הדרישות בדרך לאישור התקציב והקרבות בקואליציה: ראש הממשלה בנימין נתניהו מקווה להעביר את תקציב המדינה עד יום רביעי - אבל כדי לעשות זאת צריך להתמודד עם שלוש חזיתות שונות שפתחו נגדו השותפות הקואליציוניות שלו: האולטימטום של יו"ר יהדות התורה גולדקנופף לקבל 600 מיליון שקל לעולם התורה, הדרישה של עוצמה יהודית לקבלת תקציבים לנגב והגליל - והאיום של יו"ר סיעת נעם אבי מעוז להתנגד בכנסת אם לא יקבל את הכסף להקמת "הרשות לזהות לאומית יהודית". זה לוח הזמנים לשבוע הדרמטי בכנסת.

העימות מול יהדות התורה

הקרב הראשון בקואליציה נובע מהאולטימטום שהציב יו"ר יהדות התורה יצחק גולדקנופף לקבל תוספת תקציבית של 600 מיליון שקל למוסדות הפטור שלא מלמדים ליבה. גולדקנופף מאיים בהתפטרות אם לא יקבל את הכסף הזה, ואיתות לרצינות של האיום הזה מופיע בשערים שפרסמו הבוקר (ראשון) העיתונים החרדיים המזוהים עם מפלגתו: "דרישה ציבורית נחרצת מראש הממשלה נתניהו לעמוד בהסכמים הקואליציוניים".

הקרב על התקציב - סיקור N12

נתניהו וסמוטריץ' בישיבת ממשלה (צילום: רויטרס)
רה"מ ושר האוצר ייכנעו לדרישה של גולדקנופף? נתניהו וסמוטריץ' בישיבת ממשלה, ארכיון|צילום: רויטרס

בכתבה, שהופיעה במקביל בעמוד השער של שני העיתונים החרדיים "המודיע" ו"המבשר", נכתב: "מתברר כי ההתעלמות הפוגענית מהשותפים הקואליציוניים נמשכת, מדובר בהתעלמות פוגענית בנושאים מהותיים ליהדות הנאמנה עליהם נלחמו נציגי יהדות התורה לאורך השנתיים האחרונות וערב כינון הקואליציה במשך חודשיים תמימים – עד לחתימה המיוחלת".

העיתונים, המזוהים עם סיעת אגודת ישראל של השר גולדקונפף, הדגישו: "לפי שעה נדמה כי חלק מההבטחות הן על הנייר בלבד, כצ'ק ללא כיסוי". בדיווחים שם הודגש גם הצורך לקבל את הכסף הזה כדי שישמש אותם גם בשנת הלימודים הנוכחית תשפ"ג - ולא רק החל משנת הלימודים הבאה, וכן לקבל כספים רטרואקטיביים לתמידי הישיבות ולאברכים. הדרישה של גולדקונפף מסתכמת ב-627 מיליון שקל.

בכתבה נוספת שפורסמה בעמוד השער של עיתון "המודיע", שכותרתה "הסכמים צריכים לקיים; חתימות יש לכבד", נכתב: "רה"מ יעשה במקרה הזה נכון, אם יורה חד-משמעית ופשוט, שיש לכבד את מה שנחתם. ייתכן שיש סביבו יועצים שמשיאים לו עצות-שווא, להתנכל ולהתנכר למי שהלכו עימו כברת דרך ארוכה בשותפות פוליטית נאמנה, ולתת יד על מנת שלא לקיים ככתבו את מה שנחתם וסוכם".

גולדקנופף הציב דד-ליין ודרש לקבל את הכספים עד היום, ולפי האולטימטום שהציב - יתפטר אם לא יקבל את התקציב שהוא דורש ושהובטח לו לדבריו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים. הוא הבהיר שהוא לא נכון לפשרה, גם אם הדבר ידרוש קיצוץ רוחבי ממשרדים אחרים. עוד העביר את המסר שהוא מצפה משר האוצר למצוא המקור התקציבי הדרוש לכך.

נתניהו במליאת הכנסת ואחריו חברי כנסת חרדים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
העיתונים החרדיים: "נדמה כי חלק מההבטחות הן על הנייר בלבד, כצ'ק ללא כיסוי". נתניהו בכנסת, ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בכירים בקואליציה שללו את דרישתו של השר מיהדות התורה ואמרו שבקשה לפתוח את התקציב בשל בעיה נקודתית מסכנת את התקציב כולו. עוד הוסיפו אותם בכירים כי לשותפות אין אינטרס שהממשלה תיפול. לדבריהם, חלק מהבעיות ניתן לפתור בהעברות תקציביות, עם זאת, הם טענו שפתיחה מחדש של התקציב, אחרי שהושלם התהליך בוועדת הכספים - "זה טירוף".

גולדקנופף גם ניסה בשבוע שעבר לרתום את חברו למפלגה, יו"ר דגל התורה משה גפני, ובמכתב רשמי ביקש ממנו להצטרף למאבק, ובמקרה הצורך אפילו להתנגד לאישור תקציב המדינה: "כולנו עומדים ומצפים כי הממשלה, בה בחרנו, תעמוד בכל סעיפי ההסכם הקואליציוני שנחתם בין סיעת הליכוד לסיעת יהדות התורה, בדגש על המסוכם בסעיף המרכזי, העוסק בתקצוב כעולם התורה, שיכלול תיקון רטרואקטיבי מתחילת שנת הכספים, לא רק ממועד אישור תקציב המדינה".

