הצעת החוק לשלילת אזרחות וגירוש מחבלים עברה היום (שלישי) בוועדה המשותפת לוועדת הכנסת והפנים בקריאה שנייה ושלישית, ותעלה מחר להצבעה במליאת הכנסת. במהלך הדיון, הבהירה נציגת היועצת המשפטית לממשלה כי יש מניעה משפטית לחקיקה.

עוד בנושא - סיקור N12

הצעת החוק, המקודמת על ידי יו"ר הקואליציה חה"כ אופיר כץ, קובעת כי שר הפנים ישלול את אזרחותו או תושבותו של מחבל שהורשע בעבירת טרור וקיבל כספים מהרשות הפלסטינית. לאחר מכן, המחבל יגורש לשטחי הרשות הפלסטינית ביהודה ושומרון או לרצועת עזה. הצעת החוק עברה בחודש שעבר בקריאה ראשונה, ומחר תובא לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

הצעת החוק קובעת כי קבלת הכספים מייצרת בסיס לזיקה בין המחבל לבין הרשות הפלסטינית, ולכן מדינת ישראל תוכל לגרש אותו לשטחי הרשות. שלילת התושבות והגירוש יאושרו על ידי שר הפנים תוך זמן קצוב של עד 14 ימים. בנוסף לשר הפנים, שלילת האזרחות והגירוש יאושרו על ידי שר המשפטים ובית המשפט תוך זמנים קצובים - שר הפנים יחויב לאשר תוך 14 ימים, שר המשפטים תוך 7 ימים ובית המשפט תוך 30 ימים.

ח
"חוקים כאלו הם השליחות האמיתית". יו"ר הקואליציה חה"כ אופיר כץ|צילום: דוברות הכנסת

במהלך הדיון, נציגת היועצת המשפטית לממשלה, ראש תחום ייעוץ במשרד המשפטים אביטל שטרנברג, טענה כי יש מניעה משפטית לחקיקת החוק, בעקבות הסעיף בחוק כי ראיה מהרשות הפלסטינית לא תוכל לסתור את השתייכות המחבל אליה. מטרת סעיף זה היא למנוע מצב שבו הרשות, ששלחה את המחבל לבצע את הפיגוע ומתגמלת אותו על כך, תייצר אישורים פיקטיביים כדי שהמחבלים יוכלו להשאר בשטח ישראל.

"האחריות למנוע את הפיגוע הבא היא עלינו, לא על אף משפטן", אמר יו"ר הקואליציה, חה"כ אופיר כץ. "מי שמתכוון להתנגד למה שאנחנו מביאים פה, אחרי מכלול האיזונים שעשינו, מוזמן להסביר את זה למשפחות השכולות ולעם ישראל. הדם הזה שנשפך, הכאב העצום הזה, מלווה אותי כל הזמן, ואני מרגיש מעומק הלב שלי שחוקים כאלו, הם השליחות האמיתית שלנו כנציגי ציבור".