ברחובות הערים ובמליאת הכנסת, במשך שבועות הדיון הציבורי סביב חקיקת המהפכה המשפטית לא שקט. תומכי החקיקה ומתנגדיה יצאו למחאות, הפוליטיקאים ערכו הצהרות, אך מאז ההודעה על "השהיית" החקיקה העיניים של רבים נשואות למקום אחד: שיחות ההידברות בבית הנשיא. הבוקר (שני) צוותי המשא ומתן מתכנסים שוב לשיחות בירושלים - בקואליציה ובאופוזיציה לא תולים בהן תקוות.

מפלגת יש עתיד הוציאה הבוקר הודעה, זמן קצר לפני הפגישה השלישית של הצוותים בבית הנשיא: "אנו מדגישים את המחויבות שלנו לשמירה על הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שלא יהיה מצב שבו הפוליטיקאים יוכלו למנות שופטים בישראל". ההבהרה מגיעה על רקע פרישתה של מפלגת העבודה מהמגעים, שהצטרפה לישראל ביתנו והסיעות הערביות, שהחליטו לא לקחת חלק בשיחות.

"אנו מחוייבים למאות אלפי הפטריוטים הישראלים הנהדרים שיוצאים לרחובות כדי להגן על הדמוקרטיה שלנו", הוסיפו ביש עתיד. "החוזה הישראלי הופר ועלינו לתקן אותו. בשביל לעשות שינוי היסטורי אמיתי, הגיעה העת לחזק את הדמוקרטיה הישראלית ולעגן אותה בחקיקה. נביא במהלך הימים הקרובים בפני צוותי המשא ומתן דיון בנושא חוק יסוד מגילת העצמאות".

החלה ההידברות בבית הנשיא על הרפורמה המשפטית (צילום: קובי גדעון , לע
שיחות ההידברות בבית הנשיא, ארכיון|צילום: קובי גדעון , לע"מ

בראש סדר העדיפויות של הממשלה

אמש דיווחנו ב"מהדורה המרכזית" כי לפי גורמים בקואליציה, בממשלה הציבו את קידום חוק היועצים המשפטיים בראש סדר העדיפויות והדגישו: החוק יקודם גם אם הרפורמה תיבלם. בשל "השהיית" המהפכה המשפטית, מסתמן כי החוק יועבר בנוסח המחמיר יותר, וישונה כך שהיועצים המשפטיים יהיו למשרות אמון שאותם ימנו הפוליטיקאים בעצמם. ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, התייחס לפרסום ותקף: "אם הידיעה הזו אכן נכונה, הקואליציה לא רוצה הידברות ולא משא ומתן". 

החוק סומן כיעד המרכזי של הממשלה לכנס הקיץ שצפוי להיפתח בעוד כשבועיים, והלחץ בקואליציה – גדול. המהלך, שצפוי לזכות לקידום משמעותי בשבועות הקרובים, מוגדר בעיניי רבים ממתנגדי המהפכה המשפטית חמור לא פחות מהחקיקה עצמה. בקואליציה ייבחנו במקביל את ההתקדמות בבית הנשיא, זאת למרות שלא תולים במגעים תקוות גדולות.

רה
נתניהו, לוין ורוטמן, בממשלה הציבו את חוק היועמ"שים בראש, ארכיון|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

האיתות והמתקפה

אתמול רמז לעיתון הגרדיאן יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, כי יהיה מוכן לוותר על האפשרות שהקואליציה תמנה שופטים, בכלל. בריאיון לגרדיאן אמר רוטמן כי אם הרכב הוועדה לבחירת שופטים ייקבע באופן כזה שלא תהיה אפשרות וטו, ו"קולו של העם יישמע" בנוגע לבחירות השופטים, וכן תימנע השתלטות של צד פוליטי מסוים על בית המשפט העליון - זה "יכול לעבור מבחינתי", כלשונו.

מוקדם יותר, צוות המשא ומתן של מפלגת העבודה שיגר מכתב לנציגי בית הנשיא ובו הודיע כי החליטו לפרוש משיחות ההידברות. "אנו למדים על שיחות אשר נעשות במחשכים ואף על הסכמות בין הצדדים הרחק מעין הציבור, ללא מעורבותנו", תקפו. לטענתם, ההבנות אינן עולות בקנה אחד עם העמדות הברורות שהפגינה המפלגה לאורך כל הדרך "באשר לקווים האדומים שאין לחצות ולעמדות העקרוניות שבהן לא ניתן להתפשר". 

מרב מיכאלי
מפלגתה של מיכאלי הודיעה על פרישה מהשיחות, ארכיון