המהומות בתל אביב במהלך התפילה: בעיריית תל אביב נערכים לקיים דיון דחוף לקראת תפילת המחאה שמארגן השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ביום חמישי הקרוב בכיכר דיזנגוף. אמש תקף השר את פיצוץ התפילה בהפרדה בכיכר והכריז שבכוונתו להגיע לשם לקיים תפילת ערבית בסוף השבוע הקרוב. בפגישה ישתתפו ראש העיר, מנכ"לי האגפים ושוטרים עירוניים. 

גורם בעירייה תקף את החלטת השר: "אבסורד ששרים בממשלה קוראים להתעלם מהחלטות בית המשפט וזה אבסורד שהעירייה צריכה לאבטח תפילת מחאה שמארגן שר בממשלה". 

עימותים בתפילה ביום כיפור בתל אביב (צילום: פלאש 90)
בן גביר על רקע התפילה |צילום: פלאש 90

בתוך כך, בעיריית תל אביב שוקלים להגיש בקשה לביזיון בית המשפט בעקבות ההתפרעויות שחלו ביום כיפור בכיכר דיזנגוף. במכתב ששלח הבוקר (שלישי) ראובן לדיאנסקי, ראש רשימת "חי - חילונים ירוקים" וחבר מועצת העיר תל אביב, הוא פנה במכתב לראש העירייה חולדאי וטען כי יש להגיש לבית המשפט בקשה נגד ארגון "ראש יהודי" בשל ניסיונם לבצע תפילה בהפרדה מגדרית בכיכר דיזנגוף – בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון שאסר קיום תפילה באופן זה. "יש לפעול באופן קונקרטי ומיידי נגד המשיחיים והמיסיונרים כדי שתל אביב תמשיך להיות ליברלית ובלי משיחיים", כתב.

"מאות שוטרים ומתנדבים היו בשטח כדי לשמור על הסדר הציבורי, והוא אומנם נשמר", טען דובר המשטרה אלי לוי. "החלטת בג"ץ נאכפה בדיוק כמו שהחליטו השופטים. בהתאם להחלטת בג"ץ לא הייתה מחיצה. לפני תחילת הצום ובמהלכו החלו התפרעויות כאלה ואחרות, צעקות וגידופים. מפר סדר אחד נעצר ושוחרר בהמשך, היום נעצר מפר סדר אחד. כיהודי, כלובש מדים, כאבא, כאזרח המדינה וכבן למשפחה שהיא דורות ארוכים בארץ, כאב לי וכואב לי גם עכשיו כשאני רואה את התמונות". דבריו הובאו בתוכנית "כאן הלילה" של תאגיד השידור הציבורי.

עימותים בתפילה ביום כיפור בתל אביב (צילום: פלאש 90)
עימותים בתפילה ביום כיפור בתל אביב|צילום: פלאש 90

"שוטרים שלנו, ביום הצום ביום הקדוש הזה, גויסו לעבודה", המשיך לוי. "מי שמנסה לקחת את הדיון הזה נגד משטרת ישראל חוטא לאמת ומייצר פייק ניוז. השוטרים שלנו היו בשטח ושמרו על הסדר הציבורי. התמונות קשות, עצובות, לא נעימות ולא מתאימות ליום הקדוש הזה, ובואו נקווה שזה מאחורינו. אני מבקש גם לקרוא לציבור: אנא מכם, סבלנות סובלנות ולהישמע להוראות של לובש המדים".

אחרי המהומה שפרצה בכיכר, אנשי "ראש יהודי" עברו להתפלל בבית כנסת שלהם. לאחר צאת הצום, השר בן גביר הודיע שיגיע לקיים תפילת מחאה בכיכר דיזנגוף ביום חמישי הקרוב. למקום צפויים להגיע גם המוחים נגד המהפכה המשפטית, ובמקום עשויות להתפתח תגרות נוספות.

עם צאת יום הכיפורים, צייץ ראש הממשלה כי "מפגיני שמאל התפרעו נגד יהודים בעת תפילתם", ועורר זעם רב. נתניהו מחק את הציוץ לאחר שצלם "הארץ" איים עליו שלא ישתמש ללא רשות בתמונה שצילם – וצייץ את הדברים מחדש ללא התמונה.

המהומה פרצה לאחר שאנשי ישיבת "ראש יהודי" הציבו חציצה מאולתרת בין נשים וגברים בכיכר דיזנגוף בתל אביב - בניגוד להחלטת העירייה ולפסיקת בית המשפט העליון. כמה עשרות מפגינים הגיעו לכיכר עם כניסת הצום ותחילת תפילת "כל נדרי" שפותחת את יום הכיפורים, ומענו את קיום התפילה - זאת במחאה על ההפרדה המגדרית במרחב הציבורי. תוך זמן קצר התלהטו הרוחות בין הצדדים ועימותים פרצו במקום.

יו"ר המחנה הממלכתי גנץ תקף את רה"מ: "במשך 75 שנה הצליח רוב גדול של הישראלים להגיע להסכמות על המרחב הציבורי ביום הכיפורים, כך שיותאם לפי הקהילה. 75 שנה הצליחו ציבורים לכבד האחד את השני למרות השוני, ולא הכניסו פוליטיקה ליום הכיפורים".

ראש עיריית תל אביב רון חולדאי התייחס בפוסט בפייסבוק גם לסוגיית אכיפת החלטת בית המשפט, שלטענת התושבים לא התקיימה: "החלטתי לאחר דיון מעמיק בשילוב הגורמים העירוניים והמשטרה, חצי שעה לפני כניסת החג, לא להכניס כוחות משטרה על מנת לבצע אכיפה בערב כיפור תוך כדי קיום התפילה, על מנת לא לייצר הסלמה מיותרת ולשמור על קדושת החג. אכיפה והפעלת כוח הייתה עלולה להבעיר את השטח ולייצר הסלמה מיותרת".

גם ראש האופוזיציה יאיר לפיד התייחס בפוסט בפייסבוק לעימותים בכיכר דיזנגוף בין מתפללים לתושבי השכונה - והאשים את הגרעין החרד"לי. "מקפידים להסביר לנו – במאור פנים שיש רק גרסה אחת של היהדות, הגרסה שלהם, והם דורשים שבשם הסובלנות גם בשכונה שלנו הם יחליטו מה מותר ומה אסור".