שר הביטחון יואב גלנט ממשיך בתפקידו גם בלי איום מיידי בפיטורים מצד ראש הממשלה. נכון להיום (שני), למעט הצהרתו של נתניהו, לכאורה מצבו של גלנט לא שונה מהותית מזה של אף שר בממשלה, אך מבחינה ציבורית מעמדו של גלנט מתנדנד. מאז ההודעה על פיטוריו של שר הביטחון, ביום ראשון לפני יותר משבוע, מתנהלים מגעים בין השניים כדי להביא לפיתרון.

נראה שמצד אחד נתניהו לא חפץ בפיטורי גלנט, ומצד שני הוא מעוניין להעביר מסר ברור: בכירי הליכוד לא יכולים לשאת נאום נגד הממשלה ו"לחזור בשלום". זו הסיבה שבגללה, לפי שעה, הוא מותיר את המצב כפי שהוא. בינתיים, בין השניים ניסו לתווך כמה גורמים, כמו חה"כ אריה דרעי וחה"כ דודי אמסלם,  כדי להבין מה יספק את נתניהו ויפתור את הנושא. שתי סוגיות משמעותיות היו במחלוקת: הטענה של נתניהו כי פעולתו של גלנט חיזקה את המחאה בשורות הצבא והשאלה איך יצביע שר הביטחון על המהפכה המשפטית. 

יואב גלנט ובנימין נתניהו (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
נתניהו וגלנט - בינתיים הפיטורים "הושהו", ארכיון|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

ההצבעה על הרפורמה וגינוי הסרבנות

מיד לאחר הצהרתו של נתניהו נשמעו מטעמו טענות כי אחת הסיבות לפיטוריו של גלנט הוא ששר הביטחון "נתן פרס לסרבנות". בהקשר הזה הבהיר שר הביטחון כי הוא נלחם בתופעה בכל תוקף. גם על האופן שבו יצביע שר גלנט היה פער - אך נראה שיש היתכנות להסכמות, לנתניהו יש אינטרס לבצר את התמיכה הקואליציונית, אחרת הוא יחזור לאותה נקודה.

סוגיית פיטוריו של שר הביטחון קשורה גם בחקיקת המהפכה המשפטית ובמגעים בבית הנשיא. ככל שאלו יתקדמו סיכוייו של גלנט להישאר בתפקיד גדלים, ומנגד אם ייכשלו יעמוד שר הביטחון שוב בלב המחלוקת. בשיחות בבית הנשיא נושבת רוח של אופטימית זעירה מכיוון הקואליציה והמחנה הממלכתי. עם זאת, ברור שאם יגיעו להסכמות - זה לא יתרחש במסגרת השיחות הרשמיות, אלא במגעים חשאיים.

החלה ההידברות בבית הנשיא על הרפורמה המשפטית (צילום: קובי גדעון , לע
אופטימיות במגעים בבית הנשיא|צילום: קובי גדעון , לע"מ

"לא ייתכן שהשר תלוי על בלימה"

לא רק המערכת הפוליטית סוערת סביב שאלת הפיטורים שעדיין נותרה פתוחה, גם בצמרת הביטחונית עוקבים אחר ההתפתחויות בדאגה. לתפיסת בכירים במערכת הביטחון המצב שבו גלנט מצוי מערער את היציבות. "לא ייתכן ששר הביטחון תלוי על בלימה עם חרב שמונחת על צווארו", הבהירו אותם בכירים.

ביקור שר הביטחון יואב גלנט בצפון (צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון)
הרמטכ"ל הלוי עוד לא שיקף את המצב בפני הקבינט, ארכיון|צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

על רקע ההתפתחויות הביטחוניות בגזרות השונות, ו"החולשה" שמזהים האויבים ניכרת יותר תעוזה מצדם. במערכת הביטחון הביעו חשש שנגיע בקרוב להתפרצות ביותר מזירה אחת. צמרת צה"ל שיקפה את המצב בימים האחרונים לראש הממשלה. יחד עם זאת, ולמרות דרישת שר הביטחון לכנס את הקבינט – עוד לא נערכה ישיבה בנושא.

בינתיים, הרמטכ"ל תידרך שרים בנפרד בנושא, אך לא ישב בקבינט ושם את הדברים על השולחן. בכירים במערכת הביטחון טענו כי מדובר ב"מצב לא סביר ולא רצוי" והוסיפו ש"שר ביטחון חייב להיות על מלא  - 'לא ליד ולא כאילו'".