ראש הממשלה בנימין נתניהו התראיין היום (חמישי) לוול סטריט ג'ורנל ואמר כי פסקת ההתגברות תישאר מחוץ לחקיקת המהפכה המשפטית. יחד עם זאת הוא מבהיר כי יקדם את כלל צעדי המהפכה. בריאיון דיבר גם על היחסים עם ארה"ב, החלטתו שלא לספק נשק לאוקראינה וחששותיו מהעמקת הקשרים בין רוסיה לאיראן.

 ״התוכנית למערכת המשפט הראשונית של נתניהו עוררה תסיסה נרחבת ששיתקה את ישראל מוקדם יותר השנה״, נכתב בעיתון האמריקני. ״היא זכתה להתנגדות של ישראלים חילונים וליברלים רבים שאמרו כי הם חוששים שהצעדים יעניקו לממשלה יותר מדי כוח״. על כך אמר נתניהו בריאיון: ״אני קשוב לדופק הציבורי ולמה שלדעתי יעבור״. 

על דחיית הסכמתו לחמש את אוקראינה אמר: "יש לנו חששות שאני לא חושב שיש לאף אחד מבעלי בריתה המערביים של אוקראינה", והוסיף כי הוא צריך להבטיח שלישראל יהיה "חופש פעולה" בסוריה. לדבריו, הוא גם מודאג מכך שנשק ישראלי עלול להיתפס בשדה הקרב של אוקראינה ולהעבירו לידי איראן, שפיתחה קשר צבאי קרוב יותר עם רוסיה בחודשים האחרונים.

באופן ספציפי, הוא אמר שישראל לא יכולה לאפשר לארה"ב לתת לאוקראינה את מערכת ההגנה האווירית של כיפת ברזל - שפותחה במשותף עם ארה"ב - אשר הגנה על ישראלים מפני התקפות תכופות של חמושים הנתמכים על ידי איראן. "אם המערכת הזו הייתה נופלת לידיה של איראן, מיליוני ישראלים היו נותרים חסרי הגנה ומסכנים", אמר. 

בנימין נתניהו בראיון לוול סטריט ג'ורנל (צילום: WSJ)
בנימין נתניהו בראיון לוול סטריט ג'ורנל|צילום: WSJ

על כך שממשל ביידן לא מזמין אותו לבית הלבן ומחרים את שרי הממשלה, אמר נתניהו כי נושא הזמנה ״מעיב על דעותיהם של אנשים", וכי למעשה ״שיתוף הפעולה הביטחוני, הצבאי והמודיעיני חזקים יותר ממה שהיו אי פעם״. לדבריו על הביקורת האמריקנית, החופש של שירותי הביטחון הישראליים לפעול בכל מקום בגדה המערבית הוא מרכיב חיוני להשבת הסדר בשטח. נתניהו עוד אמר שכל הסכם שלום עם הפלסטינים לא יתרחש בקרוב.

לאחר שבשבוע שעבר הכריז ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח ישיבת הממשלה על קידום החקיקה המשפטית – נראה שהוא אכן יעשה זאת. בתום דיונים ארוכים, הקואליציה הסכימה ככל הנראה לחוקק כבר בכנס הנוכחי של הכנסת את צמצום עילת הסבירות – וגם לשנות לאחר הפגרה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים - כך פרסמנו לראשונה אמש ב"המהדורה המרכזית".

 

לפי התוכנית, עד לפגרת מושב הכנסת בסוף חודש יולי, הקואליציה תעביר את החוק לצמצום עילת הסבירות, בהתאם למתווה שופט העליון סולברג. בנוסף, עם פתיחת המושב הבא בחודש אוקטובר, הקואליציה תשנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים, בהתאם להצעה של שר המשפטים לשעבר דניאל פרידמן.

בהרכב החדש יהיה למעשה שוויון בין הקואליציה לאופוזיציה - חמישה לכל צד פוליטי. חלק מהנציגים יהיו שופטי עליון לשעבר, חלקם פוליטיקאים מכהנים. לפי ההצעה, לא יהיה וטו לאף צד, וכמובן גם לא לשופטי העליון.

ביקור ביידן: פגישת ביידן ונתניהו (צילום: רענן כהן)
עדיין לא מוזמן לבית הלבן. ביידן ונתניהו|צילום: רענן כהן