יש סיכוי למו"מ על השינויים במערכת המשפט? ההצעה של שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן למו"מ בלי תנאים מוקדמים נדחתה על ידי יאיר לפיד בתוך רבע שעה. בני גנץ, לעומתו, שוחח אתמול (שני) בערב עם לוין ועם הנשיא הרצוג, והודיע כי יבוא למו"מ "עוד הלילה" אם החקיקה תוקפא. לוח הזמנים לקידום החקיקה מאפשר גם חלון הזדמנויות: ההצבעה בקריאה ראשונה תהיה רק בשבוע הבא, וההצבעה בקריאה השנייה והשלישית - רק בעוד כ-40 יום.
במהלך היום התקיימו במחנה הממלכתי דיונים קדחתניים איך להשיב להצעת המו"מ של לוין. בעוד לפיד מיהר לסרב, במחנה הממלכתי העמדות שונות - כפי שניתן היה לראות בהתפרקות כחול לבן וגם בהתנהלות היום בוועדת החוקה, שבה נציגי יש עתיד הם אלו שקפצו על שולחנות.
שוחחתי לפני דקות אחדות בכנסת עם שר המשפטים יריב לוין והודעתי לו שאם החקיקה תוקפא - אגיע עוד הלילה להידברות עם צוות המחנה הממלכתי.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) February 13, 2023
שוחחתי בנוסף עם נשיא המדינה הרצוג וביקשתי שיסייע לקדם את מתווה ההידברות אותו הציע הכולל את הקפאת החקיקה כשלב מקדים.
ההצבעה על החקיקה בקריאה שנייה ושלישית תהיה לא לפני סוף מרץ. בשל כך, אין טעם בוויכוח על השאלה אם החקיקה תיבלם במוצהר או לא. בקואליציה או באופוזיציה יכולים לייצר התחלה של מו"מ בחלון הזמנים הזה: הקואליציה לא תסכים לדחייה, אבל צפויה להודיע שיש עוד זמן רב להידברות.
הפערים: הנשיא מול לוין ורוטמן
התנאי הראשון של הנשיא יצחק הרצוג, כפי שהציג אמש במשכן: פאוזה קצרה - להיכנס להידברות, לפני הקריאה הראשונה. לוין ורוטמן דורשים להמשיך איתה כרגע לפחות באותו הקצב.
לגבי חוקי יסוד - לפי לוין ורוטמן, חקיקה ברוב של 61, כשלאחר מכן בג"ץ לא יוכל להתערב בהם. הנשיא מציע גם כן שבית המשפט לא יוכל להתערב, אבל רוצה שהחוקים האלה יעברו בהסכמה רחבה יותר בכנסת.
ומה לגבי פסקת ההתגברות? לפי הרפורמה המתוכננת - יספיק רוב של 61 כדי להפוך החלטה של בג"ץ. הנשיא מציע פסקה מרוככת יותר, שתתקבל בהסכמת הצדדים. הנשיא מתייחס לעוד נקודה שלא מוזכרת בכלל בהצעת הקואליציה: הגדלת מספר השופטים, במטרה להקטין את הסחבת.
בוועדה לבחירת השופטים - בהצעה של הקואליציה יהיה רוב אוטומטי לפוליטיקאים. הרצוג מציע ועדה בלי רוב מובנה, אוטומטי, לשום צד.
עילת הסבירות - הצעת הקואליציה מדברת על ביטול עילת הסבירות לחלוטין, זו שמאפשרת לפסול פעולות של הממשלה אם הן "לא סבירות באופן קיצוני". הרצוג מציג להשאיר את עילת הסבירות, אבל רק בתנאים מסוימים.
אמש בנאום לאומה חשף הנשיא הרצוג את הצעתו לפתרון המחלוקת. הוא קרא לקואליציה לדחות את ההצבעה על החוק בקריאה ראשונה, והבהיר כי "מרכיבי הרפורמה מעלים חשש עמוק לפוטנציאל השפעה לרעה על יסודותיה הדמוקרטיים של המדינה. שני הצדדים צריכים להבין שאם רק צד אחד ינצח - ולא משנה איזה צד - כולנו נפסיד. במקרים קיצוניים כאלה אני מסרב לעמוד מנגד".
פרקליטיו של נתניהו פנו ליועצת המשפטית בבקשה שתאפשר לו להתבטא בנושא הפשרה - כך פרסם היום לראשונה עמית סגל. גורמים מעורבים סיפרו כי היועמ"שית הודיעה לפרקליטי נתניהו שאסור לראש הממשלה להתייחס בפומבי למתווה הנשיא. ככל הנראה היועצת מאפשרת לנתניהו לדון באופן כללי בהצעה. בליכוד מעריכים כי היתר לנתניהו לעסוק במתווה הוא הכרחי כדי להצליח להתניע מתווה פשרה.
עושים סדר במהפכה המשפטית - "אחד ביום" | האזינו