חדר ועדת הכספים היה אתמול (חמישי) מלא עד אפס מקום. ראשי רשויות עזבו את ניהול הערים בעיצומה של מתיחות ביטחונית והגיעו להיאבק נגד חוק קרן הארנונה. מדובר בתוכנית של שר האוצר בצלאל סמוטריץ', לפיה רשויות מקומיות שהארנונה העסקית שלהן גדלה, יפרישו חלק מהרווחים לתימרוץ בנייה ברשויות אחרות.
"כל מה שאתם רוצים לעשות זה לפרק את הרשויות המקומיות, כמו שאתם רוצים לפרק את בג"ץ", קרא בכעס ראש עיריית הוד השרון אמיר כוכבי בוועדה. מי שייפגעו מהחוק, הן בעיקר ערי המרכז הגדולות וערים נוספות שפיתחו אזורי מסחר. המרוויחות הגדולות יהיו ערים בפריפריה וההתנחלויות.
"החוק הזה פוגע ברשויות יעילות", אמר חה"כ אלי דלל מהליכוד בדיון בוועדה. "רשויות שנלחמו להביא תעסוקה. אז אנחנו עומדים פה עם סטופר, תוך 24 שעות מנסים להעביר חוק, שהאמת, שאני עם תואר שני - לא מבין אותו". ראשי הרשויות שמצבן הכלכלי טוב התרעמו כנגד החוק, שצפוי לפגוע בעיקר בהן. "בעוד שלוש שנים נשב פה ונשאל 'איך צריך לעזור לעיריית רעננה?', אמר ראש העירייה חיים ברוידא. "איך הפכנו להיות מחלבת כספים?".
בחברה הערבית יתקשו ליהנות מהכספים, בהתנחלויות - יקבלו תנאים מיוחדים
במהלך הדיונים בוועדת הכספים נחשפו כמה עיוותים בחוק המתוכנן. בחברה הערבית למשל, יש קושי בהוצאת היתרי בנייה מסודרים - בין היתר בגלל היעדר תוכניות בנייה מאושרות. לכן, יתקשו שם ליהנות מכספי הקרן. ההתנחלויות לעומתן, יקבלו תנאים מועדפים - בשל הקושי המשפטי להעביר כספים מיהודה ושומרון לשאר חלקי הארץ, הרשויות באזור לא ישלמו.
בתום דיונים הסוערים בוועדת הכספים, הושגו הבנות מול השלטון המקומי בתיווכו של יו"ר הקואליציה אופיר כץ. כחלק מההסדר, תצומצם הפגיעה בערי פריפריה שפיתחו אזורי תעשייה. בנוסף, תקטן הגבייה שתוכננה בערים החזקות, מ-50% מהצמיחה ל-27.5%.
למרות המחאות והלחצים, החוק הדרמטי צפוי לעבור בימים הקרובים במסגרת חוק ההסדרים, ולשקף את סדרי העדיפויות החדשים של ממשלת ישראל.