בג"ץ ידון בקרוב בעתירה שדורשת לקבוע שנתניהו מנוע מלכהן כראש ממשלה, בשל הפרות חוזרות של הסדר ניגוד העניינים שלו - כך קבעה השופטת רות רונן ביום חמישי. N12 עם התרחישים האפשריים, והאם יכולה להיות להם השפעה על חוקי המהפכה המשפטית?
סיקור שוטף ב-N12
- בג"ץ ידון בעתירה לפסילת נתניהו בגלל הפרת הסדר ניגוד העניינים
- מהגשת האישום ועד ה"כניסה לאירוע": מהעתירה ועד הדיון בבג"ץ
- היועמ"שית על נתניהו: עליו להימנע ממעורבות, ביטול עילת הסבירות עלול להסיר מגבלות החלות בעניינו
- מחיר לא סביר: נתניהו נכנס למסלול התנגשות ישיר | פרשנות
קשה לראות תרחיש שבו בג"ץ קובע שנתניהו מנוע מלכהן כראש ממשלה, כפי שהעותרים דורשים. עם זאת, עצם הדיון בעתירה הוא הזדמנות יוצאת דופן שבה שופטי בג"ץ ידונו בעניינים הקשורים למהפכה המשפטית, ובפרט - המעורבות של נתניהו.
מלבד הדרישה לגבי סיום כהונת נתניהו, העותרים דורשים מבג"ץ גם להצהיר שחוות הדעת של היועמ"שית בנוגע למעורבותו ברפורמה - היא מחייבת. זוהי בקשה לסעד הצהרתי והיא על פניו מיותרת, כי בג"ץ קבע פעמים רבות שחוות דעת של הייעוץ המשפטי מחייבות כל עוד לא נקבע אחרת. עם זאת, אם שופטי בג"ץ אכן ייענו בהקשר הזה לדרישת העותרים - זו כבר תהיה קביעה מפורשת שקשורה ספציפית לעיסוק במהפכה המשפטית.
להצהרה מפורשת כזאת, גם אם היא לא כוללת סעד מעשי - יכולה להיות אולי השפעה מבחינה ציבורית. זו כבר לא תהיה עמדה של היועצת המשפטית לממשלה אלא קביעה מפורשת של בג"ץ שמתייחסת ספציפית למעורבות נתניהו במהפכה המשפטית.
העותרים מקווים גם שהצהרה כזאת תגביל את מרחב התמרון של נתניהו יותר. אחרי שבג"ץ דחה את הבקשה להטיל על נתניהו סנקציות בשל "ביזיון בית משפט", הם סבורים שאם ימשיך להפר את הסדר ניגוד העניינים לאחר החלטה מפורשת של בית המשפט - הם יוכלו לפנות שוב בבקשה לביזיון בית משפט.
עוד לפני קביעת מועד הדיון, היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, הגיבה על העתירה וטענה שיש לדחות אותה על הסף. לדבריה, על אף שלשיטתה נתניהו הפר את הסדר ניגוד העניינים - אין מקום להחלטה כה מרחיקת לכת כמו הוצאה מתפקיד ראש הממשלה.
העתירה המדוברת הוגשה לפני מספר חודשים על ידי עוה"ד דפנה הולץ-לכנר, בשם קבוצת בכירים, ובהם גם הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ. לטענת העותרים, נתניהו מנוע מלכהן כראש ממשלה בשל הפרות חוזרות של הסדר ניגוד העניינים שנערך לו.
ההסדר נערך לנתניהו על ידי היועץ המשפטי לממשלה לשעבר אביחי מנדלבליט, ולפיו נתניהו מנוע מלעסוק בשורת נושאים הקשורים למערכת המשפט, בשל האישומים נגדו. בתחילת הקדנציה הנוכחית הבהירה היועצת המשפטית לממשלה שההסדר עדיין חל גם בממשלה הנוכחית. בהמשך היא הבהירה שההסדר גם אוסר עליו לעסוק ביוזמות החקיקה הנוכחיות.
למרות זאת, מיד לאחר העברת חוק הנבצרות, שאוסר על הוצאת ראש ממשלה לנבצרות מטעמים שאינם בריאותיים - נתניהו נשא נאום והודיע שהוא "נכנס לאירוע". למחרת שלחה לו היועצת המשפטית לממשלה מכתב תקיף, וכתבה כי הוא פועל באופן בלתי חוקי, בניגוד לפסיקת בג"ץ ובניגוד להסדר ניגוד העניינים שלו.