המפכ"ל קובי שבתאי הורה היום (שני) לכל הניצבים במשטרה "להימנע משיחות ישירות" עם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. המפכ"ל הודיע לניצבים בישיבת סגל הפיקוד השבועית שמעתה כל פנייה שמגיעה אליהם מלשכת השר, יש להפנות אותה ישירות אליו ללשכת מפכ"ל, והוא יהיה זה שיתווך בין השר לניצבים.
ההוראה הזו באה בעקבות כמה מקרים שבהם השר בן גביר, או מי מאנשיו, פנו ישירות לניצבים בעיצומה של פעילות מבצעית. בסביבת השר בן גביר הגיבו על הוראת המפכ"ל לניצבים, ותקפו: "המפכ"ל שבתאי חלש ולחיץ ולכן התקפל בפני יועמ"שית. לכן השר בן גביר לא שופט אותו".
ההנחיה הזו באה על רקע אירוע ההדחה של מפקד מחוז תל אביב עמי אשד, שעל פיטוריו דווח בתקשורת בעת שהוא מנהל הפגנה ביום חמישי האחרון. שבתאי הבהיר בתחילה שעיתוי ההדחה נבחר בידי השר בן גביר. למוחרת, היועמ"שית הנחתה להקפיא את ההדחה מחשש להליך לא תקין, והמפכ"ל הגיב במהרה שהוא מקבל את הנחייתה. במוצאי שבת אף הגדיל לעשות ואמר שהוא "טעה בשיקול הדעת, וטעה בעיתוי ובדרך".
"שמרנו על חופש המחאה מול אתגרים יום יומיים גם ברמה האישית וגם הלאומית", אמר שבתאי בין היתר. "יש מדיניות שר ואנחנו מיישמים אותה תוך הפעלת שיקול דעת בשטח. הקו המנחה אותנו הוא החוק ושמירה על ביטחונם של כל אזרחי ישראל. למשטרת ישראל יש מפכ"ל אחד, וההנחיות ברורות לכולם גם באחריות וגם בהתנהלות".
השאלה המרכזית בנוגע לסמכויות השר לביטחון לאומי היא אם מדובר בקביעת מדיניות או בניהול מבצעי של אירוע כזה או אחר. השר יכול לעצב את מדיניות המשטרה. לצד זאת, המשטרה היא גוף עצמאי בכל מה שקשור לחקירות ספציפיות ולניהול מבצעי של הפגנות ואירועים אחרים.
בהקשר הזה המשטרה שונה מהצבא, והכפיפות של הצבא לשר הביטחון שונה מהכפיפות של המשטרה לשר לביטחון לאומי. אפשר להסביר את ההבדלים בין היתר בכך שבעוד שהצבא מתמודד עם אויבים ועם מי שאינם אזרחי המדינה, עבודת המשטרה נוגעת לזכויות של אזרחים.
בן גביר טוען שההוראות שלו בנוגע להפגנות הן חלק מסמכותו כשר שקובע מדיניות. כלומר, הוא דורש "יחס שווה" למפגינים מקבוצות שונות, ומבקש מהמשטרה למנוע חסימת כבישים באופן כללי. עם זאת, הדרישות של בן גביר בהקשר הנוכחי עסקו גם בהתנהלות המשטרה מול ההפגנות הספציפיות.