שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הגיש בימים האחרונים הצעת החלטה להעברת מאות מיליוני שקלים לִיהודה ושומרון, כדי לחזק את האזור אחרי גל הטרור - כך פרסמנו הערב (חמישי) ב"המהדורה המרכזית". התוכנית כוללת השקעת עשרות מיליונים לעידוד מעבר של ישראלים להתנחלויות - ומעוררת חששות בקרב גורמים מדיניים וביטחוניים. הבית הלבן: "אנחנו מתנגדים בתוקף"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכנס אלי הורביץ (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הצעתו סמוטריץ' כוללת מרכיבים כלכליים וחברתיים שונים אשר נועדו להפוך את המגורים ביהודה ושומרון ליותר אטרקטיביים. עם זאת, גורמים מדיניים וביטחוניים שראו את פרטי התוכנית, אומרים שהיא כוללת רכיבים שחורגים מהתחום האזרחי ועוברים גם למישור המדיני מבחינת ההיקף והמכלול. בין אותם מרכיבים: הכרה של משרד הפנים באתרים שעדיין נמצאים בהסדרה מבחינת מענקי איזון, בניית תוכנית ליישוב צפון השומרון, הרחבה דמוגרפית של דרום הר החברון, מגילות ים המלח ובקעת הירדן ופינוי מחנות צה"ל לטובת מגורים.

לטענת אותם הגורמים, כל המרכיבים יחד מייצרים מכלול של עידוד מסיבי להתיישבות ביהודה שומרון - דבר שיכול ליצור לישראל "כאבי ראש" מדיניים וביטחוניים. שרת ההתיישבות אורית סטרוק, שעומדת גם היא מאחורי התוכנית, התייחסה לדברים ואמרה שהיא לא רואה בתוכנית קושי מדיני. לדבריה, המתנחלים אינם אזרחים סוג ב', וכמו שמחזקים את אוזר רצועת עזה אחרי קושי ביטחוני, כך יש לחזק גם את יהודה ושומרון.

לאחר הפרסום במהדורה, משרד החוץ האמריקני התייחס לתוכנית וגינה את קידומה. "התרחבות ההתנחלויות חותרת תחת הסבירות הגיאוגרפית לקידום פתרון שתי המדינות", השיב דובר מחלקת המדינה ודנט פאטל לשאלה בנושא. "היא מגבירה את המתח ופוגעת באמון בין שני הצדדים. אנחנו מתנגדים בתוקף לפיתוח ההתנחלויות ומפצירים בישראל שלא להמשיך בפעילות מסוג זה".