חבר הכנסת אביחי בוארון (הליכוד) הגיב הבוקר (חמישי) לנאום של יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, שבו איים לפני הדיון בבג"ץ הסבירות על בית המשפט כי "הכנסת לא תקבל בהכנעה את רמיסתה". הח"כ אמנם אמר כי העליון ניכס לעצמו סמכויות יתר – אך אמר כי בעיניו אין תרחיש שבו הממשלה לא תציית לו, והזהיר: אי-ציות יביא לאנרכיה, "שעלולה לפרק את הדבר המדהים הזה שנקרא מדינת ישראל". בכך הצטרף לדברים שאמר לפני כחודש שר הביטחון יואב גלנט, שבו אמר באופן מפורש שהממשלה תכבד את הפסיקה על עילת הסבירות. כרגע החשש של ראש הממשלה נתניהו, שבעצמו התחמק כמה פעמים מלהשיב להשאלה, הוא שמשבר חוקתי יביא לפיצוץ בין המחנה בליכוד שמבחינתו אי ציות לבג"ץ זה "קו אדום", לבין אלה בקואליציה שדוחפים למשבר ולסירוב לציית.
סיקור שוטף ב-N12
- יו"ר הכנסת לא מתחייב לציית להכרעת בג"ץ | הנאום המלא
- נתניהו נשאל אם יציית לבג"ץ במידה שביטול עילת הסבירות ייפסל - וסירב להשיב
- נתניהו התחמק, גלנט הבהיר: "נפעל לפי חוק"
- על מסלול התנגשות: לקראת חודש דרמטי בבג"ץ
- היועמ"שית לבג"ץ: "אין מנוס מלהכריז על ביטול חוק הסבירות"
- השופטים סירבו לדחות את הדיון - בג"ץ הסבירות ייערך בעוד שבוע
"לא סוד הוא שאנחנו נמצאים בפרדוקס", אמר הח"כ בריאיון ל-103FM. "מצד אחד, אני לא רואה סיטואציה שבה שרי ממשלת ישראל, ממשלת ישראל וכנסת ישראל לא מכבדים פסיקת בית המשפט העליון. אנחנו לא רוצים אף אחד לא רוצה להביא לאנרכיה במדינת ישראל, לקעקוע את אושיות מדינת ישראל. אני דור ראשון שנולד בארץ, הוריי נולדו בחו"ל - אז אחרי דור אחד נפרק את הדבר המדהים הזה שנקרא מדינת ישראל? חס וחלילה, אף אחד לא רוצה להיות שם".
"יחד עם זה, כולנו רוצים להחזיר את הכוח לעם. איך נעשה את זה? באמת פרדוקס", הוסיף. "מה אתה מדמה בנפשך, ששרי ממשלה לא יכבדו פסיקת בג"ץ? מה שהם אומרים זה שבית המשפט גם כפוף לחוק, אנחנו נמצאים בסיטואציה מאוד עדינה ואני חושב שתוקף הקריאה של יו"ר הכנסת לבית המשפט, האחריות היא גם על כתפיה נשיאת בית המשפט והשופטים יש אחריות ציבורית לשמר את החוסן הלאומי, זה לא רק משימה של הריבון לא למתוח את החבל - גם לבית המשפט אסור לקרוע את החבל".
לאחר מכן התייחס לאפשרות התקדימית שבית המשפט יפסול חוק יסוד, אם יקבל את אחת העתירות שהוגשו לבג"ץ נגד חוקי המהפכה המשפטית. את אמירתו של יו"ר הכנסת לעליון כינה "מבט בעיניים ואמירה לבית המשפט": "קחו אחריות ואל תביאו אותנו למשבר חוקתי, גם בנושא הנבצרות אגב שעליו אנחנו מפגינים היום. בית המשפט העליון, כולנו מכבדים את המוסד הזה ולכולנו חשוב המוסד הזה. רבותיי, כבוד בית המשפט, אל תקחו אותנו למצב שבו אתם נותנים ליועמ"שית את האפשרות לשים אקדח על השולחן, מטאפורית כמובן, אל מול ראש הממשלה ולהגיד לו עכשיו עתידך בידיה, אם תתנהג יפה".
דברי הח"כ בוארון מגיעים למרות התמיכה הישירה שקיבל יו"ר הכנסת אוחנה מבכירים בממשלה - ובראשם סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין, שבירך את נאומו "האמיץ" של אוחנה, ו"על עמידתו האיתנה על מעמדה של הכנסת ועל סמכויותיה". עוד הוסיף: "אני תקווה כי דבריו ימצאו אוזניים קשובות אצל שופטי בית המשפט העליון, וכי בית המשפט יכבד את סמכותן של הממשלה והכנסת ואת ריבונות העם".
תמיכה נוספת לדברי אוחנה הגיעה משר האוצר בצלאל סמוטריץ', שאמר באופן מפורש כי "אין לבית המשפט העליון סמכות לדון או לפסול חוקי יסוד. עצם הדיון בעתירות לפסול חוקי יסוד הוא קריאת תיגר על מוסד הכנסת ועל הדמוקרטיה הישראלית והוא מוכיח שוב את חשיבותם של התיקונים במערכת המשפט אותם אנו מובילים".
באופוזיציה מיהרו להגיב בזעם על דברי אוחנה. יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד כינה את הנאום "מחפיר", ואמר כי נאומו של יו"ר הכנסת – לא מייצג את הכנסת ו"מנסה להרוס את הכנסת?". במחנה הממלכתי הצטרפו לביקורת, ועקצו לאחר פרסום מתווה הפשרה החדש שנידון בבית הנשיא ושנעשה על דעת ראש הממשלה נתניהו: "מי שאומר שרוצה להגיע להסכמות שישמרו על שלטון החוק בבוקר - לא יכול לאיים לפרק אותו בערב. האמירה של יו״ר הכנסת שלא יקבל פסיקת בית משפט "ההכנעה", היא מבוא לאנרכיה. נתניהו חייב להתנער ממנה, אחרת מדינת ישראל תגלוש למדרון מסוכן".
נציין כי בעוד שרוב חברי הממשלה לא מתייחסים באופן מפורש לאפשרות שלא יצייתו לבג"ץ, אלא מבקרים את עצם הדיונים בבית המשפט על חוקי היסוד – שר הביטחון גלנט אמר באופן מפורש כי הממשלה תקיים את הפסיקה שתתקבל בעתירות על הסבירות: "ישראל היא מדינת חוק דמוקרטית, אנחנו נפעל לפי חוק".