם".
בנט?
"חכם מאוד".
לפיד?
"גם, חכם מאוד".
רגע לפני שהוא נפרד, בתום תקופה סוערת עם שלושה ראשי ממשלה שונים, הוא נותן לנו להתלוות אליו. לקבל הצצה נדירה לשגרה שניסה לייצר לעצמו כאן במציאות הישראלית שלא נתנה לו רגע של שקט. לכותל המערבי, הוא השתדל להגיע לפחות פעם בשבוע - מה שלא מנע ממנו להפוך לחבר אישי קרוב של רב הכותל. "המקום הזה יכול חד וחלק לפוצץ את המזרח התיכון", אמר.
כמה פעמים אתה מקבל שיחות טלפון מהבית הלבן?
"פעמים רבות ביום, לכולם אכפת מהמקום הזה. למשל אני מקבל שיחה מסגן היועץ לביטחון לאומי, והוא שואל מה לעזאזל קורה בהר הבית, וכמה זה גרוע? כמה גרוע זה הולך להיות?
ומה עשית?
"אני מנסה להסביר לו את המצב, להסביר לו את השיחה שעכשיו הייתה לי עם ראש הממשלה, להסביר לו שהייתה לי עוד שיחה עם השב"כ".
ואז, זה קורה לנו ממש מול העיניים, כשלטלפון של השגריר מגיע "פוש". שר החוץ, אלי כהן, תוקף את סגנית הנשיא ואומר שאין לה מושג מה יש ברפורמה המשפטית. ניידס, מזהה מיד את פוטנציאל הסערה, ומבקש מהצלם שלנו לצאת. ואז, מתחיל לתפעל את האירוע: שלושה, ארבעה טלפונים וגינוי מהיר בתקשורת. עשרים דקות אחר כך, כשהוא מגיע לישיבת הצוות בשגרירות בירושלים, הוא כבר יכול להודיע להם, המשבר תחת שליטה.
מתי נכנסת לתמונה במהפכה המשפטית, מההתחלה?
"חד משמעית. הבהרתי שזה לא משהו אישי, זה לא שארצות הברית מנסה לכפות את דרך הפעולה שלנו על ישראל, אמרתי, זה מה שמלחיץ אותנו. אנחנו אוהבים את המדינה הזו. אמריקה אוהבת את ישראל. וכשאנחנו מאמינים, בצדק או שלא, שהדברים סוטים קצת מהמסלול, כן, אנחנו אומרים את זה - זה מה שבני משפחה עושים. אני אומר זאת במפורש, אני מחבב את ביבי נתניהו. אני חושב שהוא דמות היסטורית".
אז הוא טעה הפעם?
"מעולם לא האמנתי שזה היה העניין העיקרי שלו, שבגינו הוא רצה להיות ראש הממשלה בפעם השישית. היו לי כמה פגישות עם נתניהו שהבהרתי לו לעצור. אני מייצג את ג'ו ביידן, אני לא מייצג את טום ניידס, וככה הנשיא חושב".
כשאתה רואה ציוצים של בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו, שבהם הוא מאשים את הממשל במימון ההפגנות. מה דעתך?
"זה מגוחך! אין לזה שום בסיס עובדתי".
אבל כן תמכת בהפגנות.
"אנחנו בעד דמוקרטיה. אני תומך בכולם. אני תומך באנשים שבעד זה, נגד זה, אני לגמרי תומך בזה שאנשים ייצאו ויעשו מה שהם רוצים בעד או נגד הרפורמה, זה מה שהופך את ישראל לישראל".
"אין לי ספק שנתניהו יוזמן לוושינגטון"
שגריר ארה"ב בישראל, טום ניידס
ראש הממשלה שלנו לא הוזמן לבית הלבן. סמוטריץ', שר האוצר שלנו, הוא אישיות בלתי רצויה בוושינגטון. זה לא נראה כמו מערכת יחסים חזקה מתמיד.
"אנחנו כמו משפחה, נכון? יש לנו עליות ויש לנו מורדות. איכות היחסים האלה נמדדת באופי הקשר הרגשי למדינה הזו. ישראל צריכה להתחיל לדאוג כשלנו לא יהיה אכפת. אכפת לנו בכל יום. אכפת לנו מהכול. אכפת לנו מהביטחון, אכפת לנו מהרפורמה המשפטית, אכפת לנו מההתנחלויות, אכפת לנו מחברים שונים בממשל שלכם,
אז ברגע שלא תקבל טלפון מוושינגטון ששואל מה אתה עושה, זה יהיה סימן רע?
"מאה אחוז"
עד כמה אנחנו קרובים לזה?
"אני לא חושב שאנחנו קרובים בכלל, למעשה, הטלפון שלי מתפוצץ כל יום, אז אני מבטיח לך, שאנחנו לא קרובים לזה. אין לי שום ספק שראש הממשלה יבוא לוושינגטון. ג'ו ביידן אמר מאה פעם ששניהם חברים. הוא יוזמן לוושינגטון. התקווה שהיא שהדברים יסתדרו, וכשזה יקרה, אני בטוח שהוא יבוא לוושינגטון.
כמה אנחנו קרובים להבנה בין איראן לארה"ב בנוגע לגרעין?
"אני לא אכנס לפרטים. אשאיר לאחרים לדבר על זה. אגיד לך דבר אחד: מערכת היחסים של ארצות הברית וישראל בנושא איראן היא בשקיפות מוחלטת".
אז ישראל יודעת בדיוק מה קורה לכאורה בחדר בין טהרן לוושינגטון?
"היינו לגמרי פתוחים".
והשפעה?
"בוודאי שיש לה השפעה. היא בעלת הברית הכי חשובה שלנו".
מה לגבי נורמליזציה של סעודיה עם ישראל?
"אני לא יודע. זה קשה. זה מסובך. הדבר הכי קריטי זה שנשיא ארצות הברית יהיה בפנים. כי בלי המעורבות ג'ו ביידן, זה לא יקרה. רגיעה בישראל היא המפתח - מה שקורה בגדה המערבית ומה שקורה בעזה"
ביטול הוויזה לארה"ב - בדרך?
"אני חושב שנצליח לעשות את זה, אבל אין ערובה, אנשים. זה מסובך מאוד. ואחד הדברים שמסובכים זה שיש יחסי גומלין. אמריקנים, לא משנה אם הם חיים בגדה המערבית או בכל מקום אחר, צריכים לקבל יחס שווה כמו כל האמריקנים. אז על זה עבדנו, ואני חושב שזה בדרך לשם, אבל זה מסובך. אם זה לא יקרה השנה זה עניין גדול מאוד מאוד, וצריך הרבה אנשים".
מה תעשה הלאה, תחזור למגזר הפרטי? נבחר ציבור?
"אין לי מושג".
יש חלום?
"היה לי את תפקיד החלומות, השגריר בישראל. תמיד רציתי את זה".