לנוכח פסקת בג"ץ: היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה שיגרה מכתב לראש הממשלה - ובו הנחתה אותו לפטר את דרעי מתפקידיו בממשלה. "על פי פסק הדין שניתן היום בהליך שבנדון, חבר הכנסת דרעי אינו יכול להמשיך לכהן כשר בממשלת ישראל. אשר על כן, ועל פי סמכותך הקבועה לחוק יסוד: הממשלה, עליך לפעול בהתאם לפסק הדין ולהעביר אותו מתפקידיו בממשלה". 

מיארה המשיכה וציינה את אי יכולתו של נתניהו להתמנות לשר בממשלה - בשל תיקיו הפליליים: "נוכח המגבלות שבדין החלות בעניינך, יש למנות גורם אחר לכהן בתפקידי שר הבריאות ושר הפנים".

 

גלי מיארה בהרב, ביבי נתניהו (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
הנחתה את נתניהו: "העבר את דרעי מתפקידיו בממשלה". היועמש"ית גלי בהרב-מיארה|עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר ש"ס אריה דרעי ממשיכים במאמציהם למצוא פתרון לפלונטר הפוליטי שנוצר בעקבות פסילתו של דרעי על ידי בג"ץ. בתום התייעצויות שקיימו הבוקר (חמישי) השניים עם משפטנים, דרעי שולל את האפשרות להתמנות ליו"ר הכנסת במקום אמיר אוחנה - ומעוניין להתמנות לראש ממשלה חליפי.

פסילת דרעי בבג"ץ | סיקור N12

בעקבות דרישתו של דרעי, בקואליציה נבחנות הדרכים המשפטיות שיאפשרו, באמצעות חקיקה, למנות מחדש את דרעי לשר בממשלה. נתניהו היה מעדיף לראות את דרעי כיו"ר הכנסת - מאחר שהתפקיד מאפשר לדרעי לכהן במסגרת הרשעתו הפלילית כמו חבר כנסת. עם זאת, דרעי מעדיף להתמנות לראש ממשלה חליפי - האופציה שפחות מקובלת על נתניהו.

אמיר אוחנה לאחר בחירתו לתפקיד יושב ראש הכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה. דרעי לא מעוניין בתפקידו|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

המכשולים שעומדים בפני דרעי

מועצת חכמי התורה שהתכנסה אמש לא הטילה ספק בעובדה שהם יקיימו את הפסיקה. לכן, בימים הקרובים דרעי יפוטר או יתפטר מתפקידיו בממשלה, אך הקואליציה עדיין תנסה לפעול בחקיקה. יהיו ניסיונות לחוקק חוק יסוד שיתגבר על פסקת בג"ץ - אך מדובר במהלך מאוד מורכב שעלול לקחת זמן רב. 

לצד זאת, שופטי בג"ץ יכולים להסכים עם גישת השופט אלרון, שלפיה דרעי יכול לבדוק אצל יו"ר ועדת הבחירות אם יש לו קלון. אולם, חוק יסוד הכנסת לגבי הרשעה שיש עמה קלון אומר שבמידה ואכן יקבע שיש לדרעי קלון - חברותו בכנסת תיפסק. כמו כן, הוא יכול לנסות להיות ראש ממשלה חליפי, אבל בסופו של דבר יסיים גם בלי תואר של חבר כנסת מן המניין.

יו
יו"ר ש"ס אריה דרעי לאחר פסיקת בג"ץ|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

למרות הניסיונות לחוקק חוק שיתגבר על בג"ץ בשביל דרעי, נתניהו ולוין לא ירצו להשעין את הרפורמה המשפטית שזוכה לתמיכה בימין - על עתידו של אריה דרעי. הם יתנו לו את כל הגיבוי הפוליטי, אך ינסו לנצל את פסקת דרעי ל"דלק" של הרפורמה ולא ל"משקולת" עליה.

מוקדם יותר פרסמנו את התרחיש האפשרי הנוסף שעומד בפני דרעי. הוא עשוי לבקש מנתניהו תפקיד בכיר אחר בממשלה - כמו ראש ממשלה חליפי. מדובר בתפקיד שהחוק בישראל מאפשר להתמנות אליו, למרות הרשעתו הפלילית. לצורך כך, יידרש להפיל את הממשלה הנוכחית באמצעות אי אמון קונסטרוקטיבי - ולהשביע ממשלת חילופים חדשה. זהו הליך מורכב מאוד שלא בטוח שנתניהו מעוניין בו - ולכן הסיכוי שיתרחש הוא קלוש.

שופטי בג"ץ קבעו: דרעי פסול מלכהן כשר

בהחלטה דרמטית - בג"ץ הכריע אתמול ברוב של 10 מול 1 כי יו"ר ש"ס אריה דרעי לא יוכל לכהן כשר. השופט יוסף אלרון נשאר בדעת מיעוט והחליט שעל רה"מ לפנות ליו"ר ועדת הבחירות בבקשה שיכריע בסוגיית הקלון. בפסק הדין נכתב כי "שיקול הדעת הרחב של ראש הממשלה למנות שר, אין משמעו שיקול דעת בלתי מוגבל - וגם החלטות הנוגעות למינוי שרים אינן חסינות מביקורת שיפוטית וכפופות לכללי המשפט המנהלי".

רוב השופטים קבעו שמינוי דרעי לוקה בחוסר סבירות קיצוני, בין היתר בשל צבר הרשעותיו הפליליות ובשל המצג שהציג דרעי בפני בית משפט השלום שגזר את דינו בעבירות אלה, שלפיו הוא פורש מהחיים הפוליטיים. השופט אלרון היה בדעת יחיד וחשב שעל ראש הממשלה לפנות ליו"ר ועדת הבחירות כדי שיקבע אם יש בעבירות שבהן הורשע דרעי קלון. חלק משופטי ההרכב סברו כי לנוכח המצג האמור, שהשפיע על תוצאותיו של ההליך הפלילי בעניין עבירות המס, דרעי מנוע מלכהן כשר בהתאם לכללים ולעקרונות של הגינות ויושר.

הנשיאה חיות, שאל הסבריה הצטרפו המשנה לנשיאה פוגלמן והשופטים עמית, ברון, וילנר, גרוסקופף וכבוב, עמדה על כך שבית המשפט יתערב בהחלטה למנות שר בממשלה או להעבירו מתפקידו רק במקרים חריגים ומצומצמים, אך נסיבות עניינו של דרעי הן חריגות ביותר - "ואין מנוס מן הקביעה שאי-העברתו של דרעי מתפקידו חורגת באופן קיצוני ממתחם הסבירות".

עוד נקבע כי השיקולים הפוליטיים שעמדו לנגד עיניו של ראש הממשלה בהחלטתו למנות את דרעי לשר, נושאים משקל משמעותי, בפרט בהינתן שיקול הדעת הרחב של ראש הממשלה בתחום זה, העובדה כי דרעי ורשימתו זכו לאמון הבוחר בבחירות האחרונות - והעובדה שהממשלה זכתה לאמון הכנסת. "ואולם, שיקול דעת רחב אין משמעו שיקול דעת בלתי מוגבל, ובהתאם לפסיקה רבת השנים בהקשר זה, גם החלטות הנוגעות למינוי שרים – בדומה לכל החלטה מנהלית אחרת – אינן חסינות מביקורת שיפוטית וכפופות לכללי המשפט המנהלי", קבעו השופטים.