עוד הוסיף: "מדובר בהפרה ברורה וכואבת של ההסכם הקואליציוני, אנו מתריעים מראש כי אי יישום ההסכם המלא, הנוגע לתקציבי הישיבות והכוללים, יפגע חלילה ביכולת הפיננסית של קיום עולם התורה. על כן דרישתו ובקשתנו הנחרצת הוא שכולנו - סיעת יהדות התורה - לא ניתן את ידינו לתקציב כזה, עד לתיקון המצופה וההכרחי של כלל הסעיפים הרי שנאלץ להצביע נגד התקציב. עלינו להבהיר לראש הממשלה כי אין לו מנדט להתעלם ממה שסוכם הסכם הקואליציוני".

הקושי מול עוצמה יהודית

גם במפלגה של איתמר בן גביר מערימים קשיים, ובימים האחרונים הביעו מורת רוח על חלוקת הכספים, בעיקר סביב סוגיית תקצוב הנגב והגליל. לדברי בן גביר, שבידי מפלגתו נמצא משרד הנגב והגליל בראשות השר יצחק וסרלאוף, חלק ניכר מהכסף מנותב דווקא לשרת ההתיישבות אורית סטרוק. במפלגה אמנם לא מאיימים באופן מפורש שיתנגדו לתקציב, אך בן גביר כן הדגיש שהוא שומר את כל האופציות פתוחות. בן גביר "אותת" על רצינותו בשבוע שעבר, כשלמעשה כפה על הקואליציה לתמוך בשתי הצעות חוק של האופוזיציה, מהלך שגרר נגדו ביקורת קשה מאוד מתוך הקואליציה.

בשיחה עם נתניהו אמר השר בן גביר אמר: "הבטחנו כספים לנגב ולגליל ובמקום זה אתם מעבירים כספים מגזריים, זה נזק לממשלה". השר תהה "איך ייתכן שוסרלאוף מקבל 450 מיליון שקלים וסטרוק (שרת ההתיישבות) 1.3 מיליארד. איפה נשמע דבר כזה?".

הבוקר עלה השר בן גביר להר הבית, והתייחס במפורש לעימות: "כל האיומים של החמאס לא יעזרו, אנחנו בעלי הבית על ירושלים ועל ארץ ישראל כולה. צריך לזכור את האחים שלנו בנגב ובגליל. בתקציב הקרוב חייבים להשקיע בנגב ובגליל. ירושלים זה הנשמה שלנו, הנגב והגליל זה הנפש שלנו, אנחנו חייבים להשקיע, חייבים לפעול שם, חייבים שנהיה בעלי הבית גם על הנגב, גם על הגליל והבסיס זה התקציב".

יצחק וסרלאוף ואיתמר בן גביר (צילום: פלאש 90)
בעוצמה יהודית דורשים תקציב למשרד הנגב והגליל. השרים בן גביר ווסרלאוף|צילום: פלאש 90

יו"ר נעם: כך לא אוכל לתמוך בתקציב

עימות נוסף סובב סביב הטענה שהתקציב במתכונתו הנוכחית מפר הסכם קואליציוני: חבר הכנסת אבי מעוז, יו"ר סיעת נעם, שיגר שלשום מכתב חריף למזכיר הממשלה ובו הודיע שיתנגד לקתציב אם הממשלה לא תתקצב את הרשות לזהות לאומית יהודית. "לא אוכל לתמוך בתקציב והקואליציה תצטמק ל-63 ח"כים בלבד", כתב. המכתב של מעוז נשלח אחרי שנודע לו כי הממשלה לא תקיים השבוע את הדיון בעניין התקציב לרשות לזהות לאומית יהודית.

על רקע האיומים שנשמעו על "הליכה לבחירות" מצד בכירים בקואליציה, נתן אשל, מקורבו של ראש הממשלה נתניהו, העביר מסר לשותפות הפוליטיות. בהודעה שפרסם בקבוצת וואטסאפ לעיתונאים הוא הבהיר: "מי שחושב שהאריה עייף וחלש, טועה - הוא במלוא כוחו". אשל התייחס במרומז לאחראיים למצב בממשלה וכתב: "על ראש הגנב בוער הכובע, הוא יודע במי מדובר".

לוח הזמנים המלא עד לאישור התקציב

לוחות הזמנים צפופים, וכבר מחר יחלו הדיונים על חוק התקציב וחוק ההסדרים בכנסת. ביום שלישי יתקיימו ההצבעות ונאומי הסיכום, וברביעי בשעות הבוקר המוקדמות הן עתידות להסתיים והתקציב, כך מקווים בקואליציה, יאושר באופן סופי.

הישיבה על התקציב אמורה להיפתח מחר בשעה 9:00 בבוקר. הבעיה היא שברגע שהישיבה נפתחת - צריך להניח את התקציב על שולחן הכנסת, מהלך שכרגע מתקשים לעשות בקואליציה נוכח ההתנגדות בתוכה. באוצר מדגישים שלמרות הדרישות הם לא יכולים בשלב הזה להרחיב את התקציב. גורמים בקואליציה מביעים חשש ששותפות קואליציוניות "פחות מנוסות" יביאו לנזק, שעלול אפילו להידרדר לכך שהתקציב לא יעבור - ו"שהממשלה עלולה ליפול". "לוח הזמנים צפוף", סיכם הגורם.