עמדת היועמ"שית ובקשת הממשלה: עורך הדין מטעם הממשלה בעתירות נגד החוק לביטול עילת הסבירות ביקש היום (ראשון) מבית המשפט לדחות את הדיון שקבוע לשבוע הבא. עורך הדין אילן בומבך התייחס לעמדת היועצת המשפטית לממשלה שהוגשה היום, וטען כי לא יוכל להתייחס אליה ולתת לה תשובה תוך יומיים. מדובר בבקשת הדחייה השנייה שמגישה הממשלה בטענה לאילוצי זמנים, הבקשה הקודמת נדחתה.
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה כתבה היום בעמדתה כי על בג"ץ לפסול את החוק לביטול עילת הסבירות, על אף שמדובר בחוק יסוד. בא כוח הממשלה, שאמור להגיש את עמדתו בתוך יומיים, טען כי לא ניתן להתייחס לכל טענות היועמ"שית ב"סד הזמנים הצפוף הזה". על כן הוא ביקש לדחות את הדיון לחודש אוקטובר.
"היועמ"שית נוקטת בעמדה הקיצונית ביותר שבנמצא", האשים עו"ד בומבך, "כאשר היא תומכת בסעד הקיצוני ביותר הקיים במשפט הישראלי - הכרזה על בטלות של חוק יסוד". לדבריו, "אין שום דחף בדיון בעתירות האלה, ושום אסון לא היה קורה אם הדיון בהן היה מתקיים בעוד שלושה, או ארבעה, או חמישה חודשים, כפי שנעשה בעתירות דומות".
"אם בקשה זו לא תיענה חלילה, הרי שהדבר יסב למשיבי הממשלה נזק דיוני אמיתי וממשי, שכל כולו סיכול משפט צדק במובנו הבסיסי", חתם עורך הדין. "משיבי הממשלה, כשגבם אל הקיר, ייאלצו להגיש תשובה חלקית בלבד לטיעוני העותרים ולטיעוני היועמ"שית".
אחרי הודעת היועמ"שית: המחאה תגיע לבג"ץ ביום הדיון
סערה אחרי פרסום עמדת היועמ"שית בעתירות נגד ביטול עילת הסבירות. ארגוני המחאה בירכו על עמדת בהרב-מיארה - "המובן מאליו נאמר", והודיעו כי יתייצבו להפגין מחוץ לבית המשפט ביום הדיון. יו"ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, עקץ: "ממשלת ישראל זקוקה ליועצת משפטית".
בעמדה שהוגשה היום לבג"ץ כתבה היועמ"שית כי מדובר ב"מצב חריג", והיא פרסה את הטיעונים לפסילת החוק לביטול עילת הסבירות. בהרב-מיארה הסבירה כי החוק פוגע בעקרון הפרדת הרשויות, וגם שולל את סמכות בג"ץ לסייע לציבור בהתאם לשיקול דעת שיפוט עצמאי.
"התיקון נועל את שערי בתי המשפט בפני כל אדם או קבוצה שנפגעו מכך שהממשלה או מי משריה פעלו מולם בחוסר סבירות קיצוני - בכל הקשר שהוא", כתבה בעמדתה בהרב-מיארה, "בכך נלקח מהציבור אמצעי חשוב ביותר להתגונן מפני הפעלת כוח שלטוני בשרירות ושלא לטובת הציבור".
מי שמיהר להגיב הוא יו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט ח"כ שמחה רוטמן - שכתב: "לצערי אין בתשובתה הפנייה לאף חוק או חוק יסוד אחד שמאפשר לבג"ץ לבטל את התיקון לחוק היסוד. יש בתשובתה אך ורק פלטפורמה לעו"ד גלי בהרב להבעת עמדתה האישית. ממשלת ישראל זקוקה ליועצת משפטית". מי שלא הגיב, וגם מסרב להעביר התייחסות, הוא לא אחר מאשר שר המשפטים לוין, שבלשכתו סרבו לפניית N12 להגיב על הדברים.