ועדת חוק חוקה ומשפט המשיכה לדון הבוקר (ראשון) ברפורמה במערכת המשפט שמקדמת הממשלה. נושא הדיון היום: חוק-יסוד: השפיטה (חיזוק הפרדת הרשויות) - הרכב הוועדה לבחירת שופטים, חוסר שפיטות חוקי יסוד.
הדיון מתקיים לאחר שביום חמישי היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, הנחתה את נתניהו להימנע מעיסוק במהפכה המשפטית בשל ניגוד עניינים, וכמו כן פרסמה חוות דעת חריפה על התוכנית שבכוונת הממשלה לקדם.
יו"ר הוועדה, חה"כ רוטמן, ביקש מהיועץ המשפטי לוועדה, עורך הדין גור בליי, להשיב האם ההצעה להחיל את התיקונים המשטריים רק מהכנסת הבאה מחייבת. בליי משיב שלא אך מבהיר שהיעוץ המשפטי לא מדבר במונחים של מניעה כן או לא, ותפקידו להציף קשיים. הוא שב ומציע לשקול להחיל את הרפורמה במבט צופה פני עתיד
בליי התייחס גם להצעה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. הוא הדגיש כי להבנתו, הנורמה המקובלת היא שהקואליציה היא לא חלק מההליך. בהמשך, הוא סקר את השיטות המקובלות בעולם, ונתן כדוגמה את חבר העמים הבריטי וסקנדינביה.
נציגת היועמ"שית בוועדה, עורכת הדין אביטל סומפולינסקי, ביקרה את הרפורמה המשפטית: "הסרת בלמים ואיזונים מהכנסת והממשלה, ההסדר מביא לכך שלבית המשפט לא יהיה תפקיד של ממש בקבלת ההחלטות של הממשלה והכנסת. הרוב שנדרש בבית המשפט לפסילת חוקים הוא חריג בכל קנה מידה. על פסקת ההתגברות אמרה: "ניתן יהיה להתגבר בקלות יחסית על החלטות של בית המשפט".
נציגת היועמ"שית דיברה בוועדה על שלילת זכות הבחירה לנשים שעוד יכולה לעלות. היו"ר רוטמן השיב לה: "מעשה רמייה".
חוות הדעת החריפה של בהרב-מיארה
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, פרסמה חוות דעת קשה וחריפה על המהפכה המשפטית שמתכננת ממשלת נתניהו. בין היתר היועמ"שית טענה כי הרפורמה המשפטית שמוצעת בידי הממשלה, תביא לפגיעה קשה באיזונים בין הרשויות, ולכוח בלתי מוגבל שיינתן לשלטון.
"לעמדת היועצת המשפטית לממשלה, כל אחד מההסדרים המוצעים ובוודאי הצטברותם, יובילו לפגיעה קשה במארג הבלמים והאיזונים בין הרשויות", כתבה בהרב-מיארה. "כל אחד מההסדרים המוצעים מעלה קשיים מהותיים, היורדים לשורש עקרון הפרדת הרשויות, העצמאות השיפוטית והמקצועיות של הרשות השופטת, ההגנה על זכויות הפרט, שלטון החוק והשמירה על המינהל התקין".
"קבלת ההסדר המוצע תוביל למבנה משטרי שבו לרשות המבצעת ולרשות המחוקקת סמכות בלתי מוגבלת", המשיכה בהרב-מיארה. מוקדם יותר אתמול היא פרסמה את חוות דעתה גם על ניגוד העניינים של רה"מ נתניהו בקידום הרפורמה, וראשי הקואליציה הגיבו: "דוחים על הסף את ניסיונות ההשתקה שלה".
מוקדם יותר באותו היום היועמ"שית גלי בהרב-מיארה הגישה את חוות דעתה לראש הממשלה בנימין נתניהו והבהירה כי עליו להימנע מהתערבות בקידום המהפכה המשפטית בשל "חשש סביר לניגוד עניינים על רקע ענייניו האישיים הנוגעים למשפט שבו הוא נאשם".
ראשי מפלגות הקואליציה תקפו את היועמ"שית גלי בהרב מיארה בהצהרה שפרסמו: "אנחנו דוחים על הסף את מכתבה של היועצת המשפטית לממשלה. פנייתה היא ניסיון השתקה בניגוד מוחלט למנדט החד-משמעי שקיבלנו מאזרחי ישראל בבחירות".