מאות רופאים שלחו אתמול (ראשון) מכתב ליו"ר ההסתדרות הרפואית (הר"י), פרופ' ציון חגי, שעסק בתמיכה של הארגון במחאה נגד החקיקה במערכת המשפט. לטענתם, זאת בניגוד להחלטה כי הר"י הוא ארגון א-פוליטי. "דורשים לחדול מיד מכל שיח פוליטי. לכל אדם עומדת זכות, ואף חובה, להביע את עמדתו בנושאים שעל סדר היום. אבל דבר זה, אסור שייעשה בתוך מסגרות מערכת הבריאות", נכתב.
במכתבם, ציינו הרופאים כי במסגרת המשאל שנערך בקרב חברי הר"י, הוצגה שאלה כללית על זכויות הרופא והחולה ואתיקה רפואית שאחר כך התפרשה לתמיכה או להתנגדות לתיקונים במערכת המשפט. "הנחת היסוד העומדת בבסיס המשאל היא שתמיכה בשינויים המוצעים במערכת המשפט - משמעה חתירה תחת העקרונות הנעלים המנחים את הרופא בעבודתו, הנחה שהיא פוגענית ושגויה מיסודה", כתבו הרופאים והוסיפו: "הגדילו לעשות נציגי הר"י, אשר הכריזו בתקשורת לאחר קבלת התוצאות כי קרוב ל-90% מהרופאים מתנגדים למדיניות הממשלה! האם ניתן להסיק מנוסח המשאל על הסכמה או אי-הסכמה לשביתה?".
לטענת הרופאים החתומים במכתב, הצטרפות הר"י לשביתה היא בלתי חוקית מאחר שזוהי שביתה פוליטית המנוגדת לחוק ולעקרונות המנחים איגודים מקצועיים. הם הדגישו כי ההצטרפות לשביתה יצרה פגיעה באמון שבין רופאים למטופלים. "רופאים רבים מדווחים על תגובות של פחד וחוסר אמון מצד מטופלים בעלי דעה פוליטית שונה מזו שהביעו ראשי הר"י בתקשורת ובאמצעות צעדי ההשבתה", נכתב. "מטופלים בעלי חזות דתית חוששים שלא יקבלו טיפול מיטבי מרופאים שעונדים בגאווה סממנים פוליטיים על בגדיהם ותולים כרזות בעלות אופי פוליטי מובהק על דלתות המחלקות".
במכתב צויין גם מקרה שהתרחש במחלקת טיפול נמרץ ילדים, שבו נתלו מודעות פוליטיות על דלת המחלקה. לטענתם, זה גרם לתחושת אי נוחות בקרב חלק מהמשפחות "עד כדי חשש אמיתי לשלומם של ילדיהם המאושפזים ברחבי בית החולים".
"שאלת ההגינות של המשאל ושאלת החוקיות של ההשבתה הן בעיות קטנות ביחס לבעיה המהותית המרכזית: זיהום היחסים בין רופא למטופל ובין צוותי הרפואה לבין עצמם", סיכמו הרופאים